2018-07-05

ADR: Utländska aktier via USA-börsen

Vi är några globala investerare inom bloggosfären som tror att det är klokt att titta bortom Norden och Nordamerika för att hitta bra och intressanta bolag för framtiden.

Att handla utländska bolag/aktier via "exotiska" börser är inte så lätt och ofta då med dyrt courtage oavsett. Men vissa utländska bolag har noterat en del av sina aktier på USA-börsen i form av så kallad ADR (American Depositary Receipt). Dessa kan du då ofta handla till ett rimligt courtage beroende på din nätmäklares prislista.

Jag strävar efter att få till en bred regional allokering i mina globala strategier och jag tänkte att det vore på sin plats med en liten färsk lista på de utländska aktier som jag har via USA-börsen utöver de amerikanska. Jag har skrivit ett inlägg tidigare kring ADR som också kanske kan vara av intresse i detta sammanhang.Det finns fler ADR-noteringar än de ovan och en bra sajt där du kan se vilka som finns är: topforeignstocks.com. Vill du läsa om jag skrivit något om bolagen så kan du hitta eventuella inlägg via bloggens sökfunktion högst upp i högermenyn.

Värt att nämna att du får betala en årlig avgift per ADR-aktie som du har, vanligtvis 0,005 - 0,02 USD.

Har du några ADR-aktier?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.


Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza
Bildkällor: Avanza 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

12 kommentarer:

 1. Tjeena Stefan alltid en trevlig blogg. Tänkte fråga dig lite ang Main Street Capital Corp såg att du skrev ett inlägg om det för nåt år sen. Hur ser du på det idag?

  Mvh Marcus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är fortsatt lång och hoppas att bolaget ska tuffa på - fick extrautdelning i juni som brukligt.

   Tack för feedback och kommentar!

   Radera
 2. Tack för ett nyttigt inlägg!

  ADR via USA är en fantastisk möjlighet att få bra bolag utan att courtaget sabbar kalkylen.

  Själv har jag bara köpt ett fåtal ADR via USA-börsen, och ffa brittiska bolag (Diageo, GSK, British American Tobacco och Unilever).

  Toyota intresserar mig då jag tror att dom kan vara framgångsrika i kommande bilrevolution (el och självkörande) och franska Total har jag också sneglat på, men i övrigt så tycker jag att det är svårt att hitta engelskspråkig info och analyser om de "exotiska" bolagen. Så istället för aktier så har jag breda billiga ETFer för att täcka in asien/EM.

  MVH /GI

  SvaraRadera
  Svar
  1. ETF:er mot asien är nog inte fel och då får du många av de ADR-noterade bolagen då dessa sannolikt är indextunga.

   Tack för kommentar och för att du delar med dig!

   Radera
 3. Hej Stefan!
  Har följt din blogg ett tag och detta var intressant. Har i dagarna funderat över bolag som är noterade på flera börser. Äger själv Anheuser Busch Inbev, Total och Unilever men har köpt dem i EUR. På Avanza kan man köpa dem på olika börser så blev fundersam. Ser du någon fördel att äga bolag som ADR via USA? Det enda jag kan komma på är valutaexponering.

  MVH/SG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra synpunkter!

   Om det går att handla en aktie på en så kallad huvudmarknad, dvs samma som huvudsäte så är det att föredra om inte courtage skiljer sig åt mycket. I fallet Avanza så är minicourtage 4€ för europa och $1 för USA så då beror på storleken på ditt köp och att ADR-avgiften är låg. I fallet Anheuser så är ADR-avgiften skyhög så där är det en no-brainer att äga via Belgien/Euronext.

   Jag menar på att valutaexponering blir samma oavsett vilken valuta aktien handlas i, se detta inlägg: https://z2036.blogspot.com/2018/05/tankar-om-valutaexponering.html

   Tack för en bra kommentar!

   Radera
  2. Tack för bra svar!

   Radera
 4. Hej, bra lista tackar så mycket! Precis vad jag var ute efter nu i sommar!

  Coca Cola Femsa är Coca Cola fast latin/sydamerika? Annars "same same"?

  Hälsningar
  Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Coca Cola Femsa är lite som moderbolaget men med inriktining mot Emerging Markets. Jag har ett inlägg om bolaget här: https://z2036.blogspot.com/2017/12/coca-cola-femsa.html

   Tack för kommentar!

   Radera
 5. Vina concha y toro avlistar sin adr. Får se hur Nordnet och Avanza sköter det.

  "Today, the Chilean capital markets, have achieved a higher level of sophistication and global integration, attracting international investors. ADRs currently comprise approximately 3% of the total shares of common stock of the Company. In addition, given the increased administrative costs that it implies for the Company to remain a NYSE-listed company, Viña Concha y Toro has decided to file an application for voluntary delisting from the NYSE as part of its effort to reduce operational expenses."

  https://seekingalpha.com/article/4186051-recent-portfolio-sale-vina-concha-y-toro

  Mvh
  P

  SvaraRadera