2017-03-23

#uppesittarkväll mars 2017

Dagen före lön och detta innebär #uppesittarkväll för oss som tror på regelbundet sparande och att tiden i marknaden gör skillnad över tid för den totala värdeutvecklingen.

Utöver min frus- och barnens öronmärkta sparande så sparas det till Bil2020 och till "buffertinkomsten" Global Dividend 1.2xL.

Kan man då hitta något köpvärt i dessa tider?

Vi börjar med Global Dividend 1.2xL:

bildkälla: z2036

Den mest "attraktiva bubblan" ovan tillhör nog Hemfosa då både DA och estimerad utdelningstillväxt ligger bra till.

Bubbeldiagrammet innehåller inte alla parametrar för köpbeslut utan andra faktorer kan också spela roll så klart. Enligt artikel i DI så ska laxpriset upp givet utbud och efterfrågan kommande året så då borde Marine Harvest ligga väl till då kursen har backat på sistone.

Går vi vidare till High Yield-portföljen Bil2020 så kan man konstatera att utdelningskalendern ser jämn och fin ut.
bildkälla: z2036

Jag har nyligen plockat in ALM Equity Pref och den ligger nära till hands att öka lite i så det får väl bli månadens huvudsakliga köp. Jag har ökat aktiviteten i portföljen senaste månaden med lite omallokeringar men dessa ber jag att få återkomma om via en separat kvartalsrapport senare.

Har ni några "fynd" på gång denna månad?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en uppfattning.

28 kommentarer:

 1. Fyllde på i Marine Harvest igår så jag håller tummarna för laxpriset :-) Tills dess nöjer jag mig med en fin DA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som vi fiskar i samma vatten :-)

   Radera
 2. Det blir Marine Harvest för mig också i morgon.

  SvaraRadera
 3. Det må hända att laxpriset kommer att gå upp, men titta på priset i butik. Vi som sätter priset till kund har mycket svårt att hålla oss under 100 kr för 4x125 g fryst laxfilé (stor volym i butik) redan nu. Butiker har extremt låga marginaler på lax.

  Dessutom märktes det stor skillnad i volym om man jämför när priset var 89 kr mot 99 kr. Tänk då om det går över den psykologiska gränsen 100 kr, hur ska inte volymen påverkas av det?

  Färsk lax verkar inte lika priskänsligt men har inte heller alls samma volymer, den stora massan köper sällan det en Onsdag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra poäng, 100 kan nog vara en psykologisk gräns men för eller senare så skulle nog högre priser kunna accepteras men det beror nog på hur alternativen utvecklas prismässigt med.

   Tack för kommentar!

   Radera
  2. Absolut kan högre priser komma att accepteras, i sinom tid. Men snart kommer väl fångstkvoterna att nollställs och priset korrigeras? Eller pratar vi något allvarligare än att kvoterna är uppfyllda just nu? Ni kanske pratar lång sikt, hälsotrender o.s.v. och jag ser det mer kortsiktigt, med den kraftiga höjningen nu?

   Radera
  3. Jag tänker nog på längre sikt, åtminstone några år och jag läste någonstans att det tar 3 år att bygga ut kapacitet så nedsidan på priset kanske är begränsat iaf?

   Radera
 4. Jag tittar också på laxodlare just nu men funderar på om inte Leröy kan vara min favorit i branschen. De är mer diversifierade med fångst av vitfisk samt en hög andel öring. Deras huvudägare Austevoll är också börsnoterad men har förutom Leröy stor fiskeriverksamhet i Sydamerika som jag har svårt att bilda mig en uppfattning om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att vi pratar om samma sektor oavsett. Diversifiering gillar jag så kanske får spana in denna med.

   Tack för kommentar!

   Radera
 5. Vad är tanken, använda pengarna till kontantköp eller täcka ränta/amortering med DA?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar du sparmål för respektive portfölj eller belåningen för Global Dividend 1.2xL?

   Bil2020 är till kontantköp av bil om ca 3 år. GD 1.2xL är mer "bra-att-ha"-sparande som skulle kunna användas som extra inkomst vid behov.

   Tanken med belåningen är att skruva upp DA 20% vilket borde löna sig över tiden givet låg ränta.

   Tack för kommentar!

   Radera
  2. Haha glömde den infon;)
   Syftade på bil.

   Ok

   Radera
  3. NP, fortsätter portföljen gå bra kommer det göra ont att sälja tror jag :-)

   Radera
 6. Instämmer i din tanke om Marine Harvest. Mitt problem när det gäller dem är att kursen idag ligger 40 % ovanför kursen när jag gjorde mitt förra köp. På något sätt får man ett psykologiskt motstånd när det blir så, istället för att se det som att man gjorde ett fynd då så känns det som om det är dyrt nu. Får kanske göra en djupare analys och värdering för att råda bot på min känsla.

  Tack för en bra blogg!
  MV

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försöker tänka bort GAV och mer fokusera på nuvarande DA och utsikter framåt men jag kan förstå de psykologiska aspekterna i det hela. MHG känns "prisvärd" även på dessa nivåer kan jag tycka.

   Tack för kommentar!

   Radera
 7. Veckans fynd får nog bli MIPS. Visst, det är ett tillväxtbolag med höga rådande förväntningar på framtiden. Men, deras försäljning stiger extremt snabbt just nu, liksom rimligen därmed marginalerna. Precis den typen av bolag jag vill vara exponerad emot, bolag med förmågan att vara betydligt större och mer lönsamma om några år. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den får jag läsa på om, tack för att du delar med dig!

   Radera
 8. Köpte faktiskt några Hemfosa häromdagen, och lite Castellum idag då utdelningen avskildes.

  I Magic-Formulaportföljen blev det Odd Molly, och i Trending Value Stora Enso samt SKF.

  SvaraRadera
 9. Förresten blir det nog SAS Pref också till sommarstugefonden.

  @Stefan, du skriver om ALM Equity Pref. Jag har utan framgång försökt ta reda på villkoren för inlösen på den. Har du koll?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte hittat något exakt villkor men inlösenkursen är på 120 iaf och "uppräkningsbelopp" 5%. Man får kanske betrakta preffen som "evig" så man bör nog inte ha för stor andel oavsett.

   Radera
  2. OK. Jag har nu mailat finanschefen på Alm Equity och frågat. Får se om han ids svara.

   Uppräkningsbeloppet, är det en indexering av inlösensbeloppet eller utdelningen månne?

   Radera
  3. Så bra! Återkoppla gärna utfall sedan. Gissar/hoppas att uppräkningsbelopp avser utdelningar, om inte så får man nog betrakta preffen som "evig" tänker jag. I bilportföljen är sparhorisonten så pass kort att inflationsrisken är av mindre betydelse.

   Radera
 10. Jag tolkar det som att uppräkningsbeloppet endast har med innestående utdelningar att göra, dvs om bolaget inte betalar ut de 2,10 per kvartal som de ålagt sig att göra.

  Mvh
  Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. OK, tack för info. Låter som preffen är att betrakta som evig med andra ord.

   Radera
 11. Erfarenhet av shippingfartyget Ocean Yield? 10% direktavkastning
  Hög yield nu, och inte sänkt. Hög risk, och säkert volatil. Kan det vara ngt för Bil2020?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har den faktiskt i Bil2020 sen någon månad eller två tillbaka. Blir spännande att följa och se om de kan leverera stabil utdelning.

   Radera