2021-10-23

Stock Price Guesstimator: Deluxe Edition

Då jag i huvudsak till vardags jobbar med juridiska frågeställningar sen fem år tillbaka så används mina tekniska färdigheter mer sällan jämfört med när jag jobbade med systemutveckling. Så jag brukar hobbyprogrammera regelbundet då det är både lustfyllt och nödvändigt för att bibehåll en viss teknikkompetens. Verktyg i investeringssammanhang är extra kul att skapa då de kan spara tid för mig i min process och även inspirera andra på olika sätt.

Så denna vecka har jag knåpat ihop två nya verktygsutgåvor och först ut är:

Stock Price Guesstimator - Deluxe EditionJag har sedan skiftet till tillväxtinvestering gjort mer eller mindre kvalificerade gissningar om hur mycket mina bolag förväntas växa kommande år. Inledningsvis gjorde jag överslagsräkningar i Excel men sedan ett tag tillbaka så har jag ett verktygsstöd i Stock Price Guesstimator för en enklare "servett-kalkyl". Nu är det dags för en ny version där jag infört stöd för nuvarande värderingsmultipel och vad den förväntas vara i slutet av tidsperioden. På så sätt blir det lite enklare att räkna på multipelförändringar och hur de påverkar den förväntade avkastningen i teorin. Vidare har jag infört fler mätpunkter om tidsperioden är kortare än 6 år för att på ett mer pedagogiskt sätt visa hur kursen skulle kunna svänga under perioden.

Jag lät min kollega och aktiekompis Gustav beta-testa den första versionen av den nya utgåvan och han kom genast med värdefull feedback om att utdelningar borde vara med då de i vissa fall bidrar till en stor del av avkastningen. Så fredagslunchen (och sena kvällen) ägnades åt nya funktioner för utdelning, utdelningshöjning och aktieåterköp.

Hoppas den nya versionen av Stock Price Guesstimator kommer till användning och nästa vecka hoppas jag kunna publicera en ny version av ett annat verktyg :)


Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

4 kommentarer:

 1. Grymt som vanligt Stefan! Stort tack för allt content du levererar.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
 2. Underbart. Jag och många andra är dig evigt tacksam. Inte bara för detta verktyg, utan även för alla dina inlägg samt alla andra verktyg, såsom Sparkalkylatorn.

  Allt gott!

  /Cristofer

  SvaraRadera