2016-07-10

Portfo(o)lio overload?

En utav drivkrafterna bakom utvecklingen av verktyget MyDividends var att det skulle underlätta översikten av familjens portföljer då jag har valt att ha många av olika anledningar.

Att skifta mellan portföljerna hos nätmäklarna funkar smidigt tycker jag, speciellt hos Avanza som ligger steget före i det avseendet. Dock så tycker jag portföljrapporterna inte når ända fram för att få överblick över sin allokering.

En bra feature med den nya versionen av MyDividends är att man kan ha aktiedata i en huvudflik och olika portföljer i separata flikar som hämtar data automatiskt från huvudfliken.

bildkälla: z2036

Så i ett och samma Google spreadsheet har jag familjens (aktiva) aktieportföljer och genom att ändra parameter sheetname i url:en till flikens namn så är det lätt att skifta mellan portföljerna.
bildkälla: z2036

bildkälla: z2036

Grafen ovan är från dotterns portfölj och verktyget underlättar översynen av strategier för respektive portfölj då de skiljer sig lite åt beroende på sparhorisont bland annat.

Visst hade det med facit i hand kanske varit smidigare att ha en större portfölj som man hade andelar i men o andra sidan är det lättare att ha lite olika strategier och inriktningar i separata portföljer.

Hur tänker ni kring olika portföljer?


4 kommentarer:

 1. Självklart olika. Mest för att det skall vara olika strategier. Barnens skall såklart ha lägre risk då dom inte har så stora inflöden och inte kan hantera en smäll genom "nudlar och snabbmakaroner" till lunch ett par månader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ledsen för sent svar, risken i barnportföljerna beror lite på hur långt kvar det är till utbetalning tycker jag.

   Radera
 2. Jag tänker nästan tvärtom... Vi har några olika portföljer, av olika skäl. En är en svensk KF som jag har haft ganska länge. Därefter har min fru (inte svenska) investerat i den. Därefter har vi ett brittiskt investeringskonto där vi håller på att bygga en portfölj av Rika Tillsammans-typ (nybörjarportfölj). Slutligen har vi ytterligare ett brittiskt investeringskonto för vår son. Vi har inte tagit så hög risk där ännu, MEN jag känna att vår sons konto tål högre risk i och med att sparhorisonten är så lång. Därmed inte sagt att strategin (för närvarande utdelningsorienterad) kommer att ändras. Vet inte heller hur vi kommer att göra ifall vi får fler barn, men jag lutar åt att ha ett konto snarare än ett per barn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du delar dina tankar, klart intressant! (ledsen för sent svar)

   Radera