2015-08-27

Saltängen Property Invest - pengarna på banken?

Saltängen har hittills varit en bra "parkering" i portföljen att ha som ett alternativ till likvida medel.

Givetvis finns det risk inblandat och bolaget släpper rapport imorgon fredag vilken vi hoppas inte innehåller något dramatiskt negativt.

Den största risken är nog att bolaget består av en enda fastighet som hyrs av ICA så diversifiering är inget begrepp man kan nämna här. Gustav har en utmärkt post om bolaget för den som vill fördjupa sig.

Bra alternativ till likvidkonto nämnde jag, här är det som sticker ut:

 • Hög utdelning som delas ut kvartalsvis (direktavkastning 9,5%)
 • Låg volatilitet (11% vilket är nästan 4 ggr bättre än de flesta preferensaktier, se även bild nedan)
 • Hyfsad likviditet i aktien


Risk/reward tycks med andra ord vara mycket god i aktien så vad är haken?

11 kommentarer:

 1. Svar
  1. Japp, finns en liten del i nästan alla familjens portföljer.

   Tack för kommentar

   Radera
 2. Rapporten publicerad

  Om man gör en snabb analys så var det någon värdeminskning i räntederivat som stack ut men jag antar att det inte påverkar kassaflödet/utdelningarna (rätta mig gärna).

  Dock ser det inte ut som det finns marginaler på nettovinst och utdelat belopp men det kanske balanseras på helårsbasis?

  Så chansen till höjd utdelning är nog låg för nästa år men bibehållen nivå eller marginell sänkning är nog det troligaste. Fortsatt hög direktavkastning och förhoppningsvis låg volatilitet borde gälla även framöver.

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Rätta mig gärna om jag har fel men gör inte det att företaget har en enda fastighet med endast en kund som enda tillgång detta till ett högriskscenario. Vad händer om ICA bestämmer sig för att minska sina utgifter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är den enskilt största risken, att de inte vill fortsätta hyra efter det att kontraktet löper ut 2022. Att ICA hamna på obestånd innan dess ser jag som mycket liten. Hyran fram till 2022 måste de betala oavsett om de nyttjar fastigheten eller ej.

   Läs gärna Gustavs analys i länk ovan.

   Tack för kommentar!

   Radera
 4. Så fram till 2020 får man tillbaka ca 30% av investeringen. Beroende på ränteläget 2020 så får man tillbaka 0-25% av resten fram till 2022. Sedan kastas tärningen. Skriver ICA på ett likadant nytt kontrakt så får man tillbaka resten med råge. Om de inte skriver på ett nytt kontrakt så kan företaget bli värdelöst. Däremellan finns alla möjligheter med nya kontrakt som inte har lika bra villkor.

  Med tanke på det så verkar priset rimligt. Jag skulle nog se det mer som en krydda än en kärninvestering dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för en bra kommentar,

   Jag gissar att volatiliteten kommer att öka gradvis fram till 2022 och om det indikeras att ICA inte ska förlänga så blir det nog trångt i utgången.

   Så detta är inget värdepapper för byrålådan som du påpekar utan mera en "parkeringsplats" och rimligen bör man inte ha för stor andel.

   Radera
 5. Saltängen hade ett resultat på 22,306 miljoner under första halvåret, och utdelningar uppgick till 11,207 miljoner. Utdelningarna understiger resultatet vilket såklart är positivt.
  Bedömmer inte ICA som en svajjig kund utan kommer sitta på sitt centrallager minst hyrestiden ut.

  SvaraRadera
 6. Tjena Stefan! har själv köpt in mig på Saltängen om 4% av min portfölj idag för 98,50 SEK, direktavkastning på nästan 10%! Väldigt solitt tips :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som lagom stor andel, tack för kommentar!

   Radera