2017-11-26

Månadens aktie: Game over?

Normalt sett är det köp och behåll som gäller när mina barn köper sina Månadens aktier. Men då sonen fyllt 18 nu och en del av pengarna ska användas i närtid för att finansiera körkort så har jag sålt av en del för att säkra pengarna på ett sparkonto.

Vidare så har han nu fått tillgång till en depå i sitt eget namn och kommer testa att investera på egen hand framöver i sitt månadssparande. Jag kommer att även fortsättningsvis matcha hans sparande med 33% extra så länge han inte börjar med extremt höga sparkvoter :-)

Nåväl, Ebba (13) fortsätter med Månadens aktie och denna månad önskade hon att öka inom Gaming. Jag kikade runt och vi diskuterade lite olika namn men till slut kom vi fram till att det blir att öka i ett befintligt innehav:

Activision Blizzard (ATVI)


Sektorn är dyrare än någonsin för närvarande och ATVI är inget undantag. P/E runt 50 skvallrar om förväntningar på bra vinsttillväxt framåt. Vad jag kan förstå så är kassaflödet fint och att bolaget har minskat sina skulder rejält vilket känns som något sorts styrkebesked tycker jag.

Så en liten ökning för Ebba blev det redan i fredags då Avanza bjussade på courtaget vilket spelar stor roll när man handlar mindre poster som vi.

Då aktien handlas på ATH så blev det som sagt en liten ökning och totala andelen ATVI i Ebbas portfölj är nu 3,3%.Ebbas portfölj är nästan 10 % upp för i år vilket är godkänt tycker jag med hänsyn till risken.

Vad tror du om Gaming-aktier för närvarande? Hype eller fortsatt köpvärda?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

19 kommentarer:

 1. Jag tycker att de är bedrägliga eftersom de är beroende av att nya spel eller tillägg utvecklas. Jämför hur Nintendo i perioder varit nere och vänt för att rusa när Pokemon släpptes. Har bekanta som arbetar i spelbranschen och vet att den är ganska föränderlig. Succé ena veckan, ruinens brant nästa. Investeringen i nya spel är hög och det vill till att den bär sig.

  Kanske är det bara jag som är för gammal och inte förstår vad kidsen spelar från Blizzard idag men det blir svårt att överträffa hypen som Warcraft och Starcraft inneburit. Möjligen kan man argumentera för att de har moat i det starka varumärket men hur säkerställer de intäkterna? Vid P/E 50 skulle jag vara försiktig, ungefär dubbelt så högt mot vad jag tycker vore normalt.

  Just Blizzard och EA sports skulle jag möjligen våga satsa på eftersom de är så stora aktörer som kan förfina sina egna succeer men avstår eftersom aktierna inte passar min strategi så bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Båda Blizzard och EA har ganska stora och breda portföljer så jag tror nog att de fortsättningsvis kan kapitalisera på både klassiker såväl som nya titlar. Om jag spanar inom familjen så lägger barnen en stor andel av sin inkomst på dataspel och jag tror den trenden kommer att fortsätta för kommande generationer (digital konsumtion).

   Men P/E 50 är väl tilltaget men som Lundaluppen nämnde på Twitter så kanske branschen ska ses som ocyklisk så några P/E-tal på 20-25 får man kanske vänta länge på.

   Tack för bra kommentar!

   Radera
  2. Overwatch är mycket populärt bland ungdomar från ungefär 10 års ålder. Hearthstone populärt bland lite äldre.

   Radera
 2. Tror en titt på innehaven i Swedbank Roburs fond (intervju i senaste Börspodden) kan vara bra inspiration. Har själv lite svårt för spelaktier eftersom de med "moat" oftast är globala jättar. Men Paradox bör ha en "moat" i form av återkommande intäkter från lojala spelare som inte byter till annan tillverkare. Sektorn är oftast för chansartad (slår nästa spel?) men jag tror det finns guldkorn! De som står för prenumerationstjänster är helt klart intressanta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Paradox gillar jag med numera (tack för tipset!) och visst är ATVI stora i sammanhanget. Tjusningen med digitala produkter är att de går att skala upp på ett bra sätt och får man en hit så kan det bli fint kassaflöde i många år.

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. Paradox är rätt ute och har en viss stabilitet tack vare produktportföljens bredd och ständiga inkrementella utveckling. Men även THQ har visat sig betydligt bättre skött än vad jag först förmodade, så den har jag köpt in mig i. Sedan har vi ju även de bolag som snackar mer än vad de levererar, t.ex. Starbreeze. Den avstår jag mer än gärna ifrån. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Starbreeze känns lite skakiga. THQ har jag inte så bra koll - får ta och spana in.

   Tack för kommentar och tips!

   Radera
  2. Starbreeze kommer du att se redan om 3- 4 månader att många har missat tåget ������������

   Radera
  3. Oj, det låter bra. Min son har en liten andel i bolaget fortfarande :-)

   Tack för kommentar!

   Radera
 4. Jag avstår gamingaktier men har antagligen helt fel. Ett p/e på 50 känns dock som en varningsklocka.

  Intressant att läsa om barnens olika förutsättningar och placeringshorisont. ��.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För spännande sektor för att avstå tycker jag samt anar en trend mot ökad digital konsumtion. Men att P/E 50 är inte billigt på något sätt håller jag med.

   Sonen önskade testa själv vilket är ett bra tecken tycker jag då jag inte kan förvalta i all evighet :-)

   Tack för kommentar!

   Radera
 5. Själv har jag Stillfront Group, ett innehav som så här långt levererat och som ser ut att ha en intressant framtid. Har du tittat något på det bolaget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara lite snabbt vid IPO men kanske dags att kika igen?

   Radera
  2. Gjorde också ett gott intryck vid presentation jag var på.

   Radera
  3. Hoppsan, inte illa!
   https://digital.di.se/artikel/stillfront-koper-tysk-speljatte-i-miljardaffar-finansieras-av-swedbank-roburs-techfond

   Radera
  4. Det är bara att gratulera! :-)

   Radera
 6. Hej Stefan,

  Hur gamla var dina barn när du började med månadens aktie? Sugen på att börja själv med mina barn men de är lite små ännu

  Mvh
  Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. De var 10 respektive 14 år när vi började senhösten 2014. Du kan nog börja tidigare än så åldersmässigt under lösa och lekfulla former tror jag.

   Tack för kommentar!

   Radera