2016-08-18

Först på bollen? - Boston Pizza Royalties Income Fund

Trogna läsare vet nog att en av mina favoritaktier är kanadensiska Boston Pizza Royalties Income Fund som efter dippen i januari har gått som tåget utöver då månatliga utdelningarna som man erhållit under tiden.

Det är förstås kul med både god värdeutveckling och höga utdelningar och det tycker säkert de ca 439 (inklusive undertecknad och Valient som sannolikt var "först på bollen") ägarna hos Avanza som numera har värdepappret i portföljen.

bildkälla: Avanza

Jag skrev ett blogginlägg om "min favorit bland utdelningsaktier just nu" i mitten av februari (se ovan) som sedan fick stor spridning via Avanza varav antal ägare ökade en del som ni kan se.

Kikar jag på Shareville så ser jag att 48 medlemmar har den i portföljen i skrivande stund (för övrigt införde Nordnet 20% belåningsgrad för Boston Pizza precis vilket är trevligt för oss som nyttjar knockoutlånet).

Som jag nämnde i mitt inlägg i lördags så kommer jag se över mina friskrivningar kring bloggens innehåll så att det blir än mer tydligt att man bör göra sin egen analys oavsett vad jag skriver och påstår.

Jag tror att Boston Pizza är en relativt bra investering även fortsättningsvis men alla aktier/bolag har sina risker och många utav dessa är svåra att förutse i förväg (bokföring, skatteregler, politik, naturkatastrofer, valuta m.m.).

Med det sagt så tycker jag man ska ha många olika aktier i sin portfölj och även om Boston Pizza är min favorit för närvarande tycker jag att nuvarande andel på 5,6% är lagom och kanske till och med  i överkant.

Hur mycket (Boston) pizza tål du?

*Brasklapp*******************************************
*Familjen Thelenius ligger lång i BPF.UN            *
*****************************************************

14 kommentarer:

  1. Tycker inte du behöver ägna så mycket tid åt några friskrivningsregler. De är som texten på ett cigarrettpaket hur stor texten än görs så tycks ingen läsa det ändå. När jag skrev rätt aktivt på Lundaluppens blogg fick jag ibland frågan varför jag inte hade en egen blogg?

    Skulle jag starta en egen blogg och presentera de affärer jag gör skulle en del faktiskt följa efter och ta rygg hur mycket jag än bad att ingen skulle göra det. Det var det egentliga skälet till att det inte blev en blogg för jag tycker det är rätt kul att skriva.

    Jag skulle känna ett visst ansvar än då. Jag menar hur mycket jag än friskrev mig. Visst jag beskrivit en del affärer typ Novo Nordisk och Pandora helt enkelt för man kan inte bara skriva om den effektiva marknaden. Man hamnar då lätt i en situation som den om man berättar för en sjuåring att tomten inte finns. It take the zing out of life.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir nog de vanliga standardformuleringarna så själva texten är nog inte så svår att tänka ut.

      Det är en svår balans då man o ena sidan vill dela med sig av sina tankar och få konstruktiv feedback medans o andra sidan vill man ju inte att någon fastnar ngn surdeg/värdefälla.

      Jag kanske är lite överdrivet nojjig i frågan men det känns skönt att ventilera frågan på detta sätt iaf, tack Lars för din feedback (inte bara denna kommentar)!

      Radera
    2. När det är stora företag med hög omsättning i aktien så tror jag inte det spelar någon roll alls vad som skrivs på en blogg som den här (eller min lilla), men jag hoppas människor som z2036 och Gottodix inser att folk tar rygg på dem även när det gäller små bolag vars kurs lätt kan påverkas av ett par personer.

      Radera
    3. Ja statistiken hos Avanza bland annat talar för att många tar rygg på vissa innehav (typ BPF) och Shareville går väl delvis ut på att man ska kunna haka på sådana man har förtroende för.

      Så det medför att stort ansvar när man har många följare/läsare och på sätt och vis kanske det blir positivt att man tvingas göra än bättre hemläxor och riskanalyser innan man presenterar något "fynd". Att vara någon sorts förebild i ett långsiktigt sparande med god riskspridning är stort ansvar med samtidigt kul och förhoppningsvis lönsamt över tiden för alla inblandade.

      Radera
  2. Jag ökade faktiskt mitt innehav idag.

    Men med tanke på att aktien har letat sig en bit norrut och genererat en fin avkastning sedan första köpet tar det emot lite att köpa på dessa nivåer. Det är dock ett intressant case med trevliga egenskaper.

    Boston Pizza utgör nu 2,4% av portföljen, och det tycker jag känns som en rimlig nivå att ligga på. Det är som sagt ett intressant case men eftersom det finns risker i alla investeringar vill jag inte vikta den allt för tungt heller.

    SvaraRadera
  3. Har haft boston pizza och the keg i min portfölj sen i januari.
    Läser din blogg ibland och kollar upp dina tips.
    Men jag gör alltid en egen analys innan jag gör ett köp.
    Tycker alltid att det är eget ansvar som gäller när man gör affärer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, då måste du vara bland de första, speciellt i KEG!

      Tack för feedback!

      Radera
    2. Ja jag var 2 person i att äga keg på avanza :)

      Radera
  4. Ja ett par slicar skulle jag allt tåla;)

    Än finns den inte med i portföljen men det lär den nog göra framöver. Får tacka för att du fick upp mina och andras ögon för bolaget:)

    MvH Pengaregn

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod och hoppas den tuffar på även framgent :-)

      Radera
  5. Skulle den dippa ner mot $18 kommer jag plocka in den, men i dagsläget ligger den lite högt i mitt tycke. Som tur är finns det ju så många andra intressanta utdelningsaktier att roa sig med under tiden, i väntan på dippen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är en fördel med många innehav i portföljen, finns ofta något som känns "prisvärt". Hade ökat själv om inte BPF inte redan var det största innehavet.

      Radera
  6. Ja, för mycket pizza är ju inte så hälsosamt sägs det. :-)

    För mig är det likt ovan eget ansvar som gäller, men det är klart att man via bloggsfären kan få upp ögonen för en aktie man annars inte skulle vara medveten om.

    Du nämner att innehavet nästan känns lite stort på 5,6% av portföljvärdet. Jag själv kör en mer koncentrerad stil och är jag inte villig att köpa för över 5% av portföljens inköpsvärde (kan byggas upp över tid), så köper jag inte aktien alls. Detta leder naturligtvis till en mer koncentrerad portfölj än andra har.

    Tack för en bra blogg!

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera