2024-09-22

Minicourtage 1 kr fyller 10 år!

För snart 10 år sen så skedde en "gamechanger" på den svenska sparmarknaden utifrån ett småspararperspektiv; 



Varför var det en gamechanger?
  • köpa/månadsspara i enskilda aktier till en rimlig kostnad
  • bygga en diversifierad aktieportfölj även med ett litet kapital
  • billigare/enklare att återinvestera utdelningar
Lägsta courtage vid tidpunkten var nog Skandiabankens på knappt en tia, vilket var lägre jämfört med Nordnets/Avanzas dåvarande lägsta pris på 29-39 kr vad jag minns.

Det låga minicourtaget fick mig att flytta barnsparandet till Avanza och Månadens aktie påbörjades. Några veckor senare så matchade Nordnet erbjudandet. Sedan följde sänkta minicourtage på utlandshandel och min globala diversifierade aktiestrategi tog fart.

Som jag förstår det så var det Alexander Boman på Avanza som var hjärnan bakom 1 kr-courtaget och han återfinns numera hos den nya aktören Montrose och snickrar sannolikt på något liknade upplägg i deras regi kan jag tänka.

Nyligen lanserade Savr sin aktiehandel och de har tagit 1 kr-courtage till en ny nivå då de erbjuder 1 kr även för utomlandshandel och en skalbar rörlig del där du automatiskt för bästa pris beroende på belopp.

Nätmäklarna Nordnet och Avanza har fortfarande kvar sina kritiserade courtageklasser i sin affärsmodell, vilket hindrar flexibilitet i orderstorlekar över en intradag. Aktörer som Savr och Nordea har en mer dynamisk/rak prissättning där du som kund inte behöver fundera/planera lika mycket för att få rimligt pris oavsett orderstorlek.

Konkurrensen hårdnar och ytterligare aktörer som Pareto, Levler, Robomarkets med flera tävlar med konkurrensmässiga priser om olika kundkategorier utöver andra nämnda aktörer.

Från ett småspararperspektiv så förefaller Savr ha bästa prisvillkor för närvarande då de även har lite lägre växlingsavgift på 19 punkter jämfört med konkurrenternas 25.


Savr erbjuder "nya" marknader som Österrike, Portugal, Irland, Schweiz och Spanien vilka kanske kan erbjuda något udda och prisvärt bolag? Oavsett så blir det trevligt att ha ett större utbud och som går att köpa till bra courtage.

Dock så återstår det att se om Savr kan matcha nätmäklarnas UX vilket förstås är en viktig parameter även för en småsparare. Jag har provhandlat en aktie på Savr och det funkade ganska ok efter lite trevande men UX är inte på nätmäklarnas nivå än.

I mitt fria aktiesparande i form av portföljen Global Liberty så har jag historiskt sett haft flera nätmäklare och handlat där jag fått bäst pris, så det är välkommet med tillgång till flera marknader och till lågt courtage.

Min gissning framåt är att många utav nämnda aktörer kommer att matcha lägre priser och kanske till och med skrota courtageklasser? Sett över flera år så gissar jag på konsolidering av marknaden där aktörer som inte nått kritisk massa köps upp av en större spelare. Ett exempel i närtid är Aktieinvest och Levler.

Den kommande skatterabatten på ISK och Kapitalförsäkring kanske kan bidra till att fler tar steget och börjar handla aktier, vilket kan ge ett litet stöd i tillväxten för denna marknad tänker jag.


Gissningsvis har Sverige snart de bästa förutsättningar i världen för småsparare i form skatter och avgifter vilket jag tycker är riktigt bra!

Hur tror du att marknaden för aktiesparande kommer att utvecklas framåt?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, MarketScreener, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata, Seeking Alpha, Quartr/S&P Global
Bildkällor: DALL-E

Aktier och fonder kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.



9 kommentarer:

  1. Saknas fortfarande KF med tillhörande återbäring av källskatt på SAVR, så vette fan hur kul det är.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra poäng, utländska högutdelare trivs bäst i KF. Gissar att Savr kommer att erbjuda KF på sikt men vi får se. Tack för kommentar!

      Radera
  2. Courtageklasserna hos Avanza o Nordnet är avtändande, tom storbank som Swedbank har rörliga courtagklasser där den mest förmånliga automatiskt tillämpas på var affär. Men den stora kostnaden är inte courtage utan just växlingsavgiften, den glöms lätt bort då den inte anges tydligt eller går att påverka. Och där verkar alla ha samma höga avgift. Bra att Savr utmanar där. Men i ärlighetens namn är även 0,19% högt, de tjänar mycket på denna och ytterligare prutmån är stor för den som vill konkurrera.

    SvaraRadera
    Svar
    1. FX-avgiften är inte att förglömma som du säger. 19 punkter är ett steg i rätt riktning och en del aktörer kommer att erbjuda valutakonto i ISK men troligen inte för småsparare.

      Tack för kommentar och input!

      Radera
    2. Avanza skickade ett mail i somras om att valutakonto skulle komma för KF under hösten. Sedan dess har jag inte hört något, men det låter ju lovande.

      Växlingsavgifterna är ju som bekant minst lika viktigt som courtaget numera för bankernas intäkter. Det är på tiden att vi får valutakonton hos nätmäklarna. För ett så litet valutaområde som Sverige borde det vara självklart.

      Courtage-klasser är för övrigt en grym lek som jag inte vill delta i. Det är inte bara att man inte kan ändra intradag, man måste dessutom slänga alla ordrar och lägga dem på nytt varje gång man byter. Dessutom räknas barnens konton, där vill jag ju kunna handla med mindre ordrar än huvudkontot. Så jag kan inte handla på barnens och mitt konto under samma dag. Fram tills nyligen hade Nordnet ännu sjukare regler där man inte kunde ändra klass oftare än en gång i månaden (eller var det veckan?).

      Radera
    3. Har för mig att erbjudandet om valutakonto gällde PB-kunder men vi får se om/när det blir genomfört.

      Courtageklasser är eländiga och Nordnet var tidigare sämst med 1 byte per månad men numera är de lika dåliga som Avanza med max 1 byte per dag.

      En möjlig feature avseende valuta är nettoväxling, dvs du betalar bara för mellanskillnaden vid ett sälj/köp i samma valuta. Pareto har en sådan modell har jag för mig.

      Tack för kommentar!

      Radera
  3. Nu kom Montrose med sin prislista!

    Riktigt bra courtage och fx-avgift. Småspararvänligt till 2026, därefter en plattformsavgift som avskräcker för ett litet kapital.

    Härligt med konkurrens, nu får vi se hur nätmäklarna agerar utifrån detta :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Plattformsavgiften är väl det man kan irritera sig på. 100 kr i avgift per 100 000 kr sparat. SAVR har ju 0,09% - vilket är lite lägre. De flesta har ingenting, men i gengäld högre avgifter för diverse annat. Det man får göra är att kolla bakåt om man skulle tjänat på att byta, under förutsättning att man agerar ungefär som man gjort innan. Men som sagt: plattformsavgift är irriterande.

      Radera
    2. I slutändan är det total kostnad som ska ställas mot utbud, villkor, tillgänglighet och ux med mera. Kanske får bli ett separat inlägg om detta, tack för kommentar!

      Radera