2016-01-14

Activision Blizzard goes Disney?

Jag har vid ett svagt ögonblick lovat att räkna lite på Activision Blizzard och insett att det kanske var lättare sagt än gjort då min förmåga att analysera amerikanska rapporter ännu inte uppnått anständig nivå. Men skam den som ger sig - återkommer i frågan (vågar inte sätta deadline dock).

Spontant känns aktien något dyr fortfarande fundamentalt sett men det händer så mycket nu att jag inte kunde låta bli att plocka in en initial post i pensionsportföljen förra veckan.


Utöver uppköp av King (mobila spel) och MLG (e-sport) så tycks de nu satsa stort på att bygga en filmavdelning för att i framtiden satsa på att producera filmer utifrån sina spel.

Jag tycker detta känns som en spännande inriktning och min son (16) är exalterad över Warcraft-filmen som kommer senare i år.


Nu är inte jag lika imponerad över trailern som honom men då det kommer en större expansion av WoW nästa år så kanske det blir en viss hype för filmen utöver spelet.

Återstår att se huruvida filmen blir en kommersiell framgång men konceptet spel + film kanske kan bli något på sikt och stärka befintliga varumärken. Man kan hoppas på ökade intäkter och marginaler i så fall om man likt Disney kan dra in pengar på kringvaror som "Gear" eller liknande.

Mycket om och men men vad tror ni?  Flipp eller flopp?

*Brasklapp*******************************************
*Familjen Thelenius ligger lång i ATVI              *
*****************************************************24 kommentarer:

 1. Japp,

  När man ser en trailer kan det ha en viss avkylande effekt på investeringsviljan. Minns när jag tittade på den trailer Gustaf lagt ut när det gäller Mathari.

  Här marscherade asiatiska kvinnor runt i butikslokalerna ackompanjerade av joddlarmusik från Österrike. Först tänkte jag: This one can´t miss!

  Sedan började en viss sans infinna sig. Detta är alltså inlagt i pensionsportföljen!

  Vi jobbar vidare

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stora (lönsamhets)frågan i fallet WoW kanske är om filmen och nya expansionen får antal subscriptions att nå fornstora tal. Som mest var antalet 12,5M á 13$ / månad men är nu nere i "bara" 6M.

   Största konkurrenten EA har fått dåligt rykte i främsta målgruppen (fanatiska gamers) vilket jag tror gynnar AB om de spelar sina kort rätt fortsättningsvis.

   Jag tror spelindustrin kommer att fortsätta växa under lång tid framöver och AB är väl positionerade och diversifierade för att tillhöra de mer framgångsrika i genren.

   Så trots att aktien sannolikt är något dyr f n så plockade jag in en liten andel (ca 2% av totalen) i löneväxlingsportföljen (20 års sparhorisont).

   Tack för kommentaren Lars!

   Radera
 2. Jag är ganksa kluven angående Activision Blizzard. Jag är inbiten gamer, men det känns som att Blizzard är riktigt utdaterade. Det är inte lika populärt att betala massa pengar varje månad för att få spela, och jag gissar att nytillströmningen av spelare (till WoW) är ganska liten (efterlyser graf, antal subscriptions över tid).

  Ärligt känner jag att World of Warcraft är ett spel i det förflutna, det tappar säkert spelare till andra spel i genren mmorpg, samt till andra genrer. Speciellt spel med Free to Play modellen.

  Å andra sidan är Starcraft DET bästa RTS spelet som finns. Men även det känns som att det inte växer, trots ny expansion relativt nyligen.

  Det enda lyckade Activision Blizzard verkar hålla på med är att pumpa utt Call of Duty till yngre spelare. Även där tror jag konkurrensen är stenhård, CoD kan inte konkurrera med Counter-Strike. Efter som CoD inte har någon proffs-scen så hånas det ofta som ett spel för yngre.

  Vet inte heller om Diablo vart/är någon större succe, känns som att hypen lade sig riktigt fort.

  Nu när jag sågat i princip alla spel dom har, måste jag säga att det är svårt, dom verkar sälja ortoligt mycket kopior av Call of Duty, samt att Star Craft är Det främsta RTS spelet. Jag tycker inte Activision Blissard håller måttet jämfört med de andra spelen på marknaden.

  Skule dock gärna se en börsnotering av Valve! (de som gjort Counter-Strike, Dota 2, Half-Life, med mera)

  Intressant satsning (chansning) de gär med film. Men eftersom Wow är på dekis, bör filmer om WoW inte bli mycket bättre, eller?

  Du skriver att EA är största konkurrenten, tänk på att de konkurrerar även med onoterade bolag så som Dice (Battlefield), Riot Games (League of Legends) och min personliga favorit Valve!

  Ha de fint
  -S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar!

   Mina "källor" är delvis min son och hans vänkrets, där de flesta spelar WoW till och från (även en del tjejer) och alla ser fram emot expansionen i år. Övriga källor är kollegor på jobbet som är inbitna (mogna) gamers och de är inte så mycket för WoW men däremot gillar de inte EA.

   När det gäller onoterade bolag så finns det mycket riktigt vassa konkurrenter som du nämner som Riot och Valve (de bakom Steam). Bägge skulle jag nog teckna vid IPO.

   Däremot Dice (som för övrigt är duktiga) ingår numera i EA på gott och ont.

   Gällande subscribers för WoW så har Blizzard slutat att publicera siffran (vilket inte är ett gott tecken IMO) men som jag förstått det så var senaste expansionen en stor besvikelse så hoppet står som sagt till den nya som enligt ryktet tagit Blizzard många år att utveckla, blir spännande oavsett.

   Radera
  2. Det är onekligen dåligt att de slutar rapportera en siffra de tidigare rapporterat, något man döljer?

   Jag personligen tror inte på AB's strategi att pumpa ut nya expansioner till spel som tappar spelarbas. En ny expansion till WoW kommer inte få folk att helt plötsligt köpa alla tidigare spel och bli inbitna WoW-spelare. Jag ser inte vad AB kan göra för att åter väcka liv i World of Warcraft.

   Det samma gäller CoD, AB Släpper nya "spel" som egentligen skulle kunnat vara en expansion till det föregående spelet. Jag gillar inte att dom bara gör väldigt små förändringar (nya banor nya vapen) och släpper det som ett eget spel.

   Visste inte att Dice blivit slukat av EA, man kanske ska beklaga? ;)

   Grym disskussion du har fått igång här, superkul!
   -S

   Radera
  3. Ja, ändrad rapportering är inte positivt i min bok o andra sidan så finns det chans till en liten hype/revival för WoW detta år men det är långt ifrån givet.

   Kul att det blev så bra kommentarer till detta (enkla) inlägg, ger stort mervärde och tack för dina bidrag!

   Radera
 3. Klart filmen blir en succé om den inte helt bryter spelets regler. Wow är ju för ju för dom som varit unga någon gång dom sista 10åren vad James Bond och starwars var för tidigare generationer. Och en eller två hundring för att vara ung i 2timmar är villigt. Sedan om filmen bidrar till varumärket positivt eller negativt vet jag inte men filmen kommer nog ses av många. (Även mig som aldrig spelat spelet, kändes 80fantasy och det tycker jag om, och många i min generation)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du har rätt, tack för kommentar!

   Radera
  2. Intressant att du tror det :) Jag utgår ifrån att dom inte låter filmen gå ifrån spelet, det skulle vara puckat tror jag.

   Jag vet en del som spelade WoW för länge sedan, för att få nostalgitrippen du talar om föredrar de att spela den icke-expanderade versionen av WoW. Sk Vanilla.

   -S

   Radera
 4. Blizzard är givet i min pensions portfölj. Spelen dem gör är trollbindande. Jag har spelat blizzards spel sedan begynelsen och dem släpper aldrig någon skit. Nu är jag inte så objektiv som konsument! Köp!

  / LIMG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svårt är att värdera spelaktier tycker jag men Blizzard har historiskt haft bra marginaler och nu när de är mer diversifierade än någonsin så känns det som de har bra förutsättningar att gå bra framgent.

   Tack för kommentar!

   Radera
 5. Inte att förglömma spelet Heartstone som är genialiskt i sin "enkelhet". Gratis att spela men om du vill spela på hög nivå så blir det att köpa produkter i spelet. Spelet klättrar redan högt upp på listorna för Appstores mest lönsamma spel.

  Tror Blizzard kommer fortsätta att leverera attraktiva titlar. De besitter stor kompetens inom online som jag tror de kan kapitalisera på framöver. Köpet av King är inte heller så illa, märker att fler och fler väljer att spela endast på platta och telefon numera, även undertecknad som tidigare varit inbiten "gamer".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Heartstone går som tåget tycks det som, går hem både hos sonen och kollegorna.

   Hoppas du har rätt om online-delen och tack för kommentar!

   Radera
 6. Activision Blizzard har några enormt värdefulla varumärken med Warcraft, Diablo, Call of Duty och Total War spelen. Däremot tycker jag att det nuvarande aktiepriset är för högt om man jämför med bolag som EA games och Disney.

  Disney är ett av världens främsta bolag när det gäller vertikal integration. Koncernen har några av världens mest värdefulla varumärken och dessutom stor makt i distributionskanaler som gör att man kan tjäna pengar hela vägen från biografen till leksaksförsäljning och tv-serier.

  EA-Games är ett bolag som är omöjligt att älska. Men de tjänar enormt mycket pengar trots att i princip alla hatar bolaget och de har en bred portfölj med egen digital försäljning vilket ger dem kontroll över distributionen.

  Activision Blizzard (eller åtminstone Blizzard-delen) producerar fantastiska produkter. Men de har inte den bredd och långsiktiga marknadsmakt som Disney och EA. Trots det handlas alla tre bolagen till en relativt likartad värdering och därför är jag skeptisk till Activision Blizzard som investering. Förvärvet av King kan delvis förändra spelplanen eftersom det ger Activision Blizzard chansen att expandera inom mobilspel och därigenom skapa nya intäktsströmmar. Men till nuvarande pris tycker jag att det är svårt att räkna hem en investering om det inte finns dolda värden som jag missat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. EA har kommit ner lite i värdering så på pappret (nyckeltal) ser den kanske mer attraktiv ut värderingsmässigt så jag förstår din invändning.

   Ett köp nu är lite spekulation på att AB:s nya breda inriktning faller väl ut. Osäkerheten och värdering gör att den tålmodige sannolikt bör avvakta men i den kategorin ingår inte jag tycks det som :-)

   Tack för kommentar!

   Radera
 7. Det här är helt utanför min kompetenscirkel. Jag har aldrig spelat ett enda spel (förutom schackspelet Fritz 13) och känner inte till ett enda av producenterna som nämns. jag har ingen som helst koll på affärsmodeller eller marknadsföring. Det verkar som om folk tillbringar mycket tid med spel fast de inte säger något. Jag menar att jag har hur många vänner och bekanta som helst i olika åldrar och intressesfärer och ingen av dem pratar ens om dessa spel som ni nämner. Därför undrar jag litet om detta är för en speciell kategori människor som har detta som ett stort intresse men att det kanske aldrig blir det massfenomen som till exempel Star wars har blivit. Jag vet att det pratas om dessa spel som den nya popindustrin men jag är tveksam. Sedan finns det ju de som gjorde misstaget att säga att internet var en fluga som skulle gå över. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. På "min tid" var det en viss falang nördar (inkl. undertecknad) som spelade dataspel och rollspel. Vi la relativt stora summor på detta men till slut tror jag de flesta "växte upp", skaffade jobb och familj och fick en mer nostalgisk syn på spelandet.

   Nu för tiden är min (ovetenskapliga) spaning att "dataspel" är större än någonsin och små som stora (vuxna?) barn lägger mycket tid på spelande. Det tycks även vara så att man är "gamer" längre upp i åldrarna och kombon köpstark och hängiven målgrupp känns attraktivt ur aktieägarperspektiv.

   E-sport är större än någonsin, dock är jag inte så insatt i de kommersiella bitarna kring detta.

   Jag tror inte det är en fluga utan att det kommer att fortsätta växa över lång tid.

   Tack för kommentar!

   Radera
  2. Jag håller med dig här Stefan, tror spelandet är mer och mer populärt, och i och med mer pop-inriktade spel som inte är lika hardcore som tillexempel star-craft blir publiken bredare. Jag vet att Riot Games verkligen lyckats hitta en spelar grupp som tidigare inte nåtts med League of Legends som är enkare att komma in i än andra spel men som ändå spelas professionellt. Massor av mina kompisar som inte var inbitna gamers tidigare spelar/spelade LoL massvis med timmar!

   Det känns som att jag spammar som en galning, men jag tycker det är en väldigt intressant disskussion!

   -S

   Radera
  3. Tack för all din input, ökar som sagt läsvärdet på inlägget tycker jag.

   I fallet LoL kan man hoppas på att AB:s Heroes of the storm vinner mark då jag förstått att det är deras svar i genren.

   Radera
  4. Jag är inbiten Dota 2 spelare, och du har rätt i att det är deras AB's gensvar. Heroes of the Storm verkar intressant, men mest för de som redan spelar ABs spel, eftersom karaktärerna man spelar kommer från de andra spelen AB har gjort. Jag tror därför att det inte riktigt det är samma målgrupp som LoL.

   Radera
 8. AB Har lyckats anpassa sig och utveckla sina produkter och framförallt betalningsmodeller. Var själv inbiten wow-spelare när det begav sig och jag kommer med stor sannolikhet reaktivera kontot och prenumerationen när nästa expansion kommer ut.

  Men som Linus skriver Hearthstone är den nya pengamaskinen och här har de ett helt fantastiskt koncept. Spelet började som en dålig kopia av Magic the gathering med möjlighet till lite gratislir och gratispåsar. Finessen kommer när man köper loss äventyr för 250 kr/st (där kan man låser upp obalanserade kort som alla vill ha). Just nu finns tre stycken.

  Som numera välavlönad, gammal (40 årig) gamer så går det ganska snabbt att slänga iväg ett par tusenlappar för att snabba på hastigheten innan för att få ett bra kort. Poängen är att detta free to playspel snabbt genererar mer intäkter än ett traditionellt AAA spel som kostar 600 kr i inköp.

  Vill man inte betala så kan man långsamt bygga upp en bra lek vilket är bra för att hålla spelarbasen uppe.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din input och kommentar!

   Jag vet att några av mina kollegor lägger ansenliga summor på hårdvara och spel för PC så jag tror att målgruppen är ganska stor totalt sett men kan nog fortsätta växa med nya generationer.

   Radera
 9. WoW's glansdagar som spelfenomen är nog över. Tiden då man kunde få ut 12m subs av det spelet känns räknade. Det är nog omöjligt att bryta den fundamentala trenden med nedåtgående subs.

  Med det sagt så ger varje expansion en injektion och microtransaktioner som ökat lavinartat ger bättre utdelning per användare än för 4-5 år sen. Jag tror wow kommer fortsätta vara en god kassako, men det kan aldrig vara caset i sig självt.

  För mig är caset inte wow. Caset är att man släpper nya spel och har ett fantastiskt varumärke och en fantastisk filosofi när det kommer till spel. Man släpper inte skit, och man ser alltid till att få utdelning från spelarna genom multiplayer eller microtransaktioner. Dvs. inga problem med piratande.

  HoTS och HS har visat att man kan bredda sig från grundtitlarna. Hoppas att vi kan få se något stort framgent som ett nytt universum/franchise. Warcraft 4 ligger nog i pipen också.

  SvaraRadera