2015-09-05

Delarka Holding - pengarna på banken?

I min serie "pengarna på banken" så försöker jag redogöra för alternativa värdeinstrument att parkera kapital i under en kortare tid (< 2-3 år). Namnet på serien är lite medvetet provocerande då de värdepapper jag presenterat hittills inte är 100% riskfria (jmf. bankkonto):

Dock anser jag att dessa har en bra risk/reward på några års sikt och att kursrisken/volatiliteten är lite bättre en andra jämförbara aktier/preferensaktier.

Näst ut i serien är ett fastighetsbolag inriktat på en enda fastighet likt Saltängen, nämligen Delarka Holding.Några snabba höjdpunkter:
 • Hyr ut en fastighet i centrala Stockholm till PostNord på ett kontrakt som sträcker sig över 10 år framåt i tiden
 • Direktavkastning på drygt 7% (utdelningar på 2 kr/aktie kvartalsvis)
 • Låg volalatilitet (se graf nedan) på 8% (preferensaktier som avkastar 7% brukar ligga mellan 30-40%)

Risker/möjligheter är väl främst ändrat ränteläge för detta lån:

Bolaget har emitterat ett obligationslån som den 4 november 2014 noterades på Nasdaq OMX. Obligationslånet har ett nominellt värde på 740 000 000 kr och förfaller den 13 november 2020 och löper med en fast ränta på 4,58 %.

Att PostNord ställer in betalningarna känns ganska osannolikt och hyreskontraktet har lång löptid (till 2026 någon gång).

Sammantaget så borde denna aktie kunna vara en relativt bra "parkeringsplats" i tider av turbulens, eller har jag missat något?

*Brasklapp*******************************************
*Familjen Thelenius ligger lång i Delarka Holding   *
*****************************************************

8 kommentarer:

 1. Bra serie! Det man också kan ha med sig är hur viktig/lättbytt lokalen är för hyresgästen, samt när räntan på lånen ska läggas om. T.ex borde Saltängens byggnad vara snäppet viktigare än Delarkas, borde väl vara svårare att byta logistikcenter än huvudkontor (jfr utbud och anpassning av lokalen). När lånen ska läggas om får väl stor betydelse på framtida resultat och utdelningskapacitet, beroende på hur ränteläget är då jämför med vad det låsts till.

  Kallebäck nästa? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för input :-)

   Tror jag hoppar Kallebäck då deras kontrakt var lite kort har jag för mig och det är det som jag gillar med Delarka, att deras kontrakt är på lång tid.

   Radera
 2. Delarka Holdings halvårsrapport:
  Sidan 8: Cash flow from operating activities = 23,605 miljoner
  Utdelningar = 20 miljoner
  Kassan ökade från 44,283 miljoner till 47,888 miljoner.

  Det mesta går alltså till utdelningar, men intäkterna får väl ses som rätt stabila. Och det är ett plus på sista raden.
  Vad är det som skulle kunna förändra förutsättningarna, ja, för att försöka vara lite kritisk alltså?
  Nya förvärv, skuldsättning, ingen amortering på obligationslånet?

  Äger själv Delarka, Kallebäck och Saltängen.

  SvaraRadera
 3. Min fundering är hur finansieringen av fastigheten kommer att vara när väl obligationslånet går ut 2019 (kommer de ens ha möjlighet att köpa tillbaka utan att samtidigt utfärda ett nytt?). En viss del av mig säger att ränteläget kommer att vara annat 2019. Åt vilket håll vet jag inte men det troliga är uppåt vilket ska påverka framtida räntekostnader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En mycket bra fundering som är svårt att sia om nu. Långräntorna ligger fortfarande väldigt lågt men på 3-4 år kan det förstås hända saker.

   Om räntan blir högre får man sannolikt sänka utdelningen och kursen kommer att sjunka motsvarande så det kanske är värt att räkna på.

   Tack för kommentar!

   Radera
  2. Bolaget som sådant påverkas inte direkt av en räntehöjning men däremot omförhandlingen/nyemitteringen av nytt obligationslån, vilket då behöver sättas högre för att vara ett attraktivt investeringsalternativ. Det är av den anledningen jag skulle kunna tänka mig äga bolaget i max två års tidshorisont vilket är för kort för mig.
   Jag föredrar i sådana all köpa korta räntor och ha en buffert för det kapital jag inte har någonstans att placera. Intressanta bolag finns ju alltid på börsen oberoende av konjunktur.
   Lycka till med investeringen!
   ps. Uppskattar verkligen bloggen och ffa utdelningsräknaren.

   Mvh

   Radera
  3. Tack för bra feeback!

   Ja, denna aktie ska nog ses som en kortare placering, även om den totala risken minskar med varje erhållen utdelning. Saltängen har något bättre risk/reward IMO om man måste välja en men jag tycker det bra att diversifiera även denna typ av placeringar.

   Radera