2020-11-15

Q3:or - The Growth Is Strong With This One!

En "fördel" med att ha många innehav är att man får "njuta" av många rapporter och sammanfattningsvis så har Q3:orna så här långt varit en trevlig tillställning.

Ökad försäljning är en indikation på att bolaget går bra och förr eller senare så brukar det reflekteras i aktiepriset. Som regel innebär hög tillväxt att marknaden sätter en hög prislapp och under veckan har vi haft "rea" på tillväxtbolag då tydligen trötta värdebolag blev det nya svarta i hopp om att ett effektivt vaccin sätter stopp för pandemin en gång för alla. Jag gläds både att ett vaccin är på g såväl som att det erbjudits tillfällen att öka i mina favoritcase.

En rad Q3:or har kommit in sen min senaste avstämning och så här ser det ut när det gäller revenue growth:


Listan toppas av tyska HelloFresh (+90 %) som är mitt senaste nyförvärv och jag har bara haft innehavet ett par dagar i skrivande stund. 
Bolaget kör konceptet "matkasse" med inriktning på fräscht, nyttigt och välsmakande som jag förstås det. Tillväxten imponerar även om det sannolikt är corona-dopat till viss del men jag tycker en prislapp på EV/EBITDA på 23 är relativt sansat och med en urstark balansräkning så tror jag bolaget kan få en fortsatt fin resa post corona. Kommer nog sannolikt skriva mer om bolaget framgent.

En annan tysk tillväxtraket är Varta (+70 %) som säljer batterier som aldrig förr. 
Den starka tillväxten drivs till stor del av hemelektronik i större utsträckning blir sladdlös och blåtandsenheter kräver små effektiva batterier där bolaget ligger fint till med sitt breda utbud.

De amerikanska bolagen Square (+77 %), DataDog (+74 %) och Roku (+ 55 %) imponerar med sin tillväxttakt och jag bokar det på starkt Business Momentum. 
 

Prislappen för DataDog är snudd på absurd men bolaget har fina samarbeten med Microsoft och Google så jag tror nog att tillväxten framåt kan vara uthålligt hög med stöd av bolagets fina innovationsförmåga. Square är jag i ärlighetens namn dåligt påläst kring men tillväxten går inte att klaga på i alla fall. Samma sak gäller för Roku där jag får anledning att återkomma med analys längre fram.

Ett bolag som jag glädjande nog haft ganska länge i portföljen är sydamerikanska MercadoLibre (+62 %) som troligen har något inofficiellt världsrekord i antal kvartal med tresiffrig tillväxt i lokal valuta. 

Det fina i sammanhanget är att sydamerika fortfarande är i sin linda när det gäller e-handel så jag gissar att tillväxten kan hålla i sig över hyfsat lång tid framöver.

Hälsobolagen Castle (+38 %), Sedana (+31 %), Alexion (+24 %), Novo Nordisk (+7 %) och Zoetis (+6 %) tuffar och jag tror 2021 kan bli än bättre år för alla casen. Castle har lanserat ett par nya tester som borde kunna bidra fint försäljningsmässigt och Sedana lär få besked om godkännande av sin behandlingsmetod vilket blir spännande förstås.

Xero (+21 %) och Take-Two (+16 %) växer på fint och jag tror även här att 2021 kan bli bättre för bolagen.

Slutligen har vi Ferrari (-7 %) som trots lite motvind handlas till ATH. 

Då orderboken sannolikt är "fet" så antar jag att bolaget inte är så känsligt för viss förskjutning i försäljning då efterfrågan lär vara fortsatt hög på bolagets produkter och få kunder vill nog mista sin köplats.

---

På aggregerad nivå för mina portföljer så ökar tillväxten rullande tolv månader och det ska bli spännande att höra hur bolagen guidar för 2021 sen när Q4:orna kommer i början av nästa år.


Jag ska försöka allokera så att förväntad tillväxt för 2021 ligger runt 25 - 30 % vilket borde kunna ge en årlig avkastning på 15 % givet att inte multiplarna sjunker för mycket.


Mina "bollar" är utspridda avseende tillväxt och värdering men jag fokuserar i huvudsak på x-axeln och att bolagen gärna håller sig runt 40 eller över.

Skulle jag balansera portföljen med "värdebolag" så skulle nog volatiliteten bli mer behaglig men då jag är långsiktig så tror jag en volatil tillväxtstrategi vinner i längden oavsett.

Hur balanserar du mellan värde och tillväxt?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036
 
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

4 kommentarer:

 1. Ska börja köpa fonder med growthinriktning. Vad gäller growth tror jag man måste göra sin kartläggning mer ingående jfrt tex utdelningsaristokrater. Så överlämnar det till experterna och betalar avgiften.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klokt val! Growth kräver intresse och förståelse för verksamheten bland annat.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Hur kommer det sig att Square är en sådan outlier i denna graf? Marknaden tror på temporär Corona-effekt? Läge att köpa? :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. En stor del av tillväxten är relaterat till deras bitcoinhantering och den anses nog vara mer flyktig kan jag gissa. Jag ska läsa på mera och förhoppnings resulterar det till en analys på bloggen sen.

   Tack för kommentar!

   Radera