2021-12-16

Årskrönika 2021

Året 2021 har varit väldigt innehållsrikt för min del på alla sätt och förstås även på börsen som alltid. Då vi nalkas jul och årets slut så är det på sin plats med en åttonde upplaga av

Årskrönika 2021

Inlägget handlar om på mina högst subjektiva och personliga åsikter kring årets utmärkelser i olika aktierelaterade kategorier.

Årets aktie 

Denna kategori omfattar vilken av mina 39 aktier i skrivande stund som har presterat bäst i år. Då många av mina tillväxtbolag tagit mycket stryk senaste månaden så har antal "baggers" minskat. Glädjande nog så har jag i alla fall fyra stycken "2-baggers" i InMode, Nvidia, Fortinet och Swedencare. Då jag inte har ägt InMode hela året så räknar jag den utifrån GAV och det gör att förstaplatsen knips av Nvidia


Bolaget har imponerat med sin tillväxt i år såväl som med sin innovationsförmåga. Marknaden har värderat upp bolaget rejält vilket resulterat i +117% YTD mätt i USD, motsvarande +131% mätt i SEK.

Tidigare års vinnare
2020 Sea
2019 Fortknox
2018 Swedencare
2017 Activision Blizzard
2016 Boston Pizza
2015 Fingerprint

Årets podd

Min konsumtion av poddar är fortsatt god men inte på samma nivå som i fornstora dagar. Minskat lyssnande beror delvis på mindre resande i kollektivtrafiken och tyvärr förre antal löppass. På uppsidan finns fortsatt många och långa hundpromenader men jag är sparsam med hörlurar i sammanhanget då jag vill vara helt närvarande med vår hund Freya när vi är ute och går som regel.


Att utse årets podd tycker jag inte var så svårt då vinnaren bidrar med otroligt informativt innehåll kring makroläget avseende ekonomi såväl som inom politik; FollowTheMoney. Martin Nilsson och Joakim Rönnings förmåga att belysa aktuella händelser i nutid kombinerat med historisk kontext är enastående och framför allt Joakims historia- och samhällskunskaper imponerar stort på mig.

Tidigare års vinnare
2020 Affärsvärlden magasin
2019 Placerapodden
2018 Market Makers
2017 Kvalitetsaktiepodden
2016 Prata Pengar
2015 Kapitalet (hette Fondpodden på den tiden)
2014 Sparpodden

Årets kommentator

I år har jag bloggat mindre än någonsin av olika skäl men glädjande nog finns det fortfarande en del läsare och vissa utav dessa väljer även att kommentera inläggen vilket jag är mycket tacksam över. Årets kommentar får bli Annett S som jag tror toppar antal intressanta kommentarer för i år.

Tidigare års vinnare
2020 Daniel Dineff
2019 Jacke77
2018 Utlandsutdelaren
2017 Investera-pengar
2016 Lars

Årets inspiratör

Att inspirera är ett utav mina mål med bloggen såväl som när jag är med i andra typer av media. En person som inspirerat mig mycket i år och i någon mening fått mig att än mer tror på tillväxtbolag som investeringsstrategi är Louise Samet


Louise förefaller vara mycket bra på att nosa upp intressanta tech-investeringar och i de poddavsnitt hon gästat i år har hon varit mycket inspirerande och bjudit på många intressanta case tycker jag.

Tidigare års vinnare
2020 Jonas Bernhardsson
2019 Ara Mustafa
2018 Elin Agorelius
2017 Anna Svahn

Årets twittrare

Twitter är fortsatt en intressant plattform i investeringssammanhang och här kan man hämta många intressant idéer tycker jag. En styrka med plattformen är att du kan välja ditt flöde i form av de du följer. Jag kan tänka mig att en del följer bara personer som har samma inriktning och uppfattning som en själv men hur kul är det att bara omge sig av ryggdunkare och ja-sägare? Jag försöker se till att mitt flöde består av personer som både har avvikande åsikter och annan syn på saker och ting än vad jag har, så att jag får andra sidor av mynten att ta hänsyn till. Detta tror jag leder till mer bättre investeringar för min del och förhoppningsvis också en bättre förmåga att motstå börsens svängningar bland annat.

Årets twittrare är en person som i mitt tycke har en förmåga att se olika sidor på saker och ting och framför allt uttrycker sig nyanserat och genomtänkt som regel; HankSweden.

Tidigare års vinnare
2020 Fabian Franzén
2019 Professor Kalkyl
2018 Erik Hansén
2017 Alexander Eliasson
2016 Adnan Chian

Årets bloggare

Blogg som format känns mindre populärt än någonsin men lyckligtvis är det en tapper skara som fortsätter att finansblogga på ett förtjänstfullt sätt. 


Årets vinnare är en veteran i sammanhanget och har både fin inläggsfrekvens såväl som innehåll: Spartacus Invest.

Tidigare års vinnare
2020 Jonas "På kort sikt" Dahlqvist
2019 Cristofer "Sofokles" Andersson
2018 Gustavs aktieblogg
2017 Långsiktig Investering
2016 Framtidsinvesteringen
2015 Gottodix
2014 George "4020" Bol

---

Året börjar gå mot sitt slut och jag kommer avslutningsvis att skriva ett sedvanligt inlägg om året 2021 i form av ett retrospektive och sedan inleda nästa är med en årsrapport.

z2036 önskar alla läsare och resten av världen en riktigt

God Jul!

ps. vilka vinnare hade du valt i respektive kategori?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

10 kommentarer:

 1. Mycket bra lista som vanligt! Saknar såklart Aktiepappa, i alla kategorierna, men vi får kämpa på ;).

  God Jul!

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uppskattar att du och aktieflickvännen kämpar på förtjänstfullt - tack för bra bloggande, kommenterande såväl som twittrande under 2021!

   Radera
 2. Tack Stefan för de vänliga orden och omnämnandet och God Jul till dig med. Årskrönikorna är trevliga tidsdokument. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra och återigen tack för finfint bloggande! :)

   Radera
 3. Tycker Spartacus har förtjänat omdömet. När jag började läsa bloggar var Lundaluppen det stora namnet. Spartacus har alltid jobbat på även fall han hamnade lite i skuggan av Lundaluppen. En långdistansare. Trägen vinner med andra ord.
  MvH Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med, Spartacus har hållit jämn och god kvalitet över många år - tack för kommentar!

   Radera
 4. Får se om Lundaluppen gör sin årliga comeback igen och ger oss ett portföljbokslut för 2021!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore kul, han twittrade häromdagen sitt årsresultat och det var riktigt bra!

   Radera
 5. Visst:-). Fast jag är lite nyfiken på hur det gick med danska SKAT. Att presentera ett fint resultat i efterhand kan alla göra. Inget är som bekant så självklart som en tipsrad när man kan resultaten.

  MvH Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oavsett vore en blogg-comeback för Luppen mycket välkommet! :-)

   Radera