Sparkalkylator - Basic


Ingående värde  kr varav inbetalt  kr
Månadsinsättning  kr varav årlig ökning  %
Engångsinsättning  kr Statslåneränta  %
Fast årsavgift  kr Rörlig avgift  %
Värdeutveckling  %
Spartid  år

Resultat Investeringssparkonto Kapitalförsäkring Aktie/fonddepå Sparkonto
Inbetalt 0 0 0 0
Avkastning 0 0 0 0
Skatt 0 0 0 0
Avgift 0 0 0 0
Värde 0 0 0 0

23 kommentarer:

 1. Om ni undrar varför ISK inte syns i grafen så är det för att den ligger bakom KF. Med andra ord, de beskattas väldigt lika.

  SvaraRadera
 2. Ny release per idag, en mindre rättning på skatten för ISK samt att man kan ange och se avgifter.

  SvaraRadera
 3. Tack, den här kalkylatorn var prima vara. :)

  SvaraRadera
 4. Superbra! Du skulle inte kunna göra en till? EN kombinerad kalkylator med utdelningar (direktavkastning) och totalt portföljvärde?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillar den.

   Hur menar du mer specifikt? Utdelningar över tiden tillsammans med totalvärde?

   Radera
 5. Kan meddela att jag sitter och funderar på en ny variant av sparkalkylatorn med inriktning på utdelningar och annat smått o gott.

  Har ni funderingar/önskemål om nya/ändrade features? Skriv en kommentar så ska jag se vad jag kan göra...

  SvaraRadera
 6. Älskar denna, men man borde kunna väga in fingerprint-faktorn, slumpa ett tal mellan -25 och +60% ;) Skämt åsido, bra kalkylator!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för feedback!

   Fingerprint-faktor...det man skulle kunna tänka sig är att slumpa årsavkastningar inom en given volatilitet men det blir nog väl avancerat, får se

   Radera
 7. Verkligen superbra att du gjort denna! Tack!

  Ser ut som ISK är vinnare, eller nästan vinnare, hur man än vänder och vrider på det inom rimliga gränser (avkastning >= statslåneränta) ?

  Du skulle kunna lägga till nya golvet för statslåneräntan och att det är +0,75% enheter (skattehöjning 2015).

  /David

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv för feedback!

   KF/ISK vinner när avkastning> statslåneränta mycket riktigt. Om lagförslaget klubbas så får man lägga till 0,75%.

   Jag håller på att utveckla nästa generation sparkalkylator och där kommer jag ta hänsyn till de nya skattereglerna. Tills vidare är det bara att öka slr med 0,75%...

   Radera
 8. Tack för ett användbart verktyg.

  Jag sitter med en del urgamla (uppåt 15-20 år!) aktieinnehav på vanligt konto, med uppgångar på flera hundra procent. Jag har varit i valet och kvalet att flytta dem till ISK. Nu kunde jag ganska enkelt simulera vid vilken förväntad avkastning och tidshorisont det är lönsamt att flytta till ISK (vilket ju utlöser omedelbar reavinstskatt och ger ett lägre ingångsvärde i ISK) istället för att behålla aktierna i depån och låta även den obetalda reavinstskatten var med och växa framöver.

  Dock undrar jag om sparkalkylatorn tar hänsyn till den s.k. schablonmetoden för att beräkna omkostnadsbeloppet vid reavinster (20% av försäljningspriset, vilket blir lönsamt om aktien mer än femdubblats i värde). Det verkar inte så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för feeback, du har helt rätt i att den inte tar hänsyn till schablonmetoden, ska förtydliga detta på något sätt. Sen har jag inte hunnit uppdatera den nya beräkningsmetoden för basic- och advanced. Däremot Deluxe har den nya metoden.

   Radera
 9. Återinvensteringar i utdelningar är dem med räknade ca?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I detta verktyg avses uppskattad totalavkastning så det beror på hur du kommit fram till den siffran. I min deluxe-variant så kan man beräkna mer exakt avseende utdelningar.

   Tack för kommentar!

   Radera
 10. Hade gillat om du lagt till en kolumn som skippade skatten för att belysa dess inverkan! ;) Alltså som en KF/ISK fast helt utan avgift.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du ser ju totala skatten i belopp men annars går det att simulera genom att lägga till ett extra år i sparande och läsa av kurvan för vanlig depå året innan slutåret (då den belastas med reavinstskatt)

   Radera
 11. Hej,
  Jag hänger inte riktigt med hur kalkylatorn räknar. Vore oerhört tacksam om du vill förklara. Nedan är värdena jag matar in, allt annat sätter jag till 0.
  Ingående värde: 1000 kr
  Värdeutveckling: 20 %
  Spartid: 1 år
  Resultat enligt kalkylator: 1215 kr.

  Vart kommer de sista 15 kronorna ifrån?
  Borde inte resultatet bli 1200 kr?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har rätt, den räknar på värdeutveckling / 12 varje månad stället för formel för sammansatt ränta men nu har jag fixat det. Ändrade detta för Deluxe för ett tag sen men missade Basic uppenbarligen.

   Tack för påpekandet!

   Radera
 12. Jag är helt nybörjare och skulle så mycket uppskatta om någon vill förklara enkelt vad som är vad i tabellen. Dvs vad innebär de olika rubrikerna? Och de olika alternativen där resultatet visar. Trodde tex att ett ISK inte användes "bara" för att spara utan var ett konto där man tar pengar när man vill köpa fonder och aktier... Tacksam för hjälp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ursäkta sen respons, om du håller muspekaren över respektive rubrik så visas en liten förklaring.

   Radera
 13. Tja, varför blir det en skillnad i totalavkastning för ISK mot KF. När jag skriver in så blir det en skillnad 6000kr på 22 år. Trodde KF och ISK var nästintill identiska?

  Ha det bra

  SvaraRadera
  Svar
  1. För ISK och KF beräknas skatten på olika sätt så över långa tidsserier och beroende på avkastning så kan det bli en liten skillnad.

   Radera