2024-06-11

Case: Pegasystems - low code, high yield?

Dags att skriva om case igen och detta inlägg handlar om ett spännande mjukvarubolag som förstås har inslag av AI :)

Pegasystems - low code, high yield?

"Pega provides a powerful platform that empowers the world’s leading organizations to unlock business-transforming outcomes with real-time optimization. Clients use our enterprise AI decisioning and workflow automation to solve their most pressing business challenges – from personalizing engagement to automating service to streamlining operations. Since 1983, we’ve built our scalable and flexible architecture to help enterprises meet today’s customer demands while continuously transforming for tomorrow." - https://www.pega.com/

Pegasystems har en så kallad "low code"-plattform som förefaller vara vettig när det kommer att automatisera processer och hantera beslut bland annat. 

Det amerikanska bolaget är av storleken globalt mid cap och ägs till nästan hälften av insiders och har även stor andel institutionella ägare.


Kikar vi på värderingen så ser det väldigt attraktiv ut för ett tillväxtbolag inom mjukvara och med växande andel återkommande intäkter. Det slår mig nu när jag tittar på ägarbilden att freefloaten är ganska låg vilket begränsar likviditet och sannolikt håller ner värderingen.


Jag sprang faktiskt på plattformen när jag hjälpte min son att söka fram olika IT-jobb och det visade sig att Arbetsförmedlingens IT sökte folk till deras "Pega-plattform". Efter en snabbkik på värderingen så var jag genast mycket intresserad av caset. Strategisk plattform klingar fint i mina öron och låter "sticky".


Med andra ord handlar det om ett globalt bolag men med drygt hälften av försäljningen i USA. 

Som synes ovan i den första bilden så förväntas fria kassaflödet växa på fint kommande år utifrån analytikers estimat såväl som bolagets målsättning på $500M 2027. Fortsatt möjlighet till marginalexpansion känns rimligt och jag kan då tycka att en uppvärdering vore på sin plats. Detta ger en teoretisk god risk/reward med förbehåll att jag missat någon begraven hund.

Det ska bli spännande att följa detta och jag kan tänka mig skala upp när jag lärt känna caset ännu bättre.

Vad tror du om Pegasystems?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, MarketScreener, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata, Seeking Alpha, Quartr/S&P Global
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

Aktier och fonder kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

4 kommentarer:

 1. Låter som Uipath typ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan nog stämma, kikade lite snabbt och värderingen var ganska ok där med - tack för kommentar!

   Radera
 2. Finns en hel del att gilla här, stark FCF-yield, nettokassa, återkommande intäkter och hyfsat insynsägande bland annat. Enda negativa är det svåra i att veta hur ”sticky” verksamheten är och att jag inte hittar riktigt bra fonder som ägare (men har bara tittat snabbt). Spontant ett gott köp även om bolaget på P/E ser artificiellt halvdyrt ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men du gillar ju opopulärt? ;-)

   Skämt åsido, de har en pågående stämning på $2B som sannolikt tynger värderingen även om utsikterna för att det inte blir något förefaller vara ok.

   Angående sticky så tror jag just plattformar har väldigt sticky då bolagen lägger ner stora resurser vid implementation och sedan "bygger in sig" i plattformen över tid. Ska mycket till för att byta plattform när det väl är gjort.

   Tack för kommentar Gustav!

   Radera