2015-08-29

SAS Preferensaktie - pengarna på banken?

Nästa värdepapper ut i min serie "pengarna på banken" är nog lite kontroversiell...

SAS Preferensaktie

Någonting har hänt...mer än en "expert" är positivt inställd till SAS preferensaktie som annars allmänt klassas som en "bad boy" i tillgångsslaget.

Gladiators Max Mitteregger: EFN

Peter Benson (ca 27 minuter in): Sparpodden

Deras argument är sannolik inlösen, att SAS har bättre förutsättningar nu (lägre oljepris och bättre avtal) än vid emissionstillfället (introkurs 500) och att den närtida konkursrisken är låg i praktiken.

OK, jag kan köpa argumenten till stora delar men det känns om 10,5% direktavkastning till låg risk inte går ihop, eller?

Hur ser det ut rent tekniskt?

Kursen har uppvisat påfallande låg volatilitet i år och ligger på 25% vilket är lite bättre än exempelvis Balder, Ratos och Sagax som anses tillhöra de säkraste bland preferensaktierna.

Vidare handlas den under inlösenkurs som är 600 fram till februari 2019 som därefter sjunker till 525.

Utdelningen är fram till samma datum som ovan är 50 / år och därefter ökar den med 5 / år till 2023 då årsutdelningen blir 75 tills vidare.

Skulle utdelning utebli så räknas innestående belopp upp med 20% ränta vilket är högre än för andra preferensaktier.

Så sammanfattningsvis:

 • Hög direktavkastning (ca 10,5% på dagens kurs)
 • Sannolik inlösen 2019 eller tidigare
 • Rimlig risk för utebliven utdelning


Ett köp nu på kursen 480 skulle se ut så här avkastningsmässigt:


Vid inlösen efter februari 2019 som förefaller det mest sannolika scenariot, så har man fått 220 kr i avkastning vilket ger 220/480 = 46% eller 13% omräknat till årlig avkastning.

En annan aspekt att hålla reda på är att efter utdelningen augusti 2017 så lönar det sig för SAS att vänta in tillfället för inlösen efter februari 2019 istället om kursen står i 525 eller mer (perioden mellan pilarna i bilden ovan).

Sannolikheten för tidigare inlösen eller återköp över börsen borde vara hög om räntan fortsätter vara låg och SAS kassa växer gissar jag.

Detta är långt ifrån kassaskåpssäkert då det finns många risker med flygbolag och även om det går åt rätt håll för SAS så känns det som de har en del kvar att bevisa. Tror man på bolaget på lång sikt så är det nog större uppsida i stamaktien, speciellt efter inlösen.

Vad tycker ni? Rimlig risk/reward? Hur stor andel vågar man ha?

*Brasklapp*******************************************
*Familjen Thelenius ligger lång i SAS Preferensaktie*
*****************************************************


15 kommentarer:

 1. Börspodden hade ett jättebra räkneexempel på ränta på ränta i SAS pref för några avsnitt sedan. Också positivt. /Sparpingvin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det minns jag. För de som tecknade vid nyemission har det varit en bra resa men frågan är om det är bra att gå in nu? Jag tror det (med lagom size).

   Tack för kommentar

   Radera
 2. Peter Benson tipsade om HQ när de var ett kritiskt läge. Den kanske hade fallit till 50 tror jag han mena på att man skulle plocka dem på 30, det skulle lösa sig i slutändan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är inte så insatt i HQ-härvan - gick de i KK? Är inte så påläst kring Peter Bensons track-record men många verka tycka att han kan aktier iaf.

   Tack för kommentar

   Radera
 3. Inga alls. De var inte långt ifrån konkurs tidigare och flygbranschen är otroligt pressad.
  Nä, kör på säkrare investeringar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tvivlar man på SAS chanser att överleva så bör man nog hålla sig borta. Jag tror dock att de klarar sig de närmsta 5 åren i alla fall.

   Tack för kommentar

   Radera
  2. Har inget minne alls av att jag skulle haft åsikt om HQ-aktien i samband med krisen. Har du någon länk eller så? Hälsn, /Peter Benson

   Radera
  3. Tack för kommentar Peter, tills någon presenterar en källa för påståendet kring HQ så får man nog ta det med en stor nypa salt och det gissar jag att majoriteten av läsarna redan gjort.

   Caset kring SAS-preffen är utifrån sina parametrar och risk/reward fortsatt gynnsam IMO.

   Radera
 4. Hej!
  Anser att Sas Pref är värt risken, ligger på mitt konto men endast liten del ca 1% av portföljen.
  Hellre ägare till sas än andra preffar i tex fastighetsbolag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja 1% ska väl inte vara något att ligga sömnlös över. Sen kan jag tycka att risk/reward är bättre i SAS en i en del fastighetspreffar.

   Tack för kommentar

   Radera
 5. Enligt bolagsordningen är inlösenkursen 600 fram till 2018, inte 2019. Var har du fått 2019 ifrån, eller har det bara blivit fel?

  http://www.sasgroup.net/en/wp-content/uploads/sites/2/2014/09/Bolagsordning-för-SAS-AB-2014-Svenska.pdf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du verkar ha rätt, bra upptäckt! Man bör alltså beakta att inlösen kan ske ett år tidigare än de ringar jag ritat i grafen ovan.

   Jag får göra ett nytt inlägg framöver med uppdaterat data, har ju hänt en del sen inlägget skrevs.

   Radera
 6. Hej! Tack för alla dina kloka inlägg men har du tid och möjlighet att uppdatera vad som händer med SASpreffen nu efter inlösen? Jag köpte på mig en hel del och de har gått upp lite och vad jag förstår blir utdelningen 2018 som tidigare, 50 kr - men 2019 ökar väl utdelningen till 75 kr, eller hur?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror utdelningen ökar med 5 kr / år efter feb 2019 så jag gissar att bolaget kommer lösa in resten av preffarna i samband med detta.

   Tack för feedback och kommentar!

   Radera