2018-10-05

Nytt verktyg: Leverage Calculator

Då belåning av värdepapper är på tapeten denna vecka med anledning av Avanzas nya erbjudande så har jag gjort ett snabbhack i form av ett nytt verktyg som kan underlätta för den som är intresserad.

z2036 presterar stolt:

Leverage Calculator


Matematiken är trivial men av någon okänd anledning så bjussar inte nätmäklarna på dessa nyckeltal vad jag har sett.

Viktigt är att hålla reda på avståndet till överbelåning och det finns en indikator hos Nordnet åtminstone hur du ligger till. Då jag inte nyttjar belåning hos Avanza så kan jag inte svara på vilket stöd de har för att hålla reda på nivå av belåning i förhållande till ett ödesdigert "margin call".

Belåning kräver kunskap och extra bevakning av portföljen så om du är frestad att testa så läs på ordentligt och sov ordentligt på saken innan du fattar beslut. Vid minsta tveksamhet: avstå!

Jag använder själv belåning sen ett par år tillbaka och försöker balansera belåningsgraden kring 16,67 % vilket ger en hävstång på 1,2 gånger eget kapital. Då jag får månatliga utdelningar och sparar regelbundet så kan jag växla till amortering av värdepapperslånet relativt snabbt tänker jag. Vidare har jag en hyfsad likvid buffert för oförutsedda händelser som jag skulle kunna nyttja för extra amortering om det skulle krisa sig rejält för mina belånade aktier.

Vad tycker du om belåning och vilka risker/möjligheter ser du med tillgång till "billig" belåning?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Bildkällor: z2036


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

10 kommentarer:

 1. Med tanke på att 85% av IG markets kunder enligt deras egen statistik förlorar pengar (som usa statistik) så kanske gemene man helt enkelt ska se till att först bemästra att tjäna bra med pengar, innan man ens tänker på belåning?
  Sedan tycker jag Avanza spårat ur helt när de nu erbjuder noll belåningsränta. Det är extremt osunt hur man än vrider på det. Det får mig att ifrågasätta det företagets ledning rejält. Är de vid sina sunda vätskor?
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns helt klart en större risk nu att oerfarna testar belåning och hamnar snett på olika sätt. Jag hoppas kreditprövningen är rigid och att man får genomföra ett kunskapstest innan belåningen går igenom.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Brukar alltid räkna på sådant här när det blir aktuellt. Kommer alltid fram till att det teoretiskt är en bra affär. Därefter sansar jag mig och tittar på min långsiktiga utdelningsstrategi och konstaterar att jag inte behöver skynda mig, det blir tillräckligt med avkastning ändå med åren utan att jag behöver ta onödiga risker med belåning. Kommer att tänka på Lundaluppens inlägg om detta, det blir tillräckligt ändå, lån är bara om man har bråttom ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte bråttom men kör belåning då jag tycker att det är snudd på arbtrage i en lågräntemiljö. Är man tveksam är det bara att avstå.

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. Hej!
  Jag har en liten del belåning. Idag 5%, var högre när jag började med belåning. Känner mig bekväm att låna upp till 10% idag. För mig var det trevligt med Avanzas initiativ att sänka räntan. Jag betalar nu ingen ränta alls. Skönt. Tycker att det kan vara en bra idé med viss belåning men bara om du har läst på och förstår vad som händer om dina aktier blir mindre värda. Hävstången går åt båda håll.

  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter sansat, håller man sig på max 10% då borde det inte vara ngn fara.

   Tack för kommentar!

   Radera
 4. Jag har 20% belåning hos Avanza med superlån (nivå 1,7%). Belåningen har gått till utdelningsaktier med utdelning minst 4% med god utdelningshistorik och utdelningstillväxt. Köpet har skett i en bevakande kurstillfälle så jag räknar jag tjänar bra genom att belåna just då pengarna och köper den aktie som bevakat. Jag har som mål att amortera så snabbt som möjligt hela lånet med både utdelningar och månadsvis fr lönet. Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. 20 % BG ger en hävstång på 1,25 x eget kapital. Detta är lite för högt för min smak så det kräver extra vaksamhet vid en brant nedgång men du verkar vara hyfsat på tårna iaf.

   Tack för kommentar!

   Radera
 5. Som skuldfri(förutom kreditkort) tänker jag sà här. Det màste väl ändà vara bättre om man lànar för att köpa en tillgàng än nàgot annat. Med annat tänker jag pà diverse statussymboler som bilar, skotrar, bàtar etc. Visst det är en risk att du förlorar snabbare än vad du skulle gjort utan làn om dina tillgàngar gàr ner. Men mànga lànar ju bilar till rätt höga belàningsgrader med vetskapen om att bilen kommer att tappa i värde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det luriga med värdepapper är att priset svänger så vilket gör belåning lite svårare. Vore inte så kul om du fick margin call på bilen eller bostaden...

   Tack för kommentar!

   Radera