2021-10-02

Kvartalsrapport Q3 2021 - Growth still growing?

Tredje kvartalet för året har passerats och det är en lämplig tidpunkt att summera resultat och reflektera över perioden tycker jag. Sådana här mätpunkter får man ta med en nypa salt då allt kan hända på aktiemarknaden i det korta perspektivet men att mäta då och då kan ändå vara bra för att hålla koll på utfall av ens strategier.


Tredje kvartalet stängde på +21,8 % YTD för Global Multi Strategi. Det är i linje med globalt index men jag är ändå nöjd med det då mina strategier i princip enbart består av "Growth" medans index har en stor portion "Value" som gått relativt bra senaste tiden. Över tid är jag övertygad om att selektiv Growth kommer att överprestera "Value". Selektiv "Value" kan säkert också prestera bra över tid men jag är inte speciellt bra på att hitta billiga värdecase utan satsar hellre på bolag som har en långsiktig trend i ryggen och har innovativa varor/tjänster ovanpå det.

Nischfonderna Tin Ny Teknik och C Healthcare Select som ingår i fondportföljen Global Future Funds har lite motvind såväl som den aktivt förvaltade globalfonden Didner och Gerge Global som fortsätter lagga index och de andra globalfonderna som ingår i fondportföljen Global Funds.

Mitt fria aktiesparande i portföljen Global Liberty sticker ut resultatmässigt men den väger tyvärr lätt numera totalt sett då jag sålt av det mesta under året.

Tjänstepensionsportföljen Global Quality som väger mest för mig har varit stabil i år och gått bättre än den mer offensiva Global Future.
 

Zoomar jag ut så är jag mycket nöjd över respektive portföljs CAGR och i slutändan är det den som spelar störst roll i sammanhanget och motiverar stock picking före fondinvesteringar tycker jag.


Antal innehav är nu "nere" i 43 och jag är mycket nöjd med nuvarande samling och sammansättning av bolag. Möjligen att jag säljer något bolag till då jag har talet 42 som en favorit :)


Jag investerar som bekant i huvudsak efter olika tema som har goda tillväxtutsikter framåt (> BNP). Mina 43 bolag inom dessa olika teman är utvalda utifrån deras egna egenskaper och då främst utifrån deras tillväxtutsikter.

Aggregerat så är Business Ztrength på goda 81 och omsättningstillväxten kommande år förväntas ligga på 40 %. Värderingar på EV/S 15 och EV/Gross profit 25 är inte billigt historiskt sett men om tillväxten infrias så tål portföljen en viss multipelkontraktion innan avkastningen understiger 15 % årligen tror jag.


Hur börsen går framåt är inget jag funderar så mycket över men däremot kommer att jag ha örat mot rälsen om tillväxtutsikterna framåt för mina bolag när de kommer in med sina Q3:or. Jag använder min modell för köp/sälj och det kommer säkert att bli en del omallokeringar beroende på bolagens rapporter.

Hur har din Q3:a varit och vad har du för strategi framåt?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2 kommentarer:

 1. Trevliga resultat! 42 innehav låter som en bra plan :-)

  Min grundportfölj ligger på ~+30% YTD men det har varit betydligt högre. Tappat som många andra under denna månaden.

  Totalavkastning med utdelning och growth som primära pjäser.

  Trevlig lördag

  SvaraRadera
  Svar
  1. +30 % är inte fy skam - bra jobbat och tack för kommentar!

   Radera