2015-03-22

Lyxfällan...

...är ett program som berör oavsett vad man tycker om det.

Momentet där man sätter upp utgifter i form av pengar på en tavla har vissa pedagogiska poänger kan jag tycka.

Min ambition är att våra barn ska förstå pengars värde och förhoppningsvis få en sund inställning till dessa nu och senare i livet.

Förra veckan fick jag känslan av att den 15-åriga sonen inte riktigt hade den ödmjukheten inför familjens ekonomi som jag tycker man borde ha.

Därför har jag förberett en övning som vi ska ha idag där vi går igenom familjens inkomster och utgifter "lyxfällan-style":


Denna övning kommer nog bli tankeväckande för hela familjen inklusive mig själv, återkommer med utfallet som en kommentar nedan...

4 kommentarer:

 1. Grymt bra! =) Är ett fan av Lyxfällan.

  SvaraRadera
 2. Övningen är nu genomförd och jag är förvånad men stolt över hur bra koll barnen hade på många utav utgifterna.

  Man kan konstatera att vi lägger en rejäl summa på mat och nöjen och visst skulle man kunna spara lite till...men samtidigt har vi en bra buffert och sparar regelbundet utöver det kortsiktiga sparandet som till semester o dyl. så jag tycker nog sparkvoten är rimlig även om vi säkert ligger i lä jämfört med medianen för en ekonomibloggare.

  Nåväl, att placera ut tusenlapparna på respektive kategori ger ett bra perspektiv om hur ekonomin ser ut, rekommenderas.

  SvaraRadera
 3. Jag ställer mig då frågan - är det riktiga tusingar du har på tavlan? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för frågan, jag skyr vanligtvis kontanter så svaret är nej. De är minikopior av sedlarna urklippta från ett pappersark (sent tack till dottern för hjälp med klippningen).

   Radera