2023-04-01

Kvartalsrapport Q1 2023 - på rätt spår?

Första kvartalet för 2023 har passerats och jag tänkte redovisa resultat för mina portföljer som ingår i Global Multi Strategy samt reflektera över detta.

På makrofronten har det hänt en del (som vanligt?) och framför allt räntehöjningarna har satt strålkastarljuset på finans- och fastighetssektorn. Då jag själv redan är exponerad mot svenska fastighetsmarknad via vårt hus i Trosa så har jag aktivt valt bort fastighetsbolag i portföljerna. Vidare så erbjuder inte banksektorn i stort den tillväxt jag söker så jag har bara ett enda bolag i genren i form av HDFC från Indien.

I rådande makroklimat så är jag riktigt nöjd över att mina bolags balansräkningar är överlag väldigt starka och stabila. Detta medför att räntehöjningarna har ingen eller liten påverkan på kassaflödet vilket känns bra förstås.

Geopolitiskt är det fortsatt ansträngt på många fronter och där är min största risk min exponering mot halvledare och allmänhet och TSMC i synnerhet. Skulle Kina trappa upp konflikten med Taiwan så blir det inte roligt på något plan. Men TSMC är ett utav världens viktigaste och bästa bolag så jag kan inte låta bli att äga det helt enkelt!

Överlag så har mina bolags kvartalsrapporter varit klart godkända och guidningen för 2023 är under rådande omständigheter ganska bra ändå.Resultatet på +15,4% YTD är jag ganska nöjd över även om det förstås är ett flyktigt resultat då bollen är mer rund i aktiemarknaden än i de flesta andra sammanhang. Aggregerat så är förväntad försäljningstillväxt nära 15% för portföljen som helhet. Mot det ska värderingar ställas och mina bolag ligger sannolikt över snittet men av en anledning vill jag nog påstå.Det är alltid trevligt att ligga steget före mina jämförelseportföljer och dess fonder. Imponerande är ändå LF Global Index som har bästa CAGR över 3 år bland globalfonderna, sannolikt är det fondens stora USA-/dollar-vikt som gynnat utvecklingen jämfört med mina och de andra fondernas allokering.

Min äldsta portfölj Global Future fyllde nyligen 14 år och ett CAGR på drygt 13% är helt ok men jag är inte nöjd då mitt mål är 15% över tid. Jag ligger i alla fall före globalt index i form av Storebrand Global Allcountries (hette tidigare SPP Aktiefond Global) så det är alltid något.

Men historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat så hur ska jag lyckas prestera väl framåt?

Portfölj och utsikter framåt

Jag tror tyvärr att vi har en tuff period framför oss. Räntehöjningarna lär fortsätta under 2023 och detta kommer att klämma åt skuldsatta bolag såväl som kyla av konsumtionen i stort tror jag. Jag tycker mig vara "rätt" positionerad inför detta med bolag som har bra balansräkningar till att börja med. När det gäller konsumtion så har jag riktat in mig på lyx och premium där målgruppen är mindre konjunkturkänslig. Jag tror inte att Ferraris kunder "vaskar" en köplats och bolaget har guidat för ett starkt 2023. Vidare så går LVMH som tåget vilket jag gissar beror mycket på Kinas normalisering efter pandemin.

När det gäller företagens behov av investeringar och tjänster så försöker jag att positionera mig mer mot "must have" och "need to have" före "nice to have". I praktiken så handlar det om Cyber Security, AI (avancerade halvledare, mjukvara) och Hållbarhet.

Vidare så har jag en stor andel Hälsa som typiskt sett brukar ha goda defensiva egenskaper i sämre tider. Husdjur har jag minskat inom då jag tror på ett antal mellanår efter pandemiuppgången och att berörda bolags värderingar ska ner något.


2022 var ett tufft år för mina portföljer så jag hoppas att den bra starten på 2023 håller i sig framåt. Det känns som jag är på rätt spår igen men det gäller att vara på tå oavsett.

Är du nöjd med ditt första kvartal 2023?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, MarketScreener, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata, Seeking Alpha, Quartr/S&P Global
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza, Photo by Todd Trapani on Unsplash

Aktier och fonder kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2 kommentarer:

 1. Imponerande utveckling! Och många av bolagen lär vara lite högre värderade av inte bara en utan flera anledningar :)

  Angående Kina-risken kan man alltid fundera på totala effekten. Kommer både TSMC och LVMH (stor kinadel) drabbas samtidigt om något halv eller heljobbigt händer? Men den är svår att skydda sig emot helt då det mesta hänger ihop, men riskexponering kan ju variera.

  Nej, det finns något i att man kanske inte ska vara för defensiv. Har lite funderingar på att skruva upp revenue-tillväxt i min portfölj, men jag har (alltför?) svårt att köpa till lite högre värderingar, trots kvaliteten. Gillar starkt fokuset på balansräkningarna och under alla omständigheter har man inte både värderings- och balansräkningsrisk.

  Grattis till ett bra kvartal som sagt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket Gustav! Värderingarna i portföljerna är generellt lite högre men enligt mig mer "prisvärt" än att köpa trötta och skuldsatta bolag till en låg multipel.

   Radera