2024-02-06

Tenbaggers?

Häromdagen så uppmärksammade jag via bloggstatitiken ett gammal inlägg vid namn Tenbagger? som jag skrev 2018. Detta inspirerade mig att kolla om jag nu hade några tenbaggers i min portfölj, så jag sökte lite i transaktionshistoriken.

Hittade jag då några

Tenbaggers? 

Jajamensan!! Men som alltid "beror det på". 

Ska man räkna från första köp eller från GAV är en första fråga att ställa sig? Räknar man från GAV så har jag inga tenbaggers då jag vanligtvis fyller på då och då. Räknar jag från första köp så hittade jag två aktier i alla fall.


Inklusive utdelningar och i SEK så har Microsoft gett 12x sen mitt första köp 2015. Sen har vi Nvidia som på bara några år gett 11x. Nära tenbaggers är Apple på 9x och Novo på 7x.

Gemensamt med alla bolag ovan är att de Mega Caps, dvs riktigt stora bolag. Uppenbarligen kan även bjässar växa fint och i vissa fall kan nog storleken ge konkurrensfördelar som mindre bolag har svårare att tävla mot. Andra gemensamma egenskaper är växande fritt kassaflöde, starka balansräkningar, återköp samt (en liten) utdelning.


Intressant graf kring hur kursen i Nvidia korrelerar med FCF per aktie.

Relativ totalavkastning a la "Bagger" i all ära men egentligen är CAGR bättre mått så utifrån det så är just Nvidia den som presterat bäst i skrivande stund.


Ännu mer relevant är nog absolut avkastning i kronor och där toppar Microsoft trots att jag tyvärr skalat hem vinst regelbundet.

Att behålla och öka i sina vinnare är lättare sagt än gjort. Med facit i hand är det lätt att konstatera att man borde ha suttit still i båten men när det blåser till så vill man ju gärna styra skutan mot lugnare vatten.

För närvarande så är jag fortsatt optimistisk kring alla casen ovan men lite fundersam kring Apple på kort sikt. Alla är relativt högt värderade men har nog mer att ge, så jag ska försöka sitta still i båten för nu i alla fall.

Vilka är dina bästa baggers?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, MarketScreener, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata, Seeking Alpha, Quartr/S&P Global
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

Aktier och fonder kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

6 kommentarer:

 1. Grattis!

  Jag har haft Microsoft på min observationslista i över ett decennium men alltid tyckt att den verkat för dyr för tillfället. Uppenbarligen har jag haft helt fel mest hela tiden.

  Utan att räkna på det så lär Sectra vara en "20-baggare" eller något sånt i min portfölj. Aktien fortsätter att vara extremt dyr men unga mig köpte några stycken för länge länge sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns många fina svenska bolag som är multi-baggers över tid och Sectra är nog en av de bättre. Tack för kommentar och grattis till din 20-taggare!

   Radera
 2. Köpte mig fullinvesterad i Nibe på ett bräde för många (sju, åtta?) år sedan utifrån analysen att det här var en framtidsbransch och ett bra bolag. Det visade sig stämma.

  Ingen 10x, men väl 6x.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som en bra avkastning även om den säkert var uppe o nuddade 10x innan nedgången, tack för kommentar!

   Radera
 3. Apple är min 13 baggar, new wave och novo 5 bagger

  SvaraRadera