2017-03-08

Bil2020 - tre år kvar...

För nytillkomna läsare kan jag berätta att Bil2020 är en portfölj bestående av High Yield-aktier och tanken är målsparande till en bättre begagnad bil år 2020. Denna portfölj är den enda som jag redovisar med exakta siffror så att ni läsare får en bättre bild av den absoluta risken i sparandet.

bildkälla: Avanza

Så här långt har portföljen gått som tåget och har en mycket god riskjusterad avkastning då Sharpekvot är på 3,89. Då ca tre års spartid kvarstår så kan man fundera över om strategin kommer att hålla ända in i mål då det handlar om relativt kort tid i sparsammanhang.

Portföljen är i dagsläget värd drygt 90 000 och baserat på 1 000 kr i månadssparande och nuvarande nyckeltal för direktavkastning så skulle värdet kunna vara ca 150 000 efter sparperioden. Detta är förstås utan hänsyn tagen till risken för enskilda bolagshändelser och allmän aktiekollaps, så det är vanskligt att fastställa budget hos bilhandlaren redan nu.

Hade jag varit orolig för slutsumman så hade det nog varit läge att räntesäkra en del av portföljen redan nu men då vår nuvarande bil sannolikt kommer att hålla tre år till så tycker jag det är värt att löpa linan ut oavsett om det blir en bil för 150 000 eller 75 000. Vi kommer att ha sparat ca 107 000 totalt efter sparperioden exklusive värdeutveckling så allt under det får ses som ett misslyckande i sammanhanget då ett sparkonto med nollränta hade varit bättre med facit i hand.

Nåväl, jag har rebalanserat lite nyligen för att öka diversifieringen samt för att skruva upp direktavkastningen.

Keg har fått lämna, jag har minskat i Decisive Dividend och istället ökat Sdiptech Pref samt plockat in ZetaDisplay Pref och Crius Energy Trust som nya innehav. De två sistnämnda får jag nog återkomma till vid tillfälle men de får ses som "provanställningar" så länge.

bildkälla: z2036

Portföljen är uppe i 19 innehav nu och jag söker hela tiden efter kandidater som kan minska bolagsrisken totalt sett men ändå bidra till bra direktavkastning.


bildkälla: z2036

Som synes är direktavkastningen mycket god och månadssparandet förstärks fint av frekventa utdelningar.

Att värdeutvecklingen fortsätter i samma stil är förstås långt ifrån givet men hoppas att den kan motstå eventuell börsfrossa relativt bra oavsett. En ny finanskris och kraftigt stigande räntor är nog de största hoten tror jag.

Vad tror ni? Blir det en bättre eller sämre begagnad bil?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

10 kommentarer:

 1. Med tanke på att det brukar ta ett tag att hitta vad man vill ha och sedan ytterligare ett tag att hitta det till rätt pris gissar jag att det blir en väldigt bra bil om 4år :)
  I bästa fall med tillhörande renoverings fond för att täcka sånt som går sönder från pengarna som blir över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tankar! Att köpa för en del av portföljen och låta det vara kvar en viss del är kanske inte så dumt? Grundtanken från början är att månadssparandet ska motsvara värdeminskningen men lite utdelningar utöver det skadar ju inte.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Magisk sharpekvot!

  Jag har startat en renoveringsfond för sommarstället. Tänkte först att jag som en kul grej skulle plocka in bolag som på ett eller annat sätt är tjänsteleverantör (t.ex. Telia, som jag inte är kund hos i övrigt, Byggmax, etc.).

  Men eftersom det är lite kortare sikt än övriga portföljer (och man inte vet riktigt när man behöver ta fonden i anspråk) blir det nog ett större fokus på preffar / REITs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja sharpekvoten är fin, den var uppe på över 4 ett tag.

   Kul idé med renoveringsfond - i någon mening kanske "konceptet" med High Yield funkar som ett aggressivt buffertkonto med?

   Tack för kommentar!

   Radera
  2. " någon mening kanske "konceptet" med High Yield funkar som ett aggressivt buffertkonto med?"

   Ja, exakt. NU har du ju haft mycket fin värdeutveckling över 1,5 år. Men enbart löpande high yield om cirka 8% DA (där man får ut en andel varje månad) får man bara nöjd med på en buffert.

   Radera
  3. Lyckas man kombinera hög DA, låg volatilitet samt begränsa bolagsrisken så kanske man har hittat det ultimata buffertsparandet? Man får sannolikt inte högst totalavkastning över tid men i händelse av att man behöver nyttja bufferten så kanske det är högst sannolikt att man överpresterat motsvarande sparande på räntekonto iaf.

   Radera
 3. Hej,
  Har 100 000 som från början var tänkt till att amortera av bolån men ser inget värde i att amortera lån på 1,35% i ränta.
  Är det någon ide att kopiera hela/delar av denna portföljen eller är det lite sent på tåget?
  Eller kanske bättre ide med en preferensportfölj?

  Funderar 2-4 års sikt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att svara på förstås men jag tror att portföljen kan slå räntekonto på 4 års sikt oavsett men förstås inga garantier.

   Tack för kommentar!

   Radera
 4. Du har inga funderingar på att "säkra upp" pengarna till bilen, helt eller delvis? Dvs flytta över dem till t ex ett sparkonto? När utvecklingen varit så positiv och det nu verkar finns pengar som kanske skulle räcka till den bil du har i åtanke? Har kanske missat om du ville ha en dyrare bil...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då nuvarande bil förhoppnings rullar ett tag till så kör jag på med nuvarande strategi så får vi se hur långt pengarna räcker när det väl är dags.

   Tack för kommentar!

   Radera