2016-01-09

Veckan som gått: 2016-01

Årets första vecka närmar sig slutet och det är dags för en liten summering.

Veckan har haft betydande nedgångar på börserna världen över vilket känns som fina köplägen då jag är försiktigt positiv till (mina) aktier fortsättningsvis (låg ränta + höjda utdelningar).

Visst är det psykologiskt utmanande att se portföljutvecklingen peka nedåt så många dagar i sträck men då brukar jag trösta mig med bilden nedan.

Mätaren är från mitt Google spreadsheet som jag använder främst för min globala utdelningsportfölj och den visar portföljens totala direktavkastning med 15 minuters fördröjda kurser.

Sjunkande kurser = ökad direktavkastning = ökad utdelning vid reinvestering :-)

---

Mitt "sparkonto på steroider", portföljen Bil2020 har klarat nedgången relativt väl tycker jag och det blir spännande att se hur den kommer klara sig framöver om nedgångarna fortsätter.


---

Min föreläsning hos UA Södertälje om utdelningar är annonserad, blir spännande...

---

Veckans blogginlägg får nog bli Nicklas @Investeraren Andersson inlägg om en dag ur en börsnörds perspektiv och Olle @Snaljapen Qvarnströms om slumpens inverkan.

---

Veckans portföljhändelser
HändelseAktiePortföljKommentar
KöpHMz2036 PensionMånatlig löneväxling + reinvestering utdelningar
SHB
ABB
Activision BlizzardInitial position
Mr Greenz2036 Small CapByte från Svedbergs, förhoppning om större potential
NalotoProvpost, verkar vara ett spännande bolag
SEBz2036 Global DividendReinvestering utdelningar
Ratos
SäljSvedbergsz2036 Small CapSe ovan
Attendoz2036 PensionVinsthemtagning för omallokering
UtdelningBoston Pizza RIFDe flesta
SaltängenDe flesta
DelarkaDe flesta
Gladstonez2036 Global Dividend
Pegroco InvestBil2020
NyhetG5z2036 Small CapFörsäljningsrapport, något under förväntan

Ganska mycket aktivitet men jag har svårt att hålla mig kylig när det finns pengar i kassan...

---

Veckans/årets? investering/konsumtion blev efter ett köp av ny säng då våra gamla var avskrivna sen länge och inte "levererade" sömn varje natt som förut.

Ni som besökt sängbutiker vet att man möter försäljare av rang som både kan argumentera och gärna vill ha snabba avslut. Efter efterforskningar och provande av olika modeller hos 2 olika återförsäljare så slog vi till på den modell som verkade passa oss och kändes bra i jämförelse med andra sängar. Hur det kommer att kännas över tiden återstår att se men man får hoppas på det bättre iaf.

Jag utnyttjade ett förhandlingsknep från bloggrannen Per Penning om att komma in strax före stängning vilket i kombinationen med att vi var "svårflörtade" gav oss en liten men anständig rabatt istället för en massa tillbehör med tveksamt mervärde.

---

Kommande vecka lär bli fortsatt skakig gissar jag och jag skulle inte blir förvånad om det blir en urblåsning på måndag likt den i augusti där man kunde fånga kvalitetsbolag som JNJ på fyndnivåer, vad tror ni? Fortsatt nedgång eller uppstuds?

8 kommentarer:

 1. Hej Stefan,

  Tack för en intressant och läsvärd blogg. Precis som du har har jag fyllt på i HM och Handelsbanken under veckan. Jag hoppas på fortsatt nedgång och få chansen att fortsätta snitta ner mig i de svenska och amerikanska kvalitetsbolagen. Som du skriver hade det inte varit fel att få chansen att snitta ner sig lite i JNJ.

  Hoppas du får en fortsatt bra helg!

  /Utdelningsstugan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för feedback!

   Låter som vi är inne på samma spår, trevlig helg!

   Radera
 2. 50 monopolpengar på att nästa vecka fortsätter ned. Februari och mars bjuder på uppgångar. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gissar på fortsatt ned inledningsvis men sedan vändning kanske redan under måndagen

   Radera
 3. Höll på att glömma: Härlig tröst när utdelningarna kommer in på kontot, trots börsturbulens. Veckan bjöd för egen del utdelningar på dryga tusenlappen!

  SvaraRadera
 4. Hej tack för en bra blogg och framförallt tack för spreedsheet:en! Använder mycket av den som mall för mitt eget sparande. En fråga bara: Hur får du in mätaren? Första gången jag använder spreedsheet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för feeback!

   Du markerar lämpligt data och väljer sedan Insert Chart och typen Gauge.

   Sen kan man skräddarsy skala m.m.

   Lycka till!

   Radera