2018-08-08

Suez Environnement - skräp är bra?

Ibland får jag uppslag till inlägg när jag minst anar det och ett exempel på det är detta korta inlägg som jag fick inspiration att skriva när jag tittade ner från balkongen häromdagen.

Suez Environnement
"We’ve been experts in water and waste management for 150 years.  We operate on 5 continents, on which SUEZ harnesses all its desire for innovation to achieve an efficient and sustainable management of resources throughout the world. Our company supports its customers as they change from a linear model, which over consumes resources, to a circular model, aiming to recycle and recover them for future use." - https://www.suez.com/en/Who-we-are
Jag snuddat tidigare vid det franska bolaget via det sista inlägget om Månadens aktie. Jag önskar gärna att öka min exponering mot vatten och Suez har en stor omsättning i detta segment.

Nyckeltalen för bolaget är av blandad karaktär tycker jag:

 • P/E-tal på 22 för 2018 och 19 för 2019 kanske är lite i överkant?
 • Direktavkastning på 5,2 % är tilltalande tycker jag och marginalen tycks vara god sett till kassaflöde.
 • Skuldsättningen är hög - 3,3x EBITDA vilket nog inte är ovanligt för denna typ av bolag men mindre tilltalande oavsett.
Hos Avanza kan du handla aktien elektroniskt men inte hos Nordnet vad jag kan se. Då den är noterad på Euronext så går den nog att handla via telefon till 99 kronor minicourtage.

Jag har ingen position i bolaget i skrivande stund men jag utesluter inte det i framtiden då jag gillar bolagets inriktning på vatten och återvinning ("skräp").

Vad tror du om Suez?


Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, 4-traders, Avanza
Bildkällor: z2036


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

10 kommentarer:

 1. Har inte kollat så noga, men nog borde de kunna ha en stabil kärnverksamhet. Men, jag skulle aldrig betala det priset som aktien har idag, aldrig.
  Mvh http://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de är starka på hemmaplan och har 1/3 av försäljningen där vilket borde ge en bra grund. Kanske ett bolag att plocka in på en allmän dipp?

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Om du är ute efter vatten så kan du titta på Logistec. Det är inte deras huvudgren men med tanke på hur USAs vattenförsörjning ser ut etc. så är de bra placerade att få mer arbete i framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har nosat på Logistec via min (blogg)kollega Gustav men inte slagit till ännu. Xylem är annars ett kärninnehav.

   Tack för kommentar och tips!

   Radera
 3. Ser att du redan hittat Xylem, (gamla svenska Flygt bl a) Har du kikat på Veolia Environement, Pentair, Flowserve och KSB SE om du är intresserad av leverantörer till water och wastewater marknaden? Är du intresserad av vattenverk, utilities, ska du botanisera i Storbritannien, t ex Pennon, United Utilities, Severn Trent m fl. Finns även i US men i GB är de fler och bättre. Tacka Thatcher för de privatiseringarna! (Kanske viss politisk risk nu med Brexit)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många bra uppslag att kolla upp, tack för kommentar och tips!

   Radera
 4. Hej Stefan! Har en regel. Äg aldrig Franska bolag ��. Två orsaker..ledning av bolag..och skatter. Har för mig de har infört extra kapitalskatt I FR. Vad gäller suez så ägde jag dem för antal år sedan, ständiga besvikelser som dök upp. Kollar du långa chart har de inte skapat mycket värde för ägare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, lite irriterande är det med en extra transkaktionsskatt så du kan ha en viss poäng.

   Tack för kommentar!

   Radera
  2. Skatten är 0,3% på transaktionsvärdet d v s 30 kr om du handlar för 10.000. Gäller bara storbolag, market cap >1 MRD EUR samt all högfrekvenstrading. Sen kan man tycka vad man vill om franska bolag men just skatten kanske är inte någon deal-breaker om man är långsiktig. UK och Italien har liknande upplägg och det finns ett skarpt förslag att göre en liknande EU gemensam skatt. Tyvärr....

   Radera
  3. Tack för intressant information, en EU-skatt på transaktioner vore trist :-(

   Radera