2017-05-14

z2036 Noob vs Avanza Zero ?

Tiden går fort brukar man säga när man har roligt och för ett år sedan hände något riktigt skoj för oss småsparare - gratis courtage!

Som jag minns det var Avanza först ut med att erbjuda courtagefri handel på Stockholmsbörsen upp till depåvärde på 50 000.

Jag var inte sen att hänga på och föreslog en gratis nybörjarportfölj som jag döpte till z2036 Noob som är ett utav mina mest populära inlägg genom tiderna sett till antal sidvisningar.

bildkälla: z2036

Jag hade även vissa spaningar om vad detta skulle leda till och vi kan väl checka av lite kring det hela:

"Gissar att konkurrenten Nordnet kommer att hitta på något liknande"

Några veckor efteråt lanserade Nordnet motsvarande erbjudande och med lite högre belopp, 80 000. Check!

"Med Degiros intåg på svenska sparmarknaden så spår jag fortsatt prispress på courtage"

Degiro lanserade motsvarande erbjudande för 1 000 000! Check!

Nordea, Swedbank och Länsförsäkringar har nyligen sänk courtaget rejält. Check!

Jag tror är att prispressen kommer att fortsätta vilket sannolikt kommer gynna (små)spararna ur ett kostnadsperspektiv. Vi får stämma av om ytterligare ett år :-)

Nåväl...

Hur har det gått för z2036 Noob jämfört med fonden Avanza Zero?

Vi har haft en mycket stark börs senaste året och det borde varit svårt att ha misslyckas med en strategi som innebär en full aktieexponering mot marknaden.

Startvärdet för portföljen var 12 287 kr den 10:e maj 2016. Avanza Zero har sedan samma datum presterat +28,35% fram till och med 11:e maj 2016 som är avstämningsdag av praktiska skäl då det är datumet för detta inläggs skapande.

Vi kikar hur portföljen ser ut nu  (utdelningsnivån inte uppdaterad i bilden):

bildkälla: z2036

Summerar vi ihop det landar vi på 14 995, dvs en värdeutveckling på +2 708 kr eller +22,04%.
"storstryk av fonden?"
Storstryk av fonden? Nja, låt oss räkna utdelningarna med. Om jag summerat periodens utdelningar inklusive nyligen avskilda så får jag det till +705 kr eller +5,74%.
"...close, but no cigar"
Det ger att vi landar på +27,78% totalt - close, but no cigarr. 

Men om vi tänker oss att vi återinvesterat och lite förenklat fått halva värdeutvecklingen på den delen skrapar vi ihop ytterligare +106 eller +0,86%.

Då slutar z2036 Noob på +28,64% och avgår med en knapp seger. Med tanke på osäkerheten i beräkningen av återinvestering så får man nog rimligen döma oavgjort i fallet.

Om jag reflekterar över innehaven i portföljen så finns det blandade karameller. HM och Betsson har varit svaga minst sagt men resten har tuffat på fint. Skistars spurt senaste tiden var kanske det som avgjorde det hela.

Som det kändes när jag satte ihop portföljen vara jag nog ganska övertygad att jag skulle slå fonden då jag inte trodde att OMXS30 med stor vikt verkstad och bank skulle gå så pass bra som de gjort. Men bollen är rund och att förutse aktier och marknaden är svårt onekligen.

Blir spännande att stämma av om ett år igen oavsett.

Vilken kommer gå bäst framåt tror du? Noob eller Zero?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2 kommentarer:

 1. Kul och bra utveckling! Satt precis och utvärderade min egen nybörjarportfölj (min Sharevilleportfölj) till bloggen och den hade också lite bättre än index. Såg också att Spartacus uppdaterat sin med investmentbolag med +30 % senaste året. Ska bli intressant att se också hur din börselva har gått, snart ett år sen dess också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra. Börselvan ja, gissar att den får det tuffare men blir till att stämma av den med.

   Tack för kommentar!

   Radera