2015-08-07

Activision Blizzard Q2 2015

Barnen valde varsin amerikansk favoritaktie för några månader sedan, dottern Disney (DIS) och sonen (15) Activision Blizzard (ATVI).

Fram tills i veckan var det fördel DIS men efter bägge bolagens Q2-rapporter så är rollerna ombytta.

ATVI kom in med en kanonrapport väl över deras egna prognos och sonen ligger nu drygt 18 % upp sen köp.

En av bolagets större kassakor är spelet World of Warcraft (WoW) och igår presenterade man kommande expansion på eventet Gamescon.

För den som inte är insatt i WoW kan jag berätta att det kostar ca 130 kronor / månad för att få spela samt att de har ca 6 miljoner spelare för närvarande (man har varit uppe i 12!). Frågan är om de kan bryta den negativa trenden med kommande expansion?

Jag, sonen och en av hans kompisar åt middag på Palmyra Kebab under presentationen och grabbarna tittade på en livestream från eventet och en snabbanalys gjordes baserat på nyheterna:

Den förra expansionen har varit något av en besvikelse så nu är det upp till bevis.

Kommer nog att bli s**t-coolt.

Ser ut att bli lite för lätt, verkar avsett för nybörjare.

Gissar på hype till släppet men risk för besvikelse sen, kan vara läge att sälja hälften av aktierna strax innan.


Tittar man på produktportföljen så har de många tunga namn så de är hyfsat diversifierade i någon mening i alla fall med spann från Skylanders (djävulskt smart affärsidé där man köper fysiska gubbar OCH spel) som är inriktad till lite yngre publik till spel för äldre som Call of Duty.

Lite nyckeltal

 • Direktavkastning ca 1%
 • PE 23 (22 på prognos för 2015)
 • En del långfristiga skulder till 5-6% ränta
 • 30% försäljningsmarginal ca

Dividend aristocrat?

Det ska nog kunna bli lite utdelningshöjningar de kommande åren känns det som med nuvarande positiva utveckling, så vi får se hur vi gör framöver. Det vore skönt om de kunde minska de långfristiga skulderna men innan dess kanske man inte kan räkna med större höjningar även historiken ser hyfsad ut:


Är ingen Gamer själv men däremot sonen lägger kusligt mycket tid och pengar på dataspel och har bra koll på produkterna utifrån spelarperspektiv vilken känns som en fördel i detta fall.

Trendmässigt tror jag på spelindustrin generellt så långt man kan se och det känns som ATVI är väl positionerade även om framgångar säkert kommer att blandas med floppar vilket kommer att kräva lite is i magen.

Vågar ni plocka in denna typ av bolag i den långsiktiga portföljen?


4 kommentarer:

 1. Intressant inlägg. Äger själv aktier i Disney (som jag fortfarande tror på långsiktigt) och har Activision Blizzard på bevakningslistan. Nog vågar jag köpa ATVI men det finns andra bolag som ligger närmare tillhands att skaffa innehav i just nu. Dock gillar jag många av deras spel och har förmodligen lagt ner alldeles för mycket tid på Diablo 2 och Hearthstone. Det senare tror jag är på uppgång och vad jag vet finns det just nu inte många andra online-spel i samma genre (kortspel a la Magic The Gathering). Till skillnad från exempelvis Heroes of the Storm där redan Dota 2, Heroes of Newerth och League of Legends finns etablerade i genren.

  Såg en lista från juni i år på de mest spelade PC-spelen, och där hade ATVI 3 av sina spel på topp-10, d.v.s. World of Warcraft, Heroes of the Storm och Hearthstone. Så deras spel är populära helt klart, men det jag oroar mig för är branschen och hur de kontinuerligt måste leverera nya spel/expansioner för att fortsätta vara framgångsrika. Hur länge kan de leva på WoW egentligen, och kan verkligen Heroes of the Storm och Hearthstone täcka upp för det man så småningom kommer tappa i WoW? Såg visserligen nyligen att de är på gång med ytterligare ett nytt spel - Overwatch. Kan vara värt att läsa mer om.

  Så för att sammanfatta - intressant bolag som ligger på min bevakningslista, men inte nära köp där för tillfället.

  /godismaz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för en bra kommentar! Blir intressant framöver oavsett.

   Radera
 2. Visst skulle jag våga det. Blizzard är antagligen det spelbolaget med den allra trognaste "fanbasen", av dem alla, allt dem skapar blir succé (nej jag tycker det ofta inte är helt förtjänt :-) ). CoD vetetusan hur länge av de kan mjölka, men än går det ju utmärkt. Det intressantaste är ju fenomenet skylanders, som verkar vara råpoppis bland kidsen? Det där har ju Disney noterat med deras försök "Disney Infinity", som verkar bygga på samma koncept. Rent spontant känns det ju som att Disney är klockrent för sånt här, med deras alla väletablerade karaktärer. Eller vad säger sonen? Spelar han hellre med dem där skylanders gubbarna (som för mig framstår väldigt.. "generiska"?) eller finns det inte en mycket större potential i att utnyttja disney karaktärer p.s.s?? Även Nintendo (som ju också har sin styrka i väletablerade karaktärer) verkar ha insett detta med sina "amiibos". Vet vet ju alla (?) hur lockande det kan vara med samlande, speciellt i yngre ålder, så utifrån ett företagsperspektiv tror jag sådana här koncept är klockrent ifall man får till det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skylanders är sonen för gammal för, men yngsta systersonen har en ansenlig samling.

   En skvätt Disney i en långsiktig portfölj är nog inte fel heller...

   Tack för kommentar!

   Radera