z2036 presenterar stolt ytterligare ett gästinlägg och denna gång är det ingen mindre en den i utdelningssammanhang kände Twitter-profilen Valient!
Valient har varit en stor inspirationskälla till sammansättningen av min portfölj Global Dividend avseende amerikanska utdelningsaristokrater och kanadensiska månadsutdelare som Boston Pizza så det är en stor ära att få presentera ett inlägg från den i mitt tycke "okrönte utdelningskungen":
Valient
bildkälla: Twitter
Jag är Valient (@Vali3ntt på Twitter) och detta är min berättelse hur jag bestämde mig för att bli rik.
Idag är jag 27 men redan från min ungdom har jag varit pengasugen, nästan sjukligt hur mycket jag tänker på pengar. Eller är det egentligen pengarna jag var sugen på?
Efter första året på mitt knegarjobb förstod jag, det var frihet jag ville åt. Jag började jobba när jag var 18, för någon vidare utbildning var det aldrig tal om, jag skulle börja tjäna pengar och det FORT.
Jag har aldrig trivts med att vara anställd och något egenföretagande har det aldrig blivit, även om jag säkert hade älskat det. Jag bestämde mig, jag skulle bli FRI och bestämma över mitt eget liv.
Efter att sparat pengar till min bostadsrätt i några år så gav jag mig in på börsen. Det blev några komiska köp i ryska oljebolag och annan högrisk innan jag förstod att utdelningaktier var min grej.
2012 startade jag min portfölj och det har gått utav bara farten.
Amerikanska Dividend Aristocrats gav mig blodad tand, fanns det verkligen bolag som höjt utdelningen i 20 år utan avbrott?
Jag sparade så svetten rann för min panna, hela tiden var det krig. 70-80% av lönen var inget ovanligt. Matlådor, övertid, smarta köp i butiker. Under några år levde jag väldigt spartanskt, men det gav utdelning i dubbel bemärkelse.
Vid 24 år hade jag totalt 1 mkr inkl. bostadsrätt och för några månader sedan kom den stora dagen: Min portfölj översteg 1 mkr, på 4 år gick den från 0 till 1 mkr!
Idag så kan jag unna mig lite mer och älskar att vara ute och resa. Men jag lever fortfarande extremt sparsamt och kan behålla en stor del av min lön som går rätt in i nya utdelningar.
Varje år sätter jag upp ett nytt utdelningsmål som ska vara tufft men rimligt. Det handlar om att sätta upp små mål hela tiden, annars kommer man tröttna på vägen.
Utdelningar sedan start:
bildkälla: Valient/Avanza
När kommer jag då att bli fri?Det är givetvis upp till var och en när dom anser sig vara fri. För min del handlar det om att utdelning/ränteinkomster täcker mina fasta kostnader. Det inkluderar att jag ska kunna leva gott och unna mig resor och god mat.
Med mina ca 40k i utdelning för 2016 så är det givetvis en lång väg kvar, men jag märker redan nu att ränta på ränta effekten ökat kraftigt sedan start. Nu kan jag köpa extra aktier för ca 4000kr i månaden mot när jag startade. Det är helt otroligt och detta kommer givetvis bara att eskalera med tiden.
Min dröm är att vara fri vid 35 år. Men då måste allt falla väl ut. Återigen handlar det om att drömma och längta, annars kommer du inte orka.
Hur investerar jag då?
Det mesta ligger i min bostadsrätt och på ISK/KF. Jag har även en "safetykassa" på ca 100k för att öka säkerhetskänslan.
Tänker inte gå in på alla bolag då jag äger 56st. Men jag köper ALDRIG om dom inte delar ut pengar (exkl. Cloetta 2015). En utdelning visar så mycket mer än bara pengar i handen, det är ett styrkebesked och sundhetstecken.
Bolagen måste ha en stigande utdelning och gärna underliggande tillväxt. Jag köper bolag med starka varumärken och gärna i enkla branscher jag själv kan relatera till. Mat, dricka, bank, fastigheter för att nämna några. Gillar att man personligen kan "ta" på bolagen, att se dom i sin butik, att ha pengarna på deras bank, att konsumera Disneyfilmer och flyga med ett Boeing plan, osv osv.
En sak jag vill varna för är att jaga hög yield för att uppnå dina mål och få en högre utdelning. Det är något som jag gjorde i början av min utdelningsjakt och det visade sig att av de ca 60 bolag jag ägt/äger så har jag bränt mig på ca 4-5 aktier, alla dessa har haft en mycket hög utdelning ca 7-9%.
Gjorde jag felköp? Hade jag otur? Inte enligt mig, Det är helt enkelt så att dessa bolag många gånger inte håller vad dom lovar. Sänker de utdelningen så har hela din avsikt med köpet försämrats, sedan kommer det riktiga slaget, kursen slaktas. Folk har köpt aktien för att just få en hög utdelning och nu vill alla ur (med all rätt).
Jag vet inte hur många gånger jag läst att en högre utdelning med låg tillväxt (Telia t.ex) slår en aktie med låg utdelning men hög utdelningstillväxt (Starbucks t.ex). Det kommer ta tiotals år att komma ifatt bolaget som delar ut 8%. Det må vara sant, men vad som aldrig dessa personer nämner är risken för en utdelningsänkning. Det är precis som det är skrivet i sten för dom att bolaget kommer kunna hålla fast vid sin höga utdelning i över 20 år. Det är helt absurt att inte väga in den risken och sker det så kommer som sagt ett kursras som heter duga. Till skillnad mot ett bolag som hela tiden kan höja sin utdelning och har kvar en låg utdelningsprocent, vad händer med kursen där? Kolla Starbucks och Disney.
Exempel på 4 bolag jag köpt för att få hög yield är: Kinder Morgan, Prospect Capital och BancoSantander, ARCP. Alla 4 har slaktat/sänkt utdelningen och kursraset var ett faktum. Enda anledningen att dessa bolag är kvar i min portfölj är att dom gör vettiga och bra åtgärder för att komma på banan igen, annars hade dom rykt!
Så var försiktiga och köp kvalité.
Det är otroligt kul med diversifiering och helt nödvändigt om du ska ha en stabil och bra portfölj. Enligt mig räcker det inte med att bara köpa Svenska bolag och utgå från att dom exporterar till hela världen.
Jag vill ha andra företagskulturer, jag vill ha andra valutor, andra riskprofiler. Att ha Kanadensisk Pizza, Svensk kyckling, Amerikanska apotek, Italienska solglasögon och Brittiskt brännvin, hur fantastikt är inte det?
Köp en Indexfond säger någon? GLÖM DET. Dels är jag övertygad om att jag klår index över tid sedan finns det ingen fond i världen som kan få ihop mixen av bolag jag vill ha. Bygg din egna portfölj, det kommer ge dig så mycket mer glädje samt vilja att fortsätta när du märker att du gjort bra ifrån dig, dessutom skadar det inte att bränna sig på några enstaka bolag. Du får med dig så mycket kunskap du kan använda till nästa inköp.
Med två fötter på jorden och en jävla vilja så går det att bli både fri och rik. Jag ska kriga några år till sen kan jag äntligen pusta ut.
Tack för mig.
Jag svarar gärna om ni har några frågor.
/Valient
One of your best post certainly. Clearly put forward your thinking there.
SvaraRaderaThanks.
Kul inlägg. Känner igen mig i mycket. Till och med Cloetta 2015 som enda köp utan utdelning stämde.
SvaraRaderaDock har jag levt i tron att svenska bolag med >90% av försäljningen utomlands räcker långt. Därav bara 4 utländska innehav i min portfölj. Men ska nog bli ett par till.
Enda kommentaren/oklarheten var att utdelning som täcker FASTA KOSTNADER räcker väl inte? Eller vad räknar du som fasta?
Mvh
Miljonär innan 30
Tack!
Raderaformulerade nog det lite otydligt, det ska givetvis inkludera alla mina kostnader även utöver dom fasta. Så jag är fri när jag kan leva helt på utdelningen.
Inspirerande! Men svårt att hitta utdelningshöjare i Sverige väl? /Matti
SvaraRaderaKul!
RaderaCastellum, Hufvudstaden, Intrum Justitia o Investor är väl några kandidater?
Kopparbergs =D
RaderaKul läsning! Bra jobbat att komma så långt helt på egen hand i så ung ålder! Jag kör samma strategi (inte så mycket utland som du, ännu), av i princip samma anledningar. Utdelning är ett styrkebesked och pengar i handen kan man investera där det passar bäst vid varje tillfälle (inte nödvändigtvis det utdelande bolaget). Jag har själv gått på minan med Telia, ligger på -29 % i min pensionsportfölj... Läxan där är dels att vara försiktig med högutdelare, men framför allt att inte köpa allt på en gång som jag gjorde i detta fall. Sprid köpen i mindre poster på längre tid! Jag köpte hela bunten i ett svep och naturligtvis träffade jag ATH-kursen så det tar väl 15 år innan jag går break even... men men, alla har vi våra dåliga affärer antar jag :)
SvaraRaderaKämpa på!
/Maxa Allt
Telia är ett bra exempel på High Yield-fälla verkligen!
RaderaBra inlägg!
SvaraRaderaOm du har ca 60 bolag, hur bestämmer du då vart du placerar pengarna vi nästa lön? Brottas själv med det valet varje 25e :)
Mvh Carl
Hej, och tack så mycket!
RaderaJa, det finns inget enkelt svar på det, Jag tampas med samma problem som du! Men jag får ständigt hålla koll på vilken bolag som känns mest attraktivt.
Och glöm inte att det kan vara bra att spara dom någon månad i väntan på en ny Brexit nergång t.ex. Torrt krut är grymt att ha.
Bra inlägg! Tror vi tänker ganska lika även om jag har mer betoning på mindre, färre och lite mer exotiska bolag. Gillar din filosofi och kul att höra mera här!
SvaraRadera@Valient
SvaraRaderaDu skriver att du är övertygad att du klår index. Den gruppen som känner denna övertygelse är ganska så stor. Fråga: Finns det något annat område i livet där du har fått bekräftelse på din förmåga att vara bättre än genomsnittet? Kommit in på Karolinskas läkarutbildning, presterat 2,0 på högskoleprovet etc.
Sommarhälsning
Lars
Jag har slagit index i 5 år, och anser att jag hittar bättre bolag och framförallt köper i rätt tid. Index är snittet, dvs jag anser mig vara bättre än genomsnittet.
RaderaI övrigt ingen läkarutbildning eller 2.0 i högskoleprov, som jag skrev i inlägget är jag en vanlig knegare.
@Valient
SvaraRaderaMycket trevlig läsning måste jag säga :)
Med det sagt skulle det vara intressant att höra på vilket sätt du är rustad att slå index. Vad är din edge i relation till merparten av småspararna och merparten av de professionella förvaltarna?
Att hitta bättre bolag är ju en värdeinvesterares våta dröm, bättre bolag och till "rätt pris" är ju mantrat som slungas ut på bred front. Hur hittar du dessa bättre bolag och hur gör du dina köp i rätt tid?
För egen del kan jag säga att jag slagit mitt jämförelseindex sedan starten 2011 men det vågar jag inte tillskriva min egen förträfflighet utan snarare lady luck. Lyckosamma köp vid lyckosamt utvalda köptillfällen.
Med vänlig hälsning
J
@J @Lars
RaderaAtt slå index över tiden sägs vara svårt och ett ämne jag försöker förkovra mig i f n (tror man kan slå volymviktat index likt OMSX30 iaf).
Om man överpresterat i 5 år så har man ett försprång åtminstone vilket rimligen borde ge en edge framåt givet att man behåller sitt intresse och ser över portföljen då och då tror jag (plus lite tur).
Tack för era kommentarer!
Mycket intressant läsning, och som vanligt när jag läser vad utdlningsförespråkare skriver blir jag väldigt sugen att lämna min hit-and-miss-strategi för aktier.
SvaraRaderaFinns det inte dividend-fonder som skulle kunna vara ett alternativ för en nybörjare?
Köper du aktier och behåller dem i större utsträckning just för att de är stabila och ger bra direktavkastning?
@Johan
RaderaI Sverige har du XACT OMXSB Utd (UCITS ETF), som delar ut. Ett mycket bra alternativ om man prompt vill ha utdelning, äger den själv.
Vanguard har ett gäng utdelande ETF produkter, har inte kollat närmre på dem men tänker mig att jag ska göra det någon gång framöver då intresset faller in.
Med vänlig hälsning
J
Jag har ett äldre inlägg med ETF:er som delar ut som kanske kan vara av intresse.
RaderaIntressant inlägg!
SvaraRaderaVi har ungefär samma strategi.(sätta snöbollen i rullning typ)
Mina innehav pendlar mellan ca 45-55 st och viktningen mellan
Sverige och USA/Kanada är ca 50-50.
Jag har en ganska stor del preffar på båda sidor Atlanten.
Vad är din inställning till preffar??
Lycka till i fortsättningen!!
Med vänlig hälsning Jojje
Tack för ett mycket bra inlägg Valient! Ger inspiration att fortsätta min egen resa mot liknande mål som du själv har.
SvaraRaderaAllt gott
/DanielWikstrom
Hej,
SvaraRaderaKan du ge ett bra aktietips idag 16/8 2016?