2024-02-25

Global Multi Strategy - varför?

Vad är vitsen med att ha flera portföljer/olika strategier? Det kan man fråga sig, det räcker väl med en och förstås den "bästa" strategin? Det svåra är dock att veta vilken strategi som funkar bäst för stunden och över tid. Historisk så kan man säkert hävda att vissa strategier har funkar bättre än andra men betyder det att de kommer att göra det även framåt?

Min äldsta portfölj Global Future presterade fantastiskt efter pandemikraschen och jag var då nära att gå all-in offensiv tillväxt.


Men verkligheten kom ikapp och marknaden krävde till slut positiva kassaflöden till rimliga multiplar. Sen toppnoteringen i slutet av 2021 så har det inte gått så bra och på 5 år ligger nu portföljen i linje med mina jämförelsefonder.

Som tur var så hade jag en annan portfölj/strategi som passade bra i ändringen av sentiment, nämligen Global Quality.


De senaste 5 åren har "kvalitetsportföljen" lyckats med fina >15 % CAGR och leder över fondportföljen i skrivande stund.


Riskjusterat så ser det riktigt bra ut och portföljen befinner sig på topp 10% på Shareville.

Så är det nu man borde gå all-in i kvalitetsbolag?


Bolagen ovan ser onekligen starka ut på pappret och de är var för sig fantastiska på många sätt. Men värderingarna kan inte bokas på rea och storleksmässigt är bolagen gigantiska, kan de växa så mycket till?


Toppinnehaven i Global Future har andra kvaliteter och generellt så är det mindre bolag i denna portfölj sett till Market Cap.

Jag tror att det är vettigt att testa flera strategier sett till riskjusterad avkastning och dessutom är det kul tycker jag!

Om stora eller små bolag kommer att prestera bra framåt vet jag inte så det är det kanske vettigt att ha lite av varje?

Kör du en eller flera strategier?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, MarketScreener, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata, Seeking Alpha, Quartr/S&P Global
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

Aktier och fonder kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar