2020-05-25

#uppesittarkväll maj 2020 - go west?

Lönen och månadspeng har landat på kontona för denna månad och det är lika bra att hänga på låset och passa på att månadsspara i aktier.

Fokus denna månad blir barnens portföljer som Avanza har fått förtroende att husera sen ett antal år tillbaka då de revolutionerade marknaden för småsparare genom att införa courtage från 1 kr. Då nätmäklaren bjussar på courtaget för USA-noterade aktier imorgon tisdag så det är ett utmärkt tillfälle att passa på att omallokera bland barnens innehav som handlas på andra sidan pölen
.


På säljsidan i barnens portföljer så återfinns ett antal trötta utdelningsbolag bland andra och på köpsidan tänker jag mig dessa kandidater:

 • Facebook (jag gillar samarbetet med Shopify och EV/EBITDA 19 för ett bolag som växer med 20 % tycker jag inte är dyrt)
 • Livongo Health (mitt mest spännande case just nu, stor TAM plus nära tresiffrig tillväxttakt är svår att motstå)
 • Sea (finfin exponering mot digitala tjänster i sydostasien)
 • Microsoft (tuffar på, så varför inte fylla på?)
 • Nvidia (något dyr men spännande AI-ben lockar utöver fina utsikter framåt)

Vad köper du denna månad?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

18 kommentarer:

 1. Hej Stefan.
  Riktigt fina köp du har valt där. Det är riktigt bra att göra köp/sälj när det gratis courtage. Själv har jag ändrat månads sparande till 100% Avanza Zero. Gillar gratis och klagar inte på avkastning. Lagom är bäst. Lycka till.
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avanza Zero är svårslagen gällande kostnader men lite för "trött" index för min smak då andel teknik och hälsovård är låg.

   Lycka till med månadssparandet och tack för kommentar!

   Radera
  2. Gamla mersa diesel var också trötta och sega men håll i 30år. Haha. Eller hur?

   Radera
  3. Förvisso men kanske inte gav så mycket "avkastning" i slutet? Avanza zero lär tuffa på men kanske inte i Tesla-tempo på gott och inte :-)

   Radera
  4. Du har rätt Stefan. Då håller jag mig till Global index där får jag både bra och lite mindre bra tillväxt där snittet blir lagom bra. Lycka till med portföljen.
   Mvh.jacke77

   Radera
  5. Precis, en bra placering om man nöjer sig med snittavkastning!

   Radera
 2. Intressanta köp. Har inte gjort några direkta fynd. Har skalat ner antalet innehav i portföljen och avyttrat några bolag. Köpt lite mer Abbvie, Iron Mountain, Altria och Northwestern Healthcare Reit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också skalat ner från mina 100+ bolag och är nu nere på "bara" 70+ :-)

   Tack för kommentar!

   Radera
  2. Verkar som intressanta köpkandidater. Äger själv Microsoft sedan en tid och det är nog läge att öka i dem. Även om siffrorna ser riktigt bra ut i FB så har jag lite svårt för affärsidén och att de bara tjänar pengar på annonser (väl?) plus strul med anklagelser för valpåverkan m.m.
   Ska däremot kolla in de andra tre bolagen du nämner, vet ingenting om dem.

   Radera
  3. FB är en grym vinstmaskin tror jag!

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. Hej Stefan!

  Vad anser du om Illumina? Extremt spännande case och potential enligt mig i framtiden. De har 90% av marknaden i genmodifiering.

  // Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, inget bolag jag känner till - får spana in det!

   Tack för tips och kommentar!

   Radera
  2. Intressant! Återkom gärna vad du får för uppfattning om företaget :)

   Radera
  3. Såg ganska spännande ut, möjligen var värdering lite väl häftig i förhållande mot tillväxten. Lägger bolaget på bevakning i alla fall, tack för tips!

   Radera
 4. Hej Stefan,

  Intressant, bra inspo! Hur ser barnportföljen ut i sin helhet? Sparar i dagsläget i fonderna Tin Ny Teknik, Spiltan Aktiefond Investmentbolag och SPP aktiefond USA. Sparar du i några fonder och i så fall vilka? Favoriter? Funderar också på att köra en liten mix och ta in några liknande bolag och kanske lägga till LF fastighetsfond för bättre spridning. Funderar även på att göra något liknande för tjänstepensionen/ppm, hur ser ditt upplägg ut där i dagsläget?

  Tack för en grym blogg!

  /Freddan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Barnportföljerna består av olika aktier och är ganska lika mina portfölj i innehåll, du kan se hur min dotter Ebbas portfölj såg ut i början av året här.

   Mina favoritfonder hittar du här.

   I min tjänstepension har jag lite olika AMF-fonder då jag har min valbara del inom FTP där.

   Tack för feedback och kommentar!

   Radera
 5. Tack för snabba och bra svar :) Hur tror du en mix av fonder står sig mot en mix av investmentbolag i det långa loppet? Får ju en lägre avgift men sämre global riskspridning... tänker mig därför att en mix med en tredjedel investmentbolag och två tredjedelar fonder i mitt pensionsspar. Vad tror du om det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Investmentbolag är trevliga och har många fördelar jmf fonder. Svårt att säga om 1/3 investmentbolag är vettigt men jag tror att det är ett bra alternativ till Sverigefonder iaf.

   Radera