2016-10-02

Kvartalsrapport Q3 2016

Årets tredje kvartal har passerats och detta inlägg syftar till att redovisa resultat samt reflektera över perioden.

Det har bjudits på bra värdeutveckling onekligen och det har varit gynnsamt att ligga på långsidan (som oftast över tiden).

Inom familjen återfinns många portföljer och jag ska inte redovisa resultatet för alla utan nöjer mig med endast(!) fyra stycken som vardera har olika strategier/inriktning.

---

bildkälla: z2036

Global Dividend är en portfölj med inriktning mot globala värdepapper med anständig utdelning och förväntad tillväxt (Dividend Growth) samt värdepapper med hög utdelning men med små utsikter till höjd utdelning (High Yield). Vidare har portföljen en hävstång på 1.15xL (långsiktigt mål 1.2xL) som förstärker värdeutvecklingen samt höjer utdelningen. Portföljens totala direktavkastning på eget kapital är goda 6% och förväntad utdelningstillväxt en bit över 4%.

Den geografiska sammansättningen är inspirerad av en globalfond men inriktad i huvudsak mot nordamerika och europa. Som jämförelseindex använder jag fonden SPP Aktiefond Global.

bildkälla: Shareville

Man kan konstatera att kvartalet har varit starkt med en utveckling något bättre än index men rensat från hävstången likartad.

bildkälla: Shareville

Zoomar vi ut och ser till utvecklingen för i år (YTD) så ser det riktigt starkt ut tycker jag och det ska nog mycket till för att fonden ska komma ikapp sista kvartalet.

bildkälla: Nordnet


Nyckeltalen för risk ovan skvallrar om god riskjusterad avkastning och den anständiga volatiliteten ger en god nattsömn än så länge.

bildkälla: z2036

49 st(!) innehav trängs i portföljen och nyansen av grön ovan indikerar huruvida direktavkastningen är hög.

Bland kvartalets transkationer så är det väl värt att nämna att jag sålt GOV, GAIN samt minskat i Saltängen.

---

bildkälla: z2036


Familjens renodlade High Yield-portfölj även kallad Bil2020 fortsätter tuffa på i god stil.

bildkälla: Avanza

Ett bra kvartal får man nog säga även om det är svårt att hitta ett rättvist jämförelseindex för denna typ av allokering.

bildkälla: Avanza


Ser vi till årets värdeutveckling så är det en trevlig syn och gräver vi oss ned i den riskjusterade avkastningen...
bildkälla: Avanza

...så är det faktiskt utomordentligt konkurrenskraftigt tycker jag! Återstår att se om man bibehålla fortsatt låg volatilitet med en allokering på 100% aktier men om lågräntemiljön består tror jag det är möjligt faktiskt.

Jag justerar portföljen ibland och bland kvartalets transaktioner kan det vara värt att nämna att jag minskat i Saltängen samt sålt H&R och även Data Respons efter att den rusat nästan 50% på kort tid.

bildkälla: Avanza


Ovan ser portföljens aktier sorterat på andel. Jag har några bubblare på gång och jag funderar på att gå "all-in" i High Yield och slänga ut Castellum och Clas Ohlson.

---

bildkälla: z2036

Min pensionsportfölj är den med längst sparhorisont och här är strategin helt enkelt bolag som jag tror på kryddat med lite High Yield.

bildkälla: Shareville

Kvartalsutveckling i paritet med jämförelseindex som även här är SPP Aktiefond Global då portföljen består av bolag från olika länder.

bildkälla: Shareville

Ser vi till året så har portföljen några procentenheter till godo än så länge.

bildkälla: Nordnet

Riskparametrarna är stabila och kanske i lägsta laget för en långsiktig portfölj även om det är i paritet med min riskvilja?

bildkälla: Shareville

Mestadels Large cap bland de största innehaven undantaget allas vår Boston Pizza :-)

I och med mitt byte av arbetsgivare ligger nu försäkringen i så kallat fribrev vilket innebär att inga nya inbetalningar kommer att ske. Så från och med nu handlar det om att förvalta kapitalet och reinvestera utdelningar.

---

bildkälla: z2036

Min portfölj för små- och medelstora bolag är den mest populära på Shareville bland mina som är exponerade. Den fungerar i huvudsak som en sorts "farmar-liga" till pensionsportföljen och är relativt liten i absoluta tal.

bildkälla: Shareville


Hyfsat kvartal även om de flesta småbolagsfonder säkert gått minst lika bra eller bättre.

bildkälla: Shareville

Årets utveckling är positiv men inte så märkvärdig kanske?

bildkälla: Nordnet

Kikar vi på risk så är den anständig för att vara småbolag och den kanske behöver skrivas upp?

bildkälla: Shareville

En betydligt mer fokuserad portfölj jämfört med de andra kan vi konstatera.

---

Nu väntar en spännande avslutning på året innan vi kan summera för helåret. Vad tror ni om årets sista kvartal och hur ha eran Q3:a varit?

14 kommentarer:

 1. Stabilt! Fin utveckling!

  Själv ligger mitt Q3 på 11,9 %, något jag är mer än nöjd med.

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. 12% är ju grymt bra, grattis och tack för feedback!

   Radera
 2. Mycket fin utveckling och kul att följa. Bra jobbat helt enkelt, både av dig och dina aktier :-)

  Belåning a'la AP7 är intressant (konjunkturvarning när jag tar upp det?) men belåningsgraden är, fullt förståeligt, inte lika hög på mina aktier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Gustav, belåningen väcker känslor onekligen och jag håller på och finjusterar min plan som lär resultera i ett inlägg inom kort.

   Radera
 3. @Stefan

  Grattis till fortsatt fin utveckling av portföljerna!

  Jag har inte kollat och kommer nog inte kolla heller men jag misstänker att min q3 rapport skulle rapportera en relativ nära koppling till hur index utvecklat sig ;)

  Med vänlig hälsning

  J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket J!

   "Index" har ju gått bra så ett grattis till dig är väl på sin plats :-)

   Filar på ett inlägg om index som jag hoppas du kommer att finna läsvärt.

   Radera
  2. Kul, ser fram emot det.

   Med vänlig hälsning

   J

   Radera
 4. Snyggt! Blir alltid lika impad av din High Yield-portfölj. Jag ska nog också öppna en bilportfölj, och sen kanske skita i att köpa bilen... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar!

   Ja bilportföljen går läskigt bra till synes låg risk - hur länge kommer det att hålla i sig frågar man sig?

   Radera
  2. Vad tror du om att starta en high yield portfölj likt din? Tänkte starta en "amorteringsportfölj" där vi lägger in överskottet från bolånet varje månad, men är rädd för att high yield aktier har gått upp för mycket nu och kommer sjunka, så min fråga är mest tror du att det är för sent att starta en sådan portfölj och månadsspara i?

   Radera
  3. Startar du ett månadssparande så är det inte för sent tycker jag. Skulle räntenivåerna stiga kraftigt så blir det tuffa tider för High Yield men tycker mig inte se att det skulle hända i närtid. Fördela mellan HY och räntebuffert är nog mitt tips till slut!

   Radera
  4. Tack så mycket :) räntebuffert menar du räntefonder då?

   Radera
 5. Sparkonto hos nischbank eller möjligtvis en korträntefond.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej, tack så mycket :) och tack för en bra blogg :)

   Radera