2024-06-04

Ej Aj? AI!

Nvidias senaste rapport var minst sagt imponerande tycker jag. Ett fritt kassaflöde på $15B för ett enstaka kvartal, FCF-tillväxt med över 300% YoY! Galen utveckling på många sätt och otroligt Business momentum. Den stora frågan blir då om tillväxten är hållbar? På kort sikt förefaller det så, över flera år mer osäkert men kanske viktigast är hur det ser ut på längre sikt. Att veta det kan ingen men som investerare kan man samla information, ha magkänsla och sedan göra mer eller mindre kvalificerad gissningar. För att göra detta så bör man skaffa sig en vy om vad AI i stort handlar om och vad tekniken kan uträtta för värdeskapande framåt.

Ej Aj? AI!

De flesta av oss har nog testat ChatGPT som i någon mening startade denna hausse som råder kring AI i stort. Det var förstås mycket snack om AI även innan men dess förtjänster var nog okända för den stora massan. Men att kunna ställa frågor, skapa texter, kod, presentationer, beräkningar, bilder, filmer med mera förefaller ha värdeskapande potential även om tekniken/kvaliteten är långt ifrån fulländad. För den som vill ha en snabb och pedagogisk överblick kring så kallad generativ AI så är denna video från Henrik Kniberg en bra start. I min yrkesroll så utforskar jag vad generativ AI kan bidra med i juridiska sammanhang och att exempelvis kunna chatta med dokument (villkor, lagar etc) visar försiktigt positiv potential.

Hur är jag då exponerad mot denna trend/hype/tema/bubbla?
I någon mening så kommer nog de flesta bolag förr eller senare beröras av AI. Jag har i alla fall ett tiotal bolag i portföljen som är mer eller mindre exponerade i värdekedjan för AI.


Totalt sett är det ca 1/3-del av portföljen så är det mer av en hype/bubbla så ligger jag skrynkligt till i någon mening.

Nvidia

Snart världens största bolag sett till marknadsvärde? Nvidia förefaller ligga väldigt väl exponerade mot den utbyggnad av AI-kapacitet som sker nu. Jag är förvisso lekman när det gäller tekniken men som jag förstår det så är bolagets chip och kringliggande system ledande när det gäller prestanda/kapacitet. Alternativa chip för AI från konkurrenter lär komma då Nvidia tar duktigt betalt för sina. Analytiker tror att kommande 2 år blir starka vilket ger att aktien borde kunna visa fortsatt styrka åtminstone 1 år framåt. Många vill inte missa tåget nu så troligen kommer dippar att köpas så länge det inte sker någon gamechanger på marknaden tror jag. Den största risken för bolaget och genren som sådan är om Kina skulle utöka konflikten mot Taiwan. Den risken är svår att kvantifiera men om den inte funnits hade jag nog haft dubbel så stor exponering mot AI tror jag.

Microsoft

Snart världens näst största bolag sett till marknadsvärde? Microsoft rullar för fullt ut sin Copilot vilket är en AI-assistent som stödjer bolagets olika applikationer. Intressant här är vilket värde användarna upplever och hur mycket mer de är beredda att betala för licenserna. Sedan är det frågan vad Microsoft får betala för varje gång verktyget används då datakraft inte är gratis. Deras molntjänst Azure kan sannolikt vara en strategisk plattform för de flesta bolag avseende AI-tjänster bland annat vilket ger att Microsoft har en betydande del i värdekedjan.

TSMC

Vem tillverkar de mest avancerad chipen för AI-applikationer på bästa sätt? Jo Taiwans stolthet TSMC är goto när det gäller att tillverka och förädla chip för kunder som Microsoft, Apple. Nvidia, AMD, Qualcom med flera. De investerar mycket nu för att kunna möta efterfrågan och nästa generations chip mäts i Ångström då heltalen för nanometer är på väg att gå under 1. Hade det inte varit för den geopolitiska risken så hade jag haft större andel då bolaget känns som en självklar vinnare kring AI i form av hackar och spadar.

Trane Technologies

En utmaning för AI är den mängd energi som går åt för att träna och generera tjänsterna. Med energi kommer behov av kylning och där förefaller Trane vara en viktig spelare som fortsätter växa fint trots att konsumenters energieffektiviseringsinvesteringar mattats av tillfälligt vilket gett motvind till exempelvis peers som svenska Nibe.

Adobe

Bolaget var snabba på att erbjuda AI-stöd i deras applikationer och har finns det säkert mer att göra inom deras produkter vilket kan leda till tillväxt tänker jag.

CrowdStrike

Cybersäkerhets-bolaget är ett av mina äldsta case inom AI och jag gissar på att de inte ligger på latsidan när det gäller möjligheter för generativ AI.

Apple

Det är oklart i skrivande stund vilken teknikhöjd Apple har avseende AI men marknaden räknar kallt med att de kommer att hänga på racet. Ok bildigenkänning har de haft länge men tar de chansen att implementera en (bra) AI-assistent i iPhone?

ASML

Det holländska bolaget har i praktiken monopol på den viktigaste maskinen som behövs för att tillverka avancerade chip för AI-beräkningar: EUV. I år så blir det ett mellanår ser det ut som tillväxtmässigt men över tid finns det sannolikt tillväxtpotential.

Pegasystems

Ett ganska nytt case för min del. Bolaget tillhandahåller en "low-code"-plattform som förstås har stora inslag av AI numera.

NICE

Även NICE har en plattform för blandat annat finance compliance och bolaget har haft AI i sina slides innan ChatGPT ens var påtänkt.

---

Bara för att bolag börjar nämna AI i sina presentationer och även börjar rulla ut så kallade AI-tjänster så är det inte givet att de är/blir vinnare i sammanhanget. Vilka som blir vinnarna på AI-tillämpningar är svårt att säga tycker jag, så utifrån det så är det vettigt att ha hackar och spadar i form av ASML, TSMC, Nvidia och i viss mån Microsoft och Trane.  

Vad tror du om AI som investeringstema och vilka case har du/tror du på i genren?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, MarketScreener, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata, Seeking Alpha, Quartr/S&P Global
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

Aktier och fonder kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

18 kommentarer:

  1. Jag satsar också på att investera i hackar och spadar för AI, det brukar bli bäst i längden, även om man kanske missar en och annan guldklimp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter vettigt att köra på det som bas och sedan "krydda" med applikationsbolag.

      Tack för kommentar!

      Radera
  2. Hej Stefan

    OT, men men .. du kanske kan ge en synpunkt.
    Jag undrar vad du som försäkringskille tycker om Avanzas nya regler för uttag av pensionsförsäkringar (om man vill fortsätta äga aktier under uttag)?

    https://blogg.avanza.se/private-banking/nyhet-behall-dina-aktier-under-utbetalningstiden-av-din-pension/?lid=2gl7pfi3xyol

    Jag reagerar starkt på att man bara kan ta ut 3%/per år under de första fem åren och dessutom om man valt fem års uttagstid betalar de ut resten i en klump.
    Känns helt vansinnigt i min värld. Det är skrivet denna vecka, inte första april.
    Missförstår jag något?

    /snartuttag


    SvaraRadera
    Svar
    1. Denna typ av lösning har Nordnet haft länge och är ett sätt att få behålla depåförsäkringen under utbetalning. 3% under de första 5 åren är för att uppfylla inkomstskattelagens krav i sammanhanget.

      Stort tack för info!

      Radera
    2. Tack för svaret.
      Ja, jag har sett att Nordnet gjort reklam för det, men inte förstått att det fanns komplikationer.
      Om du kan ge en liten grund till varför skattelagstiftningen skulle skilja mellan depåförsäkring och fondförsäkring och varför depåförsäkring inte kan tas ut jämt fördelat under åren, är jag tacksam. Du behöver inte gå in på alla abrovinklar.
      Det känns verkligen inte självklart för mej.

      /snartuttag

      Radera
    3. Depåförsäkring räknas skatterättsligt som en traditionellt förvaltad försäkring. En sådan försäkring måste utbetalas de första 5 åren med samma eller stigande belopp, dvs utbetalningen måste vara garanterad. Nordnet och nu Avanza garanterar alltså 3% (totalt 15%) av ditt kapital de första 5 åren. Gissar att 3% är vad de vågar lova och de säkrar upp detta genom att placeringsrestriktioner för den enskilde under dessa 5 år. Efter 5 år är det mera fritt och om lagförslaget om att kunna pausa uttag genomförs vid årsskiftet så blir det väldigt flexibelt efter 5 års utbetalning.

      Radera
    4. Tack så mycket igen för att du ger värdefull info.

      Ja, det här var ju ett djupt (och också aningens brett) kaninhål.

      Några tankar:

      Attkunnapausauttagförslaget verkar bara ska gälla för de första 5 åren. Det betyder väl att det inte kan utnyttjas för depåförsäkringen?

      Det är märkligt att depåförsäkringen ska inkomstbeskattas annorlunda än fondförsäkring, de känns mer likartade än fondförs och trad.

      Om man skulle välja depåförsäkring kanske man ska starta utbetalning några år tidigare för att kunna komma en mer flexibel punkt när man är nära att behöva pengarna?

      Eller så kör man det gamla upplägget med fondförsäkring med ett antal fonder of choice och kan utnyttja pausmekanismen om man vill.
      Just nu känns det nog som det mest aptitliga alternativet. Även om jag skulle vilja ha friare placeringsalternativ.
      (Jag har också annat sparande som inte är bundet av p-försregler.)

      Med vänliga hälsningar
      /snartuttag

      Radera
    5. Min tolkning är att det ska gå att pausa närmast godtyckligt oavsett utbetalningstid men den senare blir förstås förlängt med pausens längd varje gång. Exempel då tar ut den på 10 år och pausar totalt 1 år vilket ger 11 års utbetalning i kalendertid. Sen återstår det att se hur flexibla pensionsbolagen kommer att vara i pausandet.

      Depåförsäkring är klassad som en trad just för att kunna ha andra tillgångar än bara fonder. Fondförsäkringar är strikta och måste alltid ha 100% fondinnehav.

      Vill man ha depåförsäkring även under utbetalning så kan man starta utbetalningen tidigt och med utbetalningstid > 5 år för att kunna beta av de första 5 åren. Efter 5 år så går det sannolikt att ändra utbetalningstid och/eller pausa för att kunna anpassa uttag efter behov. Det gäller dock att ha återbetalningsskydd för att kunna ändra tid flexibelt och dubbelkolla med ditt bolag att de tillåter sådana ändringar.

      Lycka till med pensionsplaneringen!

      Radera
    6. Tack igen för input.
      Mitt sista inlägg i frågan, jag ska inte tjata mer.
      Det verkar ändå som pensionspaus bara blir möjlig de fem första åren.


      Lagrådsremiss från Finansdepartementet
      Flexiblare regler för utbetalning från pensionsförsäkring och pensionssparkonto

      Publicerad 16 maj 2024

      I denna lagrådsremiss lämnas förslag som innebär att det under de första fem utbetalningsåren är möjligt att göra uppehåll i en påbörjad utbetalning av ålderspension och efterlevandepension från en pensionsförsäkring och även att förlänga utbetalningstiden efter att den har påbörjats. Syftet med de föreslagna ändringarna är att möjliggöra en mer flexibel pensionering.

      https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/lagradsremiss/2024/05/flexiblare-regler-for-utbetalning-fran-pensionsforsakring-och-pensionssparkonto/

      Med vänliga hälsningar
      /snartuttag

      Radera
    7. Du får skriva/fråga hur mycket som helst om pension! :)

      Nya lagen syftar till att det ska vara möjligt att pausa under de första 5 åren, vilket inte går med nuvarande lagstiftning då beloppet måste vara samma eller stigande (borträknat värdeförändring för fonder).

      I nuvarande lagstiftning finns det inget som hindrar paus efter 5 års utbetalning som jag tolkar det vilket borde möjliggöra pauser över längre tid. Dock är det inte tvingande för pensionsbolag att erbjuda detta men gissar att några (framåtlutade) aktörer kommer att införa flexibilitet avseende detta men vi får se helt enkelt.

      I ditt fall så skulle en idé kunna vara att ta ut på 10 år depå vilket blir 15% utbetalt för de första 5 åren. Sedan kommer du få resterande 85% plus/minus värdeförändring under nästa 5 år och om du inte har behov av så mycket borde du kunna ändra till 15 eller 20 år. Är inte givet att Avanza/Nordnet inför pausmöjligheter efter 5 år men vore nog uppskattat av kunderna. Dubbelkolla dock innan du påbörjar uttag vilka möjligheter du har efter 5 år.

      Radera
  3. Mycket bra inlägg Stefan! Själv äger jag bara Nvidia, Microsoft och Apple av de du nämner.

    href="https://tradevenue.se/Aktiepappa/blog">Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Världens tre största bolag är nog inte fel att ha oavsett AI-inslag. Rimligen placeras en stor del passivt kapital i dessa regelbundet vilket borde ge medvind över tid. Man tackar för fin feedback!

      Radera
  4. Det finns en del implementationer med ai som är vettigt i dagsläget, men t.ex. copilot för programmering benämns 5hour coding + 3hours debugging became 3min coding + 5days of debugging. Och det är verkligen så illa.

    Men det man måste förstå med chatgtp är att den bara gissar nästa ord baserat på tidigare ord. Vilket också är varför man redan nu börjat lära sig känna igen den sortens genetisk text och filtrerar bort den som reklam på en webbsida.
    Däremot för att detektera t.ex. cancer och andra förändringar i stora data set fungerar den bra till

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja AI-tekniken är långt ifrån fulländad men i takt med allt fler parametrar och snabbare hantering av tokens så tror jag inom några år så blir det riktigt värdefullt med generativ AI.

      AI/ML inom det medicinska tror jag har otroligt stor potential!

      Tack för kommentar och input!

      Radera
  5. Som tidigare kund/användare av nice kan kan säga att dom bara säljer luft till våldsamt överpris.
    Dom skulle kunna kalla =sum(a1+a2) för ai.

    Så dom går säkert upp på hypen men finns inget värde i bolaget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter inte så bra, vilken typ av applikation handlade det om?

      Stort tack för input!

      Radera
  6. Fin överblick av bolag! Det är mycket möjligt att AI får en stor genomgripande samhällseffekt, men jag är själv inte investerad. Min känsla är att det är för populärt/dyrt även om det är lätt att säga så av slentrian (FCF-yield är det viktiga måttet). Problemet är att jag är lite för mycket contrarian, för att äga och skulle vilja ha mer lågt värderade bolag även sett till P/E etc. Karooooo är nog det enda med viss, men mer indirekt, AI-exponering i portföljen.

    Sen kanske det är en trend som underskattas, och det är starka bolag i sektorn du har valt. Frågan är (vilka växlar man ska dra) om det går lite åt IT-haussen kring 2000, med den stora skillnaden att värderingarna faktiskt inte är helt galna nu. Och även om trenden stämmer kan vinnarna bli de man inte tror först, och förändringarna kan ta lång tid.

    Men det kan också vara så att man är tidigare i "bubblan" och innan allt föll hann det bli astronomiska värderingar (där är vi inte). Men frågan är ändå hur mycket populärare och mer omtalad tex Nvidia kan bli, VD:n har någon slags nybliven rockstjärnestatus och delar ut signaturer i tid och otid, och då finns risken att det nått hela vägen till Hype-stadiet (men som sagt, svårt att veta). Oavsett, blir spännande att följa och med FCF-yield som ledstjärna bör det finnas visst skydd mot stor nedsida.

    Och ta kommentaren för vad den är, icke-insatta, icke-genomtänkta tankar från en som har (för) svårt att köpa något som är populärt! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som vi pratat om populärt på våra aktieluncher genom åren! :)

      Populärt funkar tills det inte är populärt längrew men skulle värderingarna blir helt galna så blir förstås risk/reward klart sämre oavsett populäritet.

      Tack för klok kommentar Gustav!

      Radera