2018-07-11

Roadtrip - We Love Europe!

Sommarsemestern är här och det är dags för familjens nya bil att bekänna färg då det lär bli några mil denna sommar via en planerad bilresa. En väldigt trevlig feature med vår hybridbil är halverad bränsleförbrukning så det blir en viss tröst trots en svag krona.


Jag ska inte avslöja vår destination ännu men det handlar om en europasemester i år igen. Så gissningsvis blir det lite "lynchningar" och andra spaningar den kommande perioden här på bloggen.


Då mina portföljer är överviktade mot Europa så kan det vara ett bra läge "att ta tempen" på regionen och se hur magkänslan blir framåt.

Hur stor andel Europa (inklusive Sverige) har du?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza 

Photo by Avi Richards on Unsplash

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. D
et finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

10 kommentarer:

 1. Hej!
  Åh vad kul med bilsemester.
  Vi funderar också på det men väntar något år till, ena barnet har fortfarande lite för svårt att sitta stilla så länge som det krävs. Kanske nästa år. Du får gärna ge lite goa tips på resvägar och platser ni gillade!!

  MVH Pappa Betalar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är tålamodsprövande för barnen men underlättas av AC och iPads.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Samma här. Vi är på väg ned till Benelux-länderna för att få i oss lite kontinental kultur. ^^

  SvaraRadera
 3. Jag kollade nyligen min geografiska spridning av utdelningarna. Där har jag drygt 40% Europa, varav Sverige knappt hälften. USA ligger på knappt 40% men med Kanada så blir Nordamerika en större andel än Europa. Asien/EM ligger kring 5%
  På sikt så vill jag nog att en större andel ska komma från Asien/EM och Europa utanför Norden, men i övrigt så är jag glad att ha både innehav och utdelningar spridda över världen.
  Nu när handelskrig hotar så sneglar jag på aktier som verkar ha fått lägre kurser pga detta, men där jag tror att framtiden ändå kan vara ljus (Tyska bilar och Brown-Forman som ligger bakom Jack Daniels mfl amerikanska spritsorter). Genomsnittseuropeen kommer kanske inte köper en ny BMW av sympati men i USA så verkar många vara medvetna om vilka produkter som de borde stödköpa för att lindra effekten av nya tullar.

  Ha en trevlig roadtrip! Jag hoppas på värdefulla spaningar längs vägen.

  MVH /GI

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror du tänker rätt i många delar, vill ha mer asien på sikt.

   Tack för en bra kommentar!

   Radera
 4. Svar
  1. Tyvärr inte, lånar mina hundbilder från Unsplash och Pixabay.

   Tack för kommentar!

   Radera
 5. Man kan nästan höra Christer Sjögrens "I love Europe" där i bakgrunden när ni far genom Europa. Bilsemester är ett enkelt men tidskrävande sätt att semestra, men man får se väldigt mycket som man missar med flyg och tåg, speciellt om man kör genom Österrike/Schweiz. Imponerande att ni kan halvera bränsleförbrukningen med er hybridbil, hur går det till, de batterierna brukar ju räcka max några mil? Sen blir de ju bara en ballast som kostar bränsle? Någon speciell körstil/teknik?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Barnen är DJs från baksätet via bluetooth och Sjögren är inte aktuell :-)

   Vår nya har dragit 0,45 än så länge då batterierna inte hjälper så mycket på Autobahn - paradoxalt drar den mindre vid stadskörning och man kan komma ner till 0,35 som bäst. Jag kör hyfsat mjukt annars och batterierna laddas fort medans man kör.

   Tack för kommentar!

   Radera