2016-01-28

Januari-rea på börsen?

Januari sägs vara en tuff månad för många butiker vilket ofta leder till rea men i år så tyckte även börserna världen över att det var dags för en realisation av aktier.

Fick frågan Vad köper du i raset? från Avanza häromdagen så jag tänkte dela med mig av mina köp i januari och lite tankar kring dessa.

Korrigeringen som varit i Januari har inte fått mig att ändra på min stategiska allokering utan månadssparande och utdelningar investeras som vanligt i 100% aktier inom kategorierna Value Growth, Dividend Growth, Small Cap samt High Yield beroende på portföljinriktning och dess sparhorisont.

Vad har jag då köpt?

I min globala utdelningsportfölj som är familjens största, fortsätter jag att balansera High Yield mot Dividend Growth och fördelningen har viktats något mer mot High Yield under januari.

För nya köp så väljer jag ofta aktier som befinner sig i en gynnsam position avseende direktavkastning och förväntad (utdelnings)tillväxt som vi kan se i grafen ovan. Pilarna pekar på månadens köp för utdelningsportföljen.

Här är en enkel sammanställning för de köp som gjorts i Januari i några av familjens portföljer:

PortföljAktieKommentar
z2036 Global DividendMicrosoftBra DA + utdelningstillväxt
CastellumBörsens pålitligaste utdelare
InvestorBra DA + utdelningstillväxt
SEBStabil bank och höjd utdelning?
RatosTurnaround-case och höjd utdelning?
HiQBästa IT-konsulten?!
DelarkaHigh Yield, ganska stabil
Dream Office REITHigh Yield, chansning -> 14,5% DA!
z2036 Small CapMr GreenUndervärderat bettingbolag?
NolatoStabilt case i börsoro?
z2036 PensionActivisionBlizzardLångsiktig placering
ABB- " -
Handelsbanken- " -
HM- " -
Castellum- " -
Investor- " -

Nu när jag kikar på listan ovan så inser man att tålamod för köp kanske inte är min starkaste egenskap som investerare men då jag tror på fortsatt låga räntor så anser jag att (utdelnings)aktier är relativt måttligt prissatta och att det finns många köpvärda fortfarande.

Vad tror ni?

8 kommentarer:

 1. Tycker det ser ut som utmärkta köp!

  Är det Investor B eller A aktien du köper? Hur ser du generellt på A respektive B aktier?

  Vi ses den fjärde februari, har anmält mig till din föreläsning :)
  MVH
  A

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köper alltid den med högst DA så jag tror det är Investor A.

   Väl mött om en vecka o tack för kommentar!

   Radera
  2. Ojoj, slog upp högriskinvestering i ordboken och där nämndes Dream Office REIT :)

   Detta verkar implicit vara en bet på att oljan går upp i pris igen. Håller du med?

   Modigt köp och jag är inte den som önskar folk olycka i sina investeringar, så hoppas den kommer gå bra.

   Radera
  3. D.UN är definitivt en chansning men jag bedömde efter lite research att risk/reward var relativt god då det fortfarande finns marginal på payout-ratio, NAV överstiger börskurs rejält och bolaget återköper än del aktier.

   Men om oljan fortsätter gå trögt så kommer Kanadas fastighetsmarknad genomgå stålbad sannolikt (hade inte Akelius en del fastigheter i Kanada?) och Dream Office lär få det tufft om hyresgäster inte förlänger eller går i konkurs. Jag tänker att i första hand sänker de utdelningen och skulle de exempelvis halvera den så blir DA ändå över 7%.

   Uppsidan är att om de kommer ur det här så betalar sig aktien inom 5 år bara på utdelningarna...

   Vågar förstås inte ta någon stor andel, <2% av portföljen får räcka :-)

   Tack för bra kommentar!

   Radera
  4. Ja, Akelius har köpt i Kanada, men det är bostäder, därmed mindre konjunkturberoende och det var i Toronto, inte i Calgary som är mer oljeberoende där Dream äger en del.

   Radera
  5. Så var det nog, tror Dreams bestånd är ganska spritt över Kanada men givetvis stort oljeberoende oavsett

   Radera
 2. Hej,

  Du köper ju på dig aktier hela tiden långsiktigt. Jag har också som filosofi att vara långsiktig, ca 25 - 30 år, och köpa på mig hela tiden varje månad. Har dock en fundering. Jag har egentligen börjat komma igång ganska sent (räknar inte med mitt IPS i detta), nämligen i november förra året och har nu ca 30 000 kr i aktier där de flesta har bra avkastning (Atlas, Castellum, Investor, Boston Pizza, Beijer Alma). Har köpt ganska mycket nu i senaste tidens dipp. Jag har väl en vinst på ca 2 000 kr på dessa. Eftersom det sannolikt kommer en stoooor dipp snart (?), om man tittar rent statistiskt sett, funderar jag på om jag kanske skulle sälja av delar, eller är det dumt? Hur hade du resonerat? Hoppas du har lust och tid att svara på detta. Skulle bli väldigt tacksam att få en kommentar från någon med lång erfarenhet från aktiemarknaden.

  Mvh,
  Sebbe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att tajma marknaden och gissa vart börsen tar vägen är inte lätt, mina försök att utnyttja detta har slutat med förlust och att man inte är med på tåget när det stiger igen (börsen vill ju helst upp för eller senare vilket är logiskt).

   Om du känner dig stressad över att det ska gå ner kanske du ska sälja en del till en nivå där du känner dig mer trygg. Men då du har en väldigt lång sparhorisont samt har valt bra bolag enligt mig (har alla utom Beijer Alma) så behöver du inte få panik tycker jag även vid en större nedgång (så länge det inte händer något med ett enskilt bolag förstås). Utdelningarna lär ticka på och om du fortsätter spara regelbundet så kommer ditt GAV att bli bra med tiden oavsett.

   Slutligen så följ din magkänsla och lycka till med investeringarna!

   Radera