2016-07-06

Sveriges bästa fonder? - Öhman Sweden Micro Cap

* Gästinlägg av Analysera Mera *

Vi fortsätter med del tre i den populära serien Sveriges bästa fonder från Analysera Mera.

Analysera Mera, the stage is yours!

/Stefan Thelenius


bildkälla: z2036


Öhman Sweden Micro Cap
Fonden har förvaltats av Stefan Kopperud sedan 1997. Han arbetade tidigare för DNB men Öhman tog över en del av DNBs fonder och förvaltare och då bytte även fonden namn. Erfarenhet och rutin är viktigt för en fond. Det är positivt eftersom historiken varit fin länge, ingen som ska byta strategi eller kasta ut dåliga innehav utan samma person vid rodret.  Fonden är ungefär lika bred som Analysera Meras privata portfölj.

Stefan har lite mer än 50 bolag i sin portfölj men trots det så blir det bra resultat och dessutom till relativt låg risk (kuslig igenkänning på många punkter :-) Stefans not). Hans 10 största placeringar tar dock bara lite mer än 30 % vilket är mindre än tidigare fonder i artikelserien och även mindre än undertecknad.

bildkälla: Avanza

När Dagens Industri och fondutvärderaren Morningstar utser de bästa fondförvaltarna i Sverige är det Öhmans Stefan Kopperud som tagit hem priset flest gånger. Under de senaste 16 åren har Stefan tilldelats en plats på prispallen hela åtta gånger. Utnämningen kräver att förvaltaren har varit bland de bästa det enskilda året och även har presterat bra de senaste 3 till 5 åren – vilket speglar förvaltarens uthållighet.

Ifrån en intervju jag hittade på Internet (ohmans.se m.fl.) :

Vad är hemligheten bakom dina lyckade resultat?
– Lång erfarenhet men också förmågan att se samband och kopplingar som påverkar bolagens utveckling. Man måste också orka bära risk och hålla i innehaven. Samtidigt är det viktigt att ha tillräckligt med disciplin för våga släppa taget när värderingen fortfarande stiger, säger Stefan Kopperud.
Hur orkar du vara ständigt uppkopplad och vara motiverad?
– Jag tycker att jag har ett väldigt roligt jobb.
 – Om du sparar på lång sikt och har möjlighet att välja mellan en småbolagsfond och storbolagsfond på samma marknad så väljer jag alltid det första alternativet. Det spelar ingen roll var i världen du tittar. Småbolag har under de senaste femton åren presterat bättre än stora bolag över tiden, säger Stefan Kopperud.
– Omvärlden förändras hela tiden och det gör även drivkrafterna bakom tillväxten. I granskningen analyserar jag därför en mängd olika saker inom varje företag. Jag tittar på allt från balansräkning till utdelningsmöjligheter och vinstutveckling. Även bolagsledningen är av mycket stor betydelse. Ibland kan också små tecken som att företagen håller ordning och reda i fabrikerna ge viktiga signaler om framtiden, säger Stefan Kopperud. 
– Vad gäller stora bolag så finns det så enormt många faktorer som kan påverka utvecklingen. Det är mycket enklare att skapa sig en bild av utvecklingen i ett småbolag med ett begränsat antal fabriker och produkter jämfört med ett globalt stort företag som verkar över hela världen. 
– Som småbolagsförvaltare är det viktigt att alltid ha ett långsikt perspektiv. Trender på marknaden pågår också vanligen under flera år. Det gör det svårt att bedöma hur ett företag gynnas av en viss utveckling under ett kvartal eller ett halvår, konstaterar Stefan Kopperud.
Han berättar att långsiktigheten i förvaltningen också handlar om att försöka skapa maximal avkastning vid varje givet tillfälle och att inte påverkas av börsens kortsiktiga svängningar. Stefan Kopperud menar att marknaden alltid kommer att röra sig upp och ner och att volatiliten främst utgör en risk för kortsiktiga investerare.

En perfekt fond för den som är långsiktig. Passar alla sparare som har en tidshorisont på 10 år eller mer enligt undertecknad.

/Analysera Mera

*Brasklapp***************************
* Analysera Mera äger fonden privat * 
* i ISK hos Avanza och i sitt PPM.  *
*                                   *
* Familjen Thelenius har inget      *
* innehav i denna fond              *
*************************************

13 kommentarer:

 1. @Stefan Thelenius

  Hej Stefan och tack för en bra blogg och intressanta inlägg då det är du som skriver dem.

  Ovanstående fond jämförs med felaktigt index och framstår som en bra investering i vissas ögon. Att en småbolagsfond klarat av att slå SIX Portfolia Return Index senaste året ska ju vara en ren självklarhet då småbolagen uppvärderats och storbolagen gått dåligt.

  Jämför man fonden med korrekt index så har den avkastat i likhet med index, så jag det är väl en bra aktivt förvaltat fond då den har klarat av att hålla jämnasteg med sitt jämförelseindex, de flesta klarar ju inte ens av det.

  Med vänlig hälsning

  J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grafen är mitt påfund och jag hittade inget bättre index att jämföra med hos Avanza, kanske en annan småbolagsfond hade varit bättre.

   Radera
  2. Analysera Mera6 juli 2016 kl. 17:17

   > J
   Stefan har rätt om index. Inte alltid rätt index finns. Dock så har du helt fel med resten. Det är en av de bästa fonderna alla kategorier som är öppna för vanliga sparare oavsett världsdel. På lång sikt har den krossat nästan allt. Av 3134 fonder på 10 år så är den här fonden på plats 10. Endast slagen av bioteknik, Thailand,Indien,teknik och en fond som kommer senare. Så din info stämmer inte. Ingen annan fond med så låg risk är så bra !

   Radera
  3. @Analysera Mera

   Jag gick bara in på morningstars hemsida och kollade på vilket index de jämför fonden med. MSCI Sweden Small Cap. Fonden hade mer eller mindre replikerat index. Men som jag skrev, det är säkert en bra bedrift för en aktivt förvaltad fond att kunna replikera sitt jämförelseindex. Du har säkerligen rätt i det.

   http://www.morningstar.se/Funds/Quicktake/Overview.aspx?perfid=0P00000F2N

   Med vänlig hälsning

   J

   Radera
  4. @Analysera Mera

   Den har ju till och med gått sämre än MSCI Sweden Small Cap de senaste 14 åren. Det är enkom under 2016 som den har lyckats gå marginellt bättre.

   Med vänlig hälsning

   J

   Radera
 2. @Analysera Mera

  Vad har du för råd till de investerare som har andelar i fonden om denne Kopperud beslutar sig för att sluta, och gå till någon annan förvaltar?

  Fast det är ju som signaturen J så riktigt påpekar lyckas förvaltaren nå upp till ett index så är det ett bra betyg.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
 3. Har nu kollat på Morningstar signaturen J har rätt. Fonden rör sig som en indexfond. För detta tar man 1,5% i förvaltningsavgift. Indexet är MSCI Sweden Small Cap. Man tar duktigt betalt för ingenting. Som alltid står investeraren för hela risken, och hela kapitalet. Here we go again  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
 4. @Stefan

  Skulle vara kul att höra dina synpunkter om detta. Att denna fond presterat är ju inget konstigt med tanke på hur småbolagen utvecklats. Själv är jag aktieägare i Svolder har skrivit en hel del om bolaget. Man investerar i mindre bolag, och har för avsikt att fokusera mer på ännu mindre bolag, om man kan uttrycka sig så.

  Kurssättningen i Svolder har nu blivit att detta bolag inte har någon substansrabatt kvar. Det har blivit trängsel kring detta marknadssegment. Att nu föreslå en placering på 10 år på denna delen av marknaden ter sig minst sagt konstigt.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Lars

   Jag tror nog att småbolag kan prestera både absolut och relativt de kommande 10 åren men sannolikt med slagig utveckling under baissiga perioder (hmm, floskelvarning?).

   Jag har en dedikerad portfölj för mindre bolag så att de får den uppmärksamhet de förtjänar (finns uppe i högermenyn via Shareville) så fonder i detta segment är mer intressant via PPM eller möjligen via tjänstepension tycker jag personligen och då ligger nog omnämnd fond bra till tillsammans med Carnegies motsvarighet.

   Värderingarna må vara höga så att köpa regelbundet är nog att föredra före all-in på dessa nivåer.

   Tack för ditt engagemang!

   Radera
 5. @Lars, @J

  Jag kikade lite hos Avanza nu och finns det någon valbar indexfond för svenska småbolag? Jag kunde inte hitta någon (gav det bara några minuter iof). Den med indexnära förvaltningsavgift är väl AMF:s men tror att nämnd fond ovan klarat sig bättre än den.

  Oavsett kan jag tycka 1,5% är i överkant men 0,45% i PPM känns ganska attraktivt.

  SvaraRadera
 6. Analysera Mera7 juli 2016 kl. 10:16

  Det finns inga indexfonder för småbolag. Den här fonden är som jag skrev en av de bästa i hela världen på 10 år av tusentals fonder. Så den dagen ni presterar lika bra själva med den risknivån, antal innehav, precision så kan ni ju ringa mig. Det är otroligt mycket man ska tänka på för att få en fond bra med precision. Det tar år att lära sig det. Sedan så är det otroligt svårt med jämförelseindex då de verkligen inte är perfekta på något vis och speciellt med småbolag.

  Men sortera på 10 år på Morningstar eller Nordnet så ser ni att den överpresterar mycket VS andra fonder. Både inom småbolag och inom stora, inom länder och inom branscher. Det är med andra ord en otroligt bra fond.

  Jag vill bara påpeka att jag har bra kunskap i ämnet och egna resultat att visa upp m.m. därför jag säger att det är inte lätt att få den utvecklingen som de har fått. En indexfond i mindre bolag skulle knappt vara möjligt då vissa bolag dessutom har väldigt liten och ojämn handel. Lättare att öka/minska i HM m.m. på dagarna än i ett bolag med 300 000 kr i daglig omsättning.

  Men om ni tycker fonden är dålig så behöver ni inte investera. Jag som kan det och vet vad som krävs har valt att investera. Så vad ni vill köpa är upp till er.

  Om förvaltaren skulle sluta så kommer jag att lämna fonden för då är det en stor osäkerhet. I Didner & Gerges fonder har man en liknande filosofi ibland förvaltarna men de har bytt positioner ofta inom företaget vilket gör att jag inte investerar i deras fonder. Jag vill ha samma person i fonden och att den varit där helst i 5 år i rad, 10 är ännu bättre.

  SvaraRadera
 7. @Analysera Mera

  Alltid skönt att få veta att man får investera i vad man vill, och att man inte behöver köpa Kopperuds lilla fond. I mitt fall är det inte den minsta risk att jag skulle göra det. Jag köper inte aktivt förvaltande fonder. Jag har upptäckt att det är meningslöst att betala någon för att sätta på radion.

  Sommar hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Analysera Mera7 juli 2016 kl. 18:44

   >Lars, Tror du har fått felaktig info där av media eller något som 9/10 svenskar, även de som är ganska kunniga inom aktier. Det du säger gäller främst för storbolagsfonder och det gäller även generellt. Men hela meningen med min artikelserie på Stefans blogg var att ge alla chansen att få bättre resultat än nästan alla svenskar trots att de kan ligga i hängmattan och lata sig. Men det är åtminstone positivt att du orkar engagera dig och ha en åsikt. Det skapar ju en bra diskussion. De jag nämner är undantagen som bryter emot teorierna.

   Radera