2020-10-25

Logitech - gear(ed) for growth?

Jag hittar mina case lite varstans och inte sällan skjuter jag från höften initialt om magkänslan är god. Denna veckas case fick jag nys om via en tweet om att dess kvartalsrapport var en riktig rökare. Efter att ha snabbkollat siffrorna så köpte jag en startpost i öppningen då jag kände till bolagets produkter sen tidigare.

Veckans case är:

Logitech - gear(ed) for growth?
"A Swiss company focused on innovation and quality, Logitech designs products and experiences that have an everyday place in people's lives. Founded in 1981 in Lausanne, Switzerland, and quickly expanding to the Silicon Valley, Logitech started connecting people through innovative computer peripherals and many industry firsts, including the infrared cordless mouse, the thumb-operated trackball, the laser mouse, and more." - https://www.logitech.com/en-ca/about.html
För oss som har en förkärlek för datorer och dataspel så är nog Logitech (VTX: LOGN/NASDAQ: LOGI) ett varumärke som är välbekant. Bolaget är ett Schweiziskt globalt large cap med ett brett sortiment av hårdvara till datorer, mobiler och plattor bland annat.

Utöver det egna varumärket så finns det andra inom koncernen så som Jaybird och Ultimate Ears med flera. Produkterna säljs över hela världen och bolaget rapporterade en minst sagt imponerande tillväxt veckan som gick.

Finns det då kvalitet i caset?

Kvalitetsbolag?

Bra affärsidé/affärsmodell?

Att ha ett starkt varumärke inom hårdvara till olika digitala nischer är inte fel tror jag och jag gillar bredden i bolagets sortiment.


Gaming och Video Collaboration är de största områdena med nära hälften av försäljningen enligt senaste kvartalsrapporten. Alla områden växer så det knakar frånsett Mobile Speakers och Smart Home vars försäljning minskar.

Stor TAM och goda tillväxtutsikter framåt?

Hur stor marknaden är för tillbehör till datorer, plattor och mobiler har jag faktiskt ingen aning om men globalt sett är den sannolikt väldigt väldigt stor. I takt med ett fler upptäckt fördelar med e-handel, distansarbete och digital underhållning under pandemin så tror jag att det leder till ökad efterfrågan både på kort och lång sikt.


Logitech har senaste året vuxit försäljningen med 77 % och guidar framåt för 35 % tillväxt. Det kan vara utmanande för ett hårdvarubolag att fortsätta växa uthålligt i sådan takt men jag gissar att bolagets goda Business Momentum kan hålla i sig kommande år i alla fall.

God innovationsförmåga/företagskultur?

Logitech har en hyfsad historik kring innovation och lägger runt 6 % av omsättningen på R&D. De förefaller öka denna del med 10-20 % löpande vilket jag gillar.

Insiderägandet är tyvärr måttligt och är under < 1 % men glädjande är att bolaget och CEO får fint omdöme på Glassdoor.

Konkurrensfördelar?

Konkurrensen är stenhård och det finns många aktörer på hårdvarumarknaden att slåss mot. Det som talar för Logitech är nog att de tillhandahåller rimligt prissatta produkter med viss premiumkänsla tänker jag. Enligt uppgift så är bolaget störst inom sin genre och tycks också vara bland dem som växer mest.

Stark balansräkning?

Bolaget har en nettokassa på nästan $1B och ett operativt kassaflöde på $4 per aktie så denna punkt bokas på stort ja i min bok. Då bolaget delar ut pengar så kan man gissa att en utdelningshöjning/extrautdelning ligger i korten men personligen hoppas jag mer på ett förvärv av någon konkurrent eller så.

Goda marginaler/lönsamhet?

En bruttomarginal på 41 % och en EBIT-dito på 16 % är ganska bra för att vara ett hådrvarubolag tycker jag även om det inte är i Apple-klass (EBIT 24 %). Gillar man lönsamma bolag med god tillväxt så kan nog Logitech vara ett bra case i sammanhanget tror jag.

Risker?

 • Konkurrens? Det finns många spelare inom hemelektronik så konkurrensen är minst sagt tuff i det avseendet.
 • Corona-dopning? Hur mycket av tillväxten är av karaktären tillfällig till följd av pandemin?
 • Innovation? Det gäller att träffa rätt med produkterna avseende design och funktionalitet.

Sammanfattningsvis

Logitech är ett kvalitetsbolag enligt mig så för närvarande växer så det knakar. Värderingen är relativt sansad tycker jag givet lågräntemiljön och tillväxt då bolaget handlas på EV/EBIT 20 för kommande år.

Det svåra är förstås att bedöma bolagets tillväxt post corona men jag tror att bolaget har goda förutsättningar att växa tvåsiffrigt ett antal år framåt med stöd av god strukturell tillväxt till följd av accelererad digitalisering och digital underhållning bland annat.


Är caset en "lågt hängande boll"? R40 på 54 till ett pris av EV/S 3 förefaller inte vara ansträngt men hårdvara ska förstås inte värderas som mjukvara/SaaS. Kursen har tagit stryk mot slutet av veckan men jag gissar på att det är en hel del vinsthemtagningar då aktien ligger på +90 % YTD.

Vad tror du om Logitech framåt?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036, Pixabay

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

7 kommentarer:

 1. De har ivartfall bra produkter, kan inte påminna mig om att jag någonsin varit missnöjd när jag valt deras märke. Det har jag däremot blivit de gånger jag varit dumsnål och valt ngn billigare konkurrent.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också bra erfarenhet av produkterna, känns prisvärda helt enkelt. Om det är den allmänna uppfattningen kanske det räcker det till god tillväxt post corona?

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Vet du möjligen vad som hände när de körde av banan helt under 2015?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller rättare sagt så har de senaste 5 åren varit markant bättre än de 5 åren dessförinnan. Kanske en permanent bättring av en orsak? Men jag gillar inte riktigt kontrasten.

   Radera
  2. Har tyvärr dålig koll på historiken men gissningsvis kanske de hamnade snett i sin produktflora? Nackdelen med hårdvarubolag är bland annat att misslyckade produkter kan bli extra kostsamma och varumärket tar stryk. Nu förefaller det inte vara någon ko på isen anno 2020 då försäljningen går starkt och balansräkningen likaså? Oavsett så är det nog rimligt att denna typ av bolag handlas till lägre multiplar än SaaS tror jag.

   Radera
 3. Gissar många liknande bolag är dopade av att folk sitter hemma och uppgraderar det man har och skaffar nytt när man jobbar hemifrån i vissa fall, ser det mer som en ketchup effekt, tror man ska titta på tillväxt för något år sedan och använda det som ett Base case, med så hög kursutveckling känns hela denna tillväxt inprisad samt även förväntningar på framtida tillväxt (som jag tror kan bli svårt att uppfylla) ifall covid19 fortsätter så kan det vara ok, men vi är ju närmre vaccin nu än för ett år sedan (även fast det tartid att framställa nog mycket), summa kardemumma blir det en pass för mig, tror jag kan hitta annat som kommer vara bättre på 3-5år
  //Kemok

  SvaraRadera
  Svar
  1. En stor del av tillväxten detta år är sannolikt av engångskaraktär men jag tror nog att även framåt kan nog bolaget växa mer än historiskt till följd av fortsatt utbrett distansarbete och ökat intresse för gaming bland annat.

   Tack för kommentar!

   Radera