2018-03-04

Dags att städa i portföljerna?

Våren låter vänta på sig så det är inte dags för vårstädning ännu men kanske skulle jag ändå behöva städa lite i mina portföljer?


Jag har som övergripande strategi att ha många olika innehav i mina portföljer för god diversifiering och som skydd mot enskilda bolagshändelser. Vidare är det också ett skydd mot mina ofta grunda och (för?) enkla analyser och för att minska behovet av minutiös bevakning av varje bolag. För en god nattsömn helt enkelt.

Men sannolikt har jag nog gått lite till överdrift då jag har 114 innehav totalt sett!?


Förvisso är ett tiotal innehav "på bevakning" då de har en minimal andel totalt sett och återfinns i min småbolagsportfölj. Men då återstår ändå drygt 100 innehav så något skräp kanske gömmer sig här?


Ovan är dessa 100 innehav sorterat från minsta vikt till största.

Vad ska jag städa undan då?

  • Dedicare ser inte vackert ut om jag tittar på kursutvecklingen.
  • Uniti är/var en spekulation om undervärdering till hög DA, kanske lika bra att slänga ut?
  • Corus kursutveckling är inte underhållande, dags att tänka på refrängen?
  • PMB köptes på lösa grunder och om jag ställer mig frågan "varför äger jag denna?" så har jag inget bra svar.
  • Prospect Capital har en tradition att göra sina aktieägare besvikna förr eller senare, varför vänta på nästa gång?
  • Delarka? Kommer PostNord att stanna kvar? Tveksamt. 
  • Sir Royalty Income Fund, det kanske räcker med Boston Pizza och KEG i genren?
  • Starbucks har jag en liten skvätt kvar i, tack för kaffet?
  • Cloetta, är det det rätta?
  • Nike, just sell it?

Utmaningen om jag säljer av dessa ovan är att inte köpa nya bolag utan återinvestera i befintliga istället (#stockoholic)...

Vad hade du städat undan bland all min bråte?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Bildkällor: Pixabay, z2036

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

32 kommentarer:

  1. Skrivit negativt om PSEC flera ggr förr här så ... :-)

    Det verkar som du egt svarat sjäv på frågan i samtliga utom de tre sista (som mer känns som du slängde med bara för att).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Summerar man utdelningar från alla ovan så blir totalresultatet nära nollan gissar jag men vilket är sämre än index oavsett.

      PSEC borde man nog inte plockar in från början så visst borde man tagit till sig av dina och andras negativa kommentarer. I mångt och mycket handlar det nog om "utdelningsfällor" i fallen ovan.

      SBUX och NIKE lär fortsätta att höja sina utdelningar men som jag förstår det så gör de det delvis med lånade pengar.

      Cloetta ligger jag plus på och jag gillar det ocykliska i godis men tycker värderingen är hög och tror tillväxtsmöjligheterna är begränsade f n.

      Tack för denna kommentar och tidigare!

      Radera
  2. Det är sunt att med jämna mellanrum gå igenom sin portfölj med enbart tanken i huvudet: ”vad borde jag göra mig av med?”

    På det sättet så minskar man risken att ha kvar aktier som man ”gift sig med” utan man får därmed en portfölj som är optimerad för värdeutveckling. Om man nu har den strategin så klart. 😊

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo det är nog vettigt att se över portföljerna ibland men man får passa sig så att transaktionskostnaderna inte springer iväg bara. I den bästa av världar har man bara bra innehav tills vidare :-)

      I en del av fallen ovan så handlar det nog om att inte ta in bolaget från början

      Tack för kommentar!

      Radera
  3. Låter nästan som ett första steg till mer koncentererade portföljer?

    Jag hade kanske plockat ut NWH och bytt ut den mot Framtidsinvesteringens nya "hemlis" . Han nya aktie är en utdelningsinvesterares våta dröm *cliffhanger* 😉

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken cliffhanger!

      NWH och Dream Global tycker jag har sin funktion i en utdelningsportfölj då jag vill ha en global exponering mot fastighetsmarknaden utöver Castellum, NP3 och Hemfosa på hemmaplan.

      Jag ser inte i dagsläget att jag skulle gå mot "normal" portfölj på 15 innehav men 30-50 skulle kännas ok :-)

      Tack för kommentar!

      Radera
    2. Haha, ja den krossar det mesta! Har t o m fått mig att plocka in en utpräglad högutdelare.

      Radera
    3. Oj, nu blir man nyfiken - när för vi läsa om detta fynd?

      Radera
    4. Det ser jag/vi (läsare) fram emot!

      Radera
  4. Kollade Nnava tool och har fler än 114 innehav faktiskt. Dock är den stora mängden av typen jag inte anser mig behöva bevaka intensivt. Så mängden är inget problem i nuläget.

    Sen får man ju rensa ut emellanåt. När det gäller månadsutdelare sprider jag gärna över flera. Corus åkte dock ut nu faktiskt, de må ha content men cordcutting är inte till deras fördel känns det som. Istället fick det bli fler OXLC i sådan mängd att det täckte för Corus tappade månadsutdelning, då det blir pengar över får det gå in i något stabilt tråkigt.

    Dedicare får jag funderar över, någonstans tror jag inte Sverige kommer klara sig utan dylika företag framöver då vården kommer falla mer och mer.

    Starbucks behåller jag, mest utifrån min senaste USA-resa där Starbucks åter i tre olika städer var välbesökt och av god standard.

    Cloetta, ja där får man kanske se med hur man gör.

    /P, planerar redan inför nästa löning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En likasinnad! :-)

      Starbucks är väl i någon mening ett kvalitetsbolag så där får man nog titta en sväng till på nuvarande värdering och utsikter framåt - tack för input på denna.

      Tack för kommentar och för att du delar med dig av dina tankar!

      Radera
  5. Ja du Stefan, du har flera av de aktier jag själv har lite hatkärlek till.

    PSEC, de går upp och de går ner. Det jag lärt mig efter ca 1,5 års ägande är att detta är inte en aktie man ska köpa och äga. Om de går ner i kurs runt 5-6 kan man köpa på sig en slatt, håva in utdelningarna några månader, sen sälja när de går upp till 7... osv osv. Inget "buy and hold". Jag ligger dock lång i PSEC, kostar för mycket att sälja.

    Corus, de går sakta men säkert nedåt. Men som jag förstått det har de än så länge täckning för sina utdelningar. Köpa billigt eller utdelningsfälla? Jag kommer fortsätta följa dem nära, men inte köpa på mig. Och under tiden håvar jag in utdelningarna.

    Dedicare, köpte en liten post nu när de föll på rapporten. Kommer håva in utdelningarna under 2018, sen får vi se. SKL har ju som mål att vara helt oberoende av hyrpersonal inom en snar framtid, men de gör tyvärr inte speciellt mycket för att närma sig det målet, inte om man pratar med vårdpersonalen i alla fall. Löner som stagnerar eller är skrattretande låga, ständig brist på personal osv osv. Stress och dåliga arbetsförhållanden. Däremot har jag lite svårt att förstå varför de miljarder som läggs på hyrpersonal inte redan från början pumpas in i verksamheten. Ta reda på varför folk slutar och täpp till de värsta luckorna. Obegripligt.

    Alla aktier ovan bör man ju vara vaksam på, med det inte sagt att de är intressanta investeringar, men de kräver en hel del av sin köpare, något jag själv naivt nog inte var medveten om.


    SvaraRadera
    Svar
    1. Dedicare verkar brottas med sämre marginaler och gissar att utvecklingen kan vara halvsur i närtid, speciellt efter utdelningen sedan.

      Tack för kommentar och för din input!

      Radera
  6. PMB känns som en stark kandidat till utrensning om du varken vet varför du köpte den eller varför du har kvar den ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt klart! :-)

      Har för mig att jag såg den som en nordamerikansk räntexponering med låg volla när jag köpte den.

      Radera
    2. Tack för kommentar förresten!

      Radera
  7. Hej duktige Stefan. Bra jobbat och du har intresse för det. Själv kör jag LF Global Index 50%. Nordnet Superfonden Sverige 50%. Följer index för billig 0.11% årsavgift. Sköter sig själv utan min insats. Lycka till med allt.
    Mvh.jacke77

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte fel med breda indexfonder till låga avgifter sannolikt på sikt och bekvämt med.

      Tack för kommentar!

      Radera
  8. I annat. Gällande automatisering, AI och robotar. Något det kanske kan skrivas ett inlägg om? Vad har vi där? Hexagon, Nvidia kanske men vad mer?

    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. I min framtidsportfölj finns det en del exponering mot AI i form av Alphabet, Amazon, FB, Ali Baba m.mfl, se här.

      Tack för kommentar!

      Radera
  9. Håller med dig om Delarka. Jag sålde dem i våras eftersom risken är omotiverat hög jämfört med värdering och alternativkostnad för andra enfastighetsaktier. Bättre YOC i t.ex. Saltängen eller Bosjö och säkrare att äga Bonäsudden/Akelius.

    Funderar själv övergripande på att sälja av några tillväxtutdelare som inte levererar. Cloetta också på den listan men de var ganska dumpade efter branden när jag köpte så tänker att en liten skvätt ändå inte skadar. Det jag tycker är lurigt med Cloetta är att de växer främst genom förvärv men i övrigt är ganska fulletablerade på sina huvudmarknader. Samtidigt värderas de som vore de ett tillväxtföretag. Mycket mer attraktivt att äga Axfood eller Kopparbergs tycker jag när det gäller den typen av aktier.

    Har städat ut Telia ur min portfölj nyligen och det känns rätt bra faktiskt. Pioneer Pref åker nog också nu när norska kronan har stärkts och jag kan sälja med en liten valutavinst. Känns inte som att den tillför portföljen särskilt mycket, otydligt om utdelning i år och liksom för Delarka finns bättre alternativ. Funderar faktiskt på att dumpa Ahlsell med tanke på konjunkturrisken och att jag har en fin kursvinst att ta hem. Utdelningen är dock bättre nu och den är en defensiv och stabil aktie som inte skadar portföljen på lång sikt. Alligator Bioscience funderar jag också på att bara sälja av med förlust, passar inte min portföljs profil så bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väljer hellre Axfood och Kopperbergs före Cloetta jag med.

      Telia dumpade jag för länge sedan.

      Tack för kommentar och att du delar med dig!

      Radera
  10. Städoperationer inte lätta, själv vill jag ner ett par tre bolag från dagens 18. Du har ju fler att välja på. Jag har ju tidigare städat bort Cloetta och Starbucks. Cloetta har det jobbigt, och jag tror inte på snabb vändning, men ska gardera mig med att jag inte följer bolaget alls särskilt mkt längre. Starbucks där ogillar jag starkt att de återköper aktier för lånade pengar för att hålla eps upp. Jag skulle dumpa dessa. Resten har jag ingen koll på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så få som 15 skulle jag inte vara bekväm med.

      Tack för input om Cloetta och SBUX såväl som för kommentar!

      Radera
  11. Starbucks har varit övervärderat en längre tid, kanske ett par år. Därför dess stagnation i Kurs. Men nu verkar det som kursen inte hängt med estimaten. Tror det kan vara rätt läge att köpa Starbucks nu. FCF är stabilt och dubbelt så stort som utdelningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Möjligt att jag är sen på bollen men får kolla en vända till innan beslut oavsett, tack för input och kommentar!

      Radera
  12. Hade nog dumpat klädaktierna och butikskedjor exklusive mat. Rensa ut småinnehav du inte planerar öka i. Ersätt med något halvtråkigt investmentbolag med rabatt, typ Svolder. Eller öka investor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. HM har jag dumpat men jag håller nog i KappAhl och MQ ett tag till, tror/hoppas på vändning...

      Investmentbolag är nog bra men lite trista - Investor har jag redan en hyfsad andel i.

      Tack för input och kommentar!

      Radera
  13. Mer flaggor än i en OS-invigning men jag gillar tänket trots att jag tänker annorlunda! Skulle nog helt klart plockat bort de du är mest tveksam till, så alla 10 utom möjligen Cloetta och Nike.

    Ett alternativ sätt att rensa hade varit att utifrån hela listan välja de säg 20, 30 eller 50 som du bara MÅSTE ha, men det är ett annat "tänk".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går nog att jobba från båda hållen men börjar nog med listan ovan.

      Vad är bäst i ett OS, en bred eller smal trupp? :-)

      Tack för kommentar Gustav!

      Radera
  14. Så, då var alla på städlistan sålda - ovanligt med lite kassa nu...

    SvaraRadera