2018-07-17

Lynchspaningar i Europa - del 1

Som utlovat kommer här lite korta reflektioner a la Peter Lynch - så kallade "Lynchningar" från vår pågående semestertripp i Europa.


Bilar i Tyskland
Att köra bil på Autobahn är en upplevelse på många sätt och det gäller att vara mer koncentrerad än vanligt då tempot är uppskruvat. Jag kan konstatera att Toyota eller andra asiatiska bilmärken inte förekom i någon stor utsträckning utan de tyska märkena dominerade (speciellt i ytterfilen) såväl diesel som färdmedel. Någon enstaka Tesla syntes till så marknadsandel förefaller vara låg. Tror nog att de tyska bilarna kommer att klara sig relativt väl framåt givet att de klarar omställningen till alternativa bränslen tänker jag. Behåller mina BMW Preffar såväl som Toyota.

---

Korttransaktioner
Det sägs att elektroniska betalningar inte används i så stor utsträckning i Europa än så länge men oavsett det så är infrastrukturen väl utbyggd som det verkar. Alla våra inköp har gått att göra via en elektronisk terminal än så länge så behovet av kontanter har inte varit så stort. Kanske man borde plocka in Visa eller MasterCard? Behåller mina Wirecard oavsett.

---


Tullar
Vägtullar är s****s påfund ur bilförarsynpunkt och det blir som oftast köer i anslutning till dessa. Förvisso är det tilltalande att de som nyttjar vägarna får betala men lite smidigare passager skulle vara önskvärt. Som liberal så kan jag tycka att tullar i allmänhet är förkastligt då dessa hämmar den ekonomiska utvecklingen och effektivisering som marknadskrafterna normal erbjuder.

---


Carrefour
Att handla i en fransk matbutik är fantastiskt för en matälskare och sortimentet är utbrett även i en mindre bybutik. Carrefour är en av de större aktörerna och jag blir sugen på att kika mer på själva aktien/bolaget och se om det vara något att ha.

Har du gjort någon intressant lynchspaning i sommar?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Bildkällor: z2036


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

6 kommentarer:

 1. Träffar mkt ungdomar i jobbet. Ofta har de en Monster (drycken) i handen. Både tjejer o killar. Har tankat en del själv. Verkar vara fin tillväxt i övriga världen också.

  Mvh
  Lundin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, energidrycker och liknande verkar gå som smör i solsken. Monster har haft framträdande platser på de mackar vi passerat på vägen.

   Tack för spaning och kommentar!

   Radera
 2. Min lynchspaning avråder starkt från Carrefour. De har oändliga köer i sina supermarkets och det är helt outhärdligt att handla där om man inte går dit precis när det öppnar, snabbt plockar på sig allt man ska ha och går direkt till kassan. Kvalitet på deras produkter är i bästa fall medium, ofta låg. Jag handlar nästan alltid hos konkurrenter om jag kan i de länder där Carrefour finns eftersom jag retar mig på att de slösar min tid. Kanske går de med vinst på låga personalkostnader relativt konkurrenterna, vad vet jag men som Lynchspaning oroar artificiellt långa köer åtminstone mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man blir lätt förförd av det närodlade sortimentet i allmänhet i Frankrike/Bretagne men det kanske skiljer sig åt mellan olika regioner? Carrefour känns som ICA Maxi med brett sortiment men även Leclerk och Super U är väl kanske i någon mening jämnbördiga?

   På köfronten har vi inte märkt något negativt med Carrefour men Bretagne är väl i någon mening glesbyggd? Vi fick till och med dispens att använda snabbkassan för en matvagn för 200 € då det inte var någon kö alls (mitt på eftermiddagen).

   Tack för värdefull input och kommentar!

   Radera
  2. Att lyncha enskilda butiker är alltid lite vanskligt. Det är viktigare att kunna se hur butiken positionerar sig gentemot konkurrenter än att jämföra kassaköerna.

   Jag gillar Carrefour och tycker de har rätt bra grejer som differentierar dem mot t.ex. Lidl. I Polen föredrog jag även Carrefour gentemot Tesco.

   En annan kedja som jag gillar är Casino Grouchard. Koncernen innehåller flera kedjor/länder men jag har aldrig varit med om små butiker som ändå upplevs trevliga att gå i. Enormt yteffektivt samtidigt som det kändes som en kvalitetsbutik.

   Radera
  3. Lynchning i sig är nog vanskligt men kul :-)

   Då detta är 3:e resan till Bretagne på 10 år så har det blivit ett antal Carrefour genom åren men tror som sagt att sortimentet är det huvudsakliga förföringsmomentet. Minns inga negativa upplevelser annat än att kassörskorna i hemlighet sannolikt dissar mitt franska uttal.

   Oavsett lyncning ska det kanske vara värt att kika på siffrorna för bolaget vid tillfälle.

   Tack för kommentar och tips!

   Radera