2014-11-22

Strategisk allokering - utdelningsbaserad 100% aktier


Strategisk allokering är ett begrepp som du kan höra från en rådgivare/säljare av finansiella produkter bland annat.


I grunden handlar det väl om hur man delar upp sitt sparande beroende på riskbenägenhet och placeringshorisont.

En klassisk modell är att ha en del i räntebärande och en del i aktier så som vissa blandfonder är uppbyggda exempelvis. Sen brukar man slänga in lite hedgefonder och tillväxtmarknader beroende på riskprofil.

Historiskt sett så har aktier varit det som gett bäst total avkastning över tiden men beroende på placeringshorisont och köptillfälle så kan resultatet variera kraftigt.

I dagens lågränteläge så är det svårt att hitta säkra varianter av ränteplaceringar då dessa ger blygsam ränta. Vidare så kanske man inte ska gå "all-in" i aktiemarknaden vid ATH som råder nu.

Så hur ska man dela upp sitt sparande?

Om ni läst tidigare inlägg så vet ni att jag snöat in mig på preferensaktier då dessa fungerar lite som högavkastande ränteinstrument i form av hög utdelning men till en kursrisk som i teorin kan vara väldigt hög. Dessutom är uppsidan på kursen begränsad varav preferensaktier knappast lär slå vanliga stamaktier över lång tid. Låter så där, eller?

En fördel med aktier och för den delen preferensaktier är att man kan omallokera (köpa/sälja) snabbt och därmed omfördela mellan de olika aktieslagen vid väsentliga händelser som föranleder att man vill ha ökad eller minskad risk i sin portfölj. 

Många brukar rekommendera att man har en del i likvida medel för att minska totala risken och kunna använda när bra köptillfällen dyker upp. En nackdel med likvidkonto är att det inte avkastar något då räntan oftast är 0 för de flesta normala sparare vilket minskar totalavkastningen för din portfölj. Men tänk om man kunde ligga 100% investerad hela tiden till en begränsad risk?

Här är ett förslag på strategisk allokering baserat på aktier och preferensaktier:
 • En del "säkra" preferensaktier. Stabila bolag med bra kassaflöde och låg kursvolatilitet. Direktavkastning 5-6% och god likviditet i handeln med aktien.
 • En del övriga preferensaktier med varierande risk och direktavkastning (6-13%).
 • En del "stabila" aktier med god lönsamhet och kassaflöde. Direktavkastning 2-6%.
 • En del "hoppfulla" aktier med framtida tillväxtpotential. Sannolikt ingen direktavkastning i närtid.


Är detta något nytt? Oavsett det så kan man
 • Ligga 100% investerad över tiden.
 • Erhålla skaplig realiserad avkastning (4-7%) i form av frekventa utdelningar
 • Omallokera per intradag
 • På sikt ta del av positiv kursutveckling
 • Jämfört med fonder, ingen avgift som urholkar värdet löpande 
Nackdelar:
 • Portföljvärdet kan variera förhållandevis kraftigt varav is i magen kommer att krävas då och då
 • Då det kommer att vara lätt att omallokera så kan man lockas av kortsiktiga beslut som man egentligen skulle behövt sova på
 • Omallokeringar kostar i form av courtage och risk finns för kursförluster
Bättre än amortering? Roligare om inte annat :-)

Återkommer med kandidater till de olika allokeringsdelarna...

2 kommentarer:

 1. Tänk på att pref.aktier följer med index när det går ned, se t.ex klövern pref senaste 6 mån. Du säkrardig alltså inte mot en dipp. Har du istället kontanter så kan du köpa i en dipp. Om du vågar...
  Sitter själv med klövern pref som känns långsiktigt ok med tanke på inlösenkurs, men har även cash.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt i detta, kursrisken i förhållande till index finns. Oktober-dippen drog ner preffarna mot introduktionskurser i vissa fall men där tog det stopp för de flesta.

   I fallet Klövern så var det nyemissionen som spökade då man visste att det skulle ut stora volymer till lägre pris längre fram.

   I teorin så lär (de stabila) preffarna ha ett "golv" även i bear-market givet att utdelningarna inte är i fara. Detta gäller sannolikt även stabila stamaktier med hög direktavkastning.

   Min tanke med preferensaktier i portföljen är minskad risk/volatilitet generellt, förbättrat kassaflöde/direktavkastning som ska vägas mot kursrisker. För varje utdelning så stärks caset mot att ha motsvarande likvider till 0-ränta.

   Man kan dock inte veta säkert då preffarna inte utsatts för en riktig bear-market än i närtid...

   Tack för kommentaren!

   Radera