2014-11-27

Statslåneräntan sista november...

är nu fastställd:


En rund fin siffra på 0,9% vilket ger 0,27% exakt (är van vid 8 decimaler vid vissa beräkningar i mitt arbete) om vi multiplicerar med 30% som skatten är på inkomst av kapital.

Vad innebär detta?

För Investeringssparkonto (ISK):
 • Varje insättning beskattas med en fjärdedel av 0,27% så 1000 in beskattas med 0,68 kr (1,57 kr föregående år)
 • Värdet vid varje kvartal beskattas med samma multipel så exempelvis om värdet är 4000 vid utgången av första kvartalet så blir det 2,7 kr i skatt (6,27 kr föregående år)
För Kapitalförsäkring (KF):
 • Varje insättning under första halvåret beskattas med en 0,27% så 1000 in beskattas med 2,7 kr (6,27 kr föregående år)
 • Varje insättning under andra halvåret beskattas med hälften av 0,27% så 1000 in beskattas med 1,35 kr (3,14 kr föregående år)
 • Värdet vid årsskiftet beskattas med 0,27% så exempelvis om värdet är 15000 vid ingången av årskiftet så blir det 40,5 kr i skatt (94,05 kr föregående år)
Ett bra sätt att jämföra skatteuttag över tiden är att använda min Sparkalkylator. ISK brukar ha något lägre skatt de första åren men på sikt så går KF förbi men skillnaderna är så små att det inte spelar någon roll egentligen.

Sammanfattningsvis är det rekordlåg skatt på ISK/KF nästa år så det är bara att spara på!

2 kommentarer:

 1. Hej, är en amatör inom sparande, men har en del aktier i avanza på ett aktiekonto, några har gått riktigt bra ca 80 % och någon som bonheur har rasat 30 %,,,funderar på att öppna ett isk konto nästa år. ska man sälja av och kvitta vinst och förlust? eller ska man föra över allt till isk? eller ska man låta de stå på aktiekontot och öppna ett isk konto och börja bygga från noll där? vad är din åsikt om det

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man tradar, har mycket högriskaktier eller sparhorisonten är kort så tycker jag vanlig depå är att rekommendera då man kan realisera förluster och få avdrag för dessa.

   ISK passar bäst på lång sikt och med mer "buy-and-hold"-innehav i mitt tycke.

   Så vad du ska välja för framtiden beror på din placeringsstrategi som sagt. En variant är att du nysparar i ISK på det som du tror kommer hålla på sikt och kör vidare med mer riskabla papper i den vanliga depån.

   Hurvida man ska realisera vinster/förluster beror väl mest på vad man tror framöver. Tror man att det kommer bli sämre så kan det vara idé att agera. En variant att ta en liten vinst och motsvarande förlust så att det kvittas jämt. Har man större förlustavdrag än vinster så är det inte lika fördelaktigt att ta förlusten.

   Hoppas du blev lite klokare, detta är mina åsikter och allmänna råd.

   Lycka till!

   Radera