2016-01-21

Bubbla? Bubblor!

Trogna läsare har nog redan insett att jag är smått fanatisk i min jakt på bra visualiseringar så min senaste skapelse vill jag visa redan nu även om den bara befinner sig på prototypstadiet.

Den kommer sannolikt att ingå i kommande version av mitt verktyg Mina utdelningar och idén föddes efter mitt inlägg kring direktavkastning och utdelningstillväxt....

...
Grafen syftar till att visualisera portföljens innehav utifrån Yield (direktavkastning) och Growth (förväntad utdelningstillväxt). Bubblornas storlek indikerar vikten av varje innehav och färgen i vilket land huvudsätet återfinns. Använder man mouse-over så visas värdena i detalj.

Bubblor till höger har hög direktavkastning och de högt upp har hög förväntad utdelningstillväxt. Den sistnämnda är gissningar från min sida avseende kommande periods utdelningsnivå.

Då jag har så pass många innehav kan grafen vara ett sätt att visa på bra kandidater vid nysparande och återinvestering av utdelningar exempelvis. Sen får man bedöma företaget i sig kring eventuell framtida placering i grafen. Exempelvis Ratos har bra utsikter kommande period men hur ser det ut på sikt?

De stora bollarna är väl det närmaste man kan kalla kärninnehav och de är väl samlade i mitten förutom gruppen High Yield nere till höger.

Är detta överkurs eller tycker ni grafen tillför något i en portföljrapport?

16 kommentarer:

 1. Stiligt! Det finns kanske en gräns för hur många bollar man kan ha i ett diagram innan det blir rörigt. Spännande möjlighet med tre värden i ett tvådimensionellt diagram (X, Y och storlek). Du är om inte annat förmodligen pionjär med bolldiagram :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för feedback!

   Kanske är först med bolldiagram i aktiesammanhang? Annars är Hans Rosling kungen av den typen av diagram.

   När det blir för många bollar kanske man ska fundera om portföljen borde slimmas? :-)

   Radera
 2. Skitsnygg, jag skulle definitivt använda en sån på bloggen även om portföljen är koncentrerad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man tackar!

   Grafen går att tillämpa på andra nyckeltal gissar jag men då jag är lagd åt utdelningshållet så blev det yield och growth.

   Radera
 3. Tummen upp! Detta var fantastiskt. Hade varit fräckt att kunna se något liknande i sin Nordnet/Ava depå, hade varit fint att ha det inbäddat som funktion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för feedback och jag håller med, fler features för visualisering vore trevligt.

   Radera
 4. Läckert... Jag ser fram mot släppet :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man tackar, ingen deadline satt men arbetet fortskrider...

   Radera
 5. Definitivt snyggt och funktionellt!

  Påminner mig om gapminder, och nu kommer jag ihåg att gapminder sålde/gav teknologin till Google så... På Gapminder animeras det över tid. Det vore enormt spännande. Man skulle se bollar växa och flytta på sig. Bollar dyka upp och försvinna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för feedback, man skulle kunna göra mer kul tror jag...

   Radera
 6. Alla gillar Bollhav....stora som små
  detta ersätter bollhaven som fanns på
  MC-DONALD innan..
  mer bollhav till folket...
  JG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det nog...gäller att kunna hålla många bollar i luften :-)

   Radera
 7. Den här är ju helt fantastisk! Kommer garanterat använda den när den släpps, även om jag endast har upp mot 14 innehav :-). Bra jobbat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för feedback!

   Den kommer nog mer till sin rätt med 14 än mina 37 :-)

   Radera