2016-07-19

Sveriges bästa fonder? - Lannebo Småbolag

Hoppas ni uppskattat gästserien "Sveriges bästa fonder" lika mycket som jag har gjort. Jag kommer att se över familjens PPM-allokering efter detta då jag tror att dessa fonder kan slå en del index som OMXS30 över tiden då avgifterna är rimliga i premiepensionen.

Analysera Mera - last dance?


Lannebo Småbolag

Nu har vi kommit till sista delen i fondtipsen.

Det blev en kopia av min egen PPM-portfölj utan att jag ens hade tänkt på det när jag planerade artikelserien.

Lannebo är en av de två giganterna på den svenska fondmarknaden om vi utesluter storbankerna. Deras fond har växt så mycket (över 18 miljarder i förvaltat kapital) att den inte längre investerar i riktigt små bolag. Det går inte eftersom då hade de nästan fått köpa hela företagen.

Fonden förvaltas sedan 2007 av Johan Ståhl som är en av de mer rutinerade i fondsammanhang. Jag har haft lite kontakt med Johan i telefon, mail och sökt ett jobb hos dem osv. och mina intryck är väldigt positiva vilket inte alltid är fallet när en ”nybörjare” tar kontakt med en person på den nivån.

Som hans efternamn (utan h då) är hans portfölj. Ja alltså inte stål i investeringar men stål som material känns väl ganska stabilt? Johans största innehav när detta skrivs är finska Huhtamäki. Det är ingen utpräglad nordisk fond men det kan finnas något utländskt innehav i fonden. Vi hittar Trelleborg, Castellum, Balder, Securitas och Nibe som både jag och Johan gillar.

I förhållande till hur stora bolagen är i fonden så gör Johan ett mycket bra jobb. Nästan svårt att veta om hans fond ska jämföras med andra småbolagsfonder eller om den ska jämföras med storbankernas trista storbolagsfonder?

bildkälla: Avanza

Fonden kommer högt upp i ranking oavsett mätperiodens längd och mitt förtroende för Johan är väldigt högt. Det handlar inte enbart om erfarenhet utan det handlar om en kombination av erfarenhet och att tänka rätt och ha lite fingertoppkänsla (utan att behöva lägga alla pengarna i Fingerprint) och det har Johan.

Jag tackar er som har läst artikelserien och hoppas att ni har lärt er en hel del. Jag hoppas även att jag har fått en del aktieintresserade att inse att fonder inte är så dåligt som media ibland förmedlat i diskussionen aktiv/passiv förvaltning.

/Analysera Mera

*Brasklapp***************************
* Analysera Mera äger fonden i PPM  *
*                                   *
*************************************

12 kommentarer:

 1. Hej!
  Är väl bara Didner&Gerges småbolagsfond som kan matcha denna.
  Jag kör med båda för säkerhets skull!!
  Med vänlig hälsning Jojje

  SvaraRadera
 2. Well,

  Signaturen J påpekade att är det en småbolagsfond skall fonden rimligen jämföras med MSCI Sweden Small Cap. Det var när Öhmans lilla fond presenterades vilket han har helt rätt. Lannebos fond följer MSCI indexet slaviskt.

  Notera att för detta tar man 1,62% i förvaltningsavgift. Jag tror att både herr Ståhl och hans arbetsgivare lever gott på detta. Fred Schweds fråga från 1940-talet blir som alltid obesvarad: Where are the Customers yachts?

  Fonden verkar vara en riktig skräpprodukt. Skulle aldrig sätta en krona i den.

  Sommarhälsning

  Lars

  SvaraRadera
 3. Tyvärr alldeles för höga avgifter, köp aktier i deras/fondens bolag i stället!

  SvaraRadera
 4. En fråga till Stefan, som inte alls rör inläggets ämne.

  Jo, jag har tänkt att plocka in en REIT i portföljen och jag har då kollat Avanzas prislista för att inte få en otrevlig överraskning med skyhögt courtage. Jag hittade dock inte REIT:s någon stans i prislistan och jag undrar om det går under utländska aktier. Du som har erfarenhet av REIT:s, vad är courtaget?

  /William

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ledsen för sent svar.

   För USA är det ca 9 kr och Kanada 6-7 för minicourtage.

   Radera
 5. @Anonym

  Precis som du också framhåller avgifterna är för höga. Det är ju som det brukar heta. The brooker made money. The firm made money. Two out of three´s not bad. Denna tredje skall stå för hela kapitalet, och risken.

  Soliga Hälsningar

  Lars

  SvaraRadera
 6. Jag kör med Didner & Gerges Småbolagsfond istället. Lägre avgift (0,2 procentenheter) samt betydligt bättre utveckling än Lannebo Småbolag de senaste åren. Ser inte vitsen i att köpa det dyrare alternativet till potentiellt sämre avkastning.

  SvaraRadera
 7. Intressant fond, men väldig hög förvaltningsavgift. Tror mina fonder i snitt ligger på 0,20, kanske ger Lannebo bra avkastning trots avgift? Jag suckar bara när jag tittar på min Avanza Zero som följer OMXS30. Nu har jag bara haft den i ett år, men tycker genomgående att den bara pekar nedåt. Alla avråder från att sälja fonder om man inte haft dessa över mist 3 års tid. Didner Gerge verkar också intressant.

  SvaraRadera
 8. Tack alla för kommentarer! Dessa plus denna serie har inspirerat mig att titta närmare på frågan index vs. aktiv förvaltning - återkommer med inlägg.

  SvaraRadera
 9. @Lars

  Kan bara hålla med dig. Om jag hade förvaltat Öhmans lilla fond och gått sämre än mitt jämförelseindex 15 av 16 år och samtidigt fått ett gäng utmärkelser som bästa fondförvaltare 8 gånger eller vad det nu var så skulle nog jag skämmas en smula när jag tog emot dem.

  @Stefan

  Kul att du inspirerades att skriva ett inlägg kring frågan. Det är alltid kul att läsa den typen av inlägg. Ta gärna med faktorn alternativkostnad. En indexinvesterare kan hantera sina investeringar utan tidsåtgång. Tid som kan läggas på annat; arbete som drar in pengar, att uppleva världen, umgås med nära och kära eller varför inte att utvecklas som människa. Ja du fattar poängen :)

  Argumentet att "investeringar är min hobby, eller jag tycker det är kul att läsa årsredovisningar med mera" absolut kan man tycka det. Men man måste ändå sätta ett pris på den tiden man lägger ned i relation till den avkastning man genererar. Tycker jag.

  Gästinlägg tycker jag är trevligt, men jag har faktiskt lite svårt för Analysera Meras nedlåtande sätt. Jag kommer förmodligen inte läsa något mer av det han skriver, det ger mig ändå ingenting.

  Med vänlig hälsning

  J

  SvaraRadera
 10. Känns skönt att jag hittat sparandet som en ny hobby. Men det kommer ta tid för mig att verkligen sätta mig in, men bakgrund är totalt väsensskild från denna. Varje vecka poppar nya frågeställningar upp och jag behöver all hjälp jag kan få, tack på förhand.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sparande är en kul och lönsam hobby - en bra kombo! :-)

   Radera