2015-07-10

Jämförelseindex

Vilket index ska man jämföra sig mot?

Är det meningsfullt att jämföra?

Dessa två frågor bör man nog ställa sig när man börjar med direktsparande i aktier istället för fonder.

Jag har det senaste året strävat efter realiserad avkastning i form av utdelningar före indexjämförelse vilket man kan fundera på huruvida det är klokt eller ej.

Då min portfölj numera har inslag av aktier från olika länder så är de Sverige-baserade indexen inte rättvisa att jämföra med.Så vilket/vilka index ska man då välja?

Efter lite snabb efterforskning så verkar MSCI-index vara standard för globala fonder så det känns givet för den utländska delen av portföljen.

För de svenska innehaven så antar jag att OMX Stockholm GI passar bäst (alla bolag på stockholmsbörsen med utdelningar medräknat om jag förstått det rätt).

Men egentligen vill man jämföra sig mot fonder då det är dessa man "tävlar" mot främst antar jag.

Då min portfölj återfinns hos Nordnet så är Nordnet Superfonden Sverige (0% avgift) och SPP Aktiefond Global (0,31% avgift) de man skulle vilja jämföra sig med.

För de portföljer som är på Avanza så får man byta ut superfonden mot den berömda Avanza Zero.

Så ett önskemål till alla nätmäklare och andra aktörer:

 • Att kunna sätta ihop sitt egna jämförelseindex med hjälp av olika fonder

Mitt jämförelseindex skulle då vara 50% Sverigefond och 50% Globalfond.


Vad tror ni om detta?

6 kommentarer:

 1. Länsförsäkringar global har en avgift på 0,2 % Den är billigare och har den korta tid den existerat gått bättre än SPPs, De är dock båda underviktade mot u-länder. I alla länder föredrar man att investera för mycket hemma. Ja, Sverige är billigt att nå som svensk ... men... går det dåligt för landet och därmed förmodligen även dig, går investeringarna också dåligt,
  Välj ett index som ligger nära hela världsmarknaden. DJ world index är den jag använder - http://www.djindexes.com/globalfamily/ Fördelen är att den använder inte hela marknaden utan bara aktiemarknaden, vilket får bli en rimligt bekväm approximering.
  Annars så finns det massor bra skrivet om hur man väljer vilka fonder man ska lägga ihop för att komma nära (ex: http://www.kiplinger.com/article/investing/T030-C007-S001-5-vanguard-index-funds-you-need-to-own.html)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för en bra kommentar, Att LF hade en sån billig indexfond trodde jag inte, helt klart värt o kolla upp.

   Får även kika mera på DJ World

   Radera
 2. Vore väldigt bra om nätmäklarna ordnade det! Avanza har inte MSCI som jämförelseindex vilket jag ser som en stor brist. Själv kör jag dock på SIXPRX även om jag har svenska och utländska aktier. Indexet ligger nära Avanza Zero, så min tanke blir att slår jag inte det hade jag "lika gärna" kunnat haft gratisfonden. Men sedan är det ju roligare med aktier även om man kommer efter index :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt, man skulle vilja jämföra sig mot fonder före ett index.

   Håller helt med att det är roligare med aktier (och det finns andra fördelar som jag kommer med ett inlägg om framöver).

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. Ja att kunna sätta ihop sitt eget jämförelseindex är något jag också saknar hos nätmäklarna. Fortsatt trycka på det så kanske det kommer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte fått någon reaktion ännu, får posta igen på Twitter senare då det troligen är semestertider.

   Tack för kommentar

   Radera