2015-06-09

Småbolag: InXL Innovation

Sist ut denna gång i serien om småbolag är: InXL Innovation (INXL/First North)InXL innovation är ett Nordiskt expertbolag inom e-handel. Verksamheten bedrivs under varumärket Avensia och omfattar rådgivning, produktutveckling samt leverans av kompletta e-handelssystem. Bland kunderna finns några av Nordens största handelsföretag. (från Om bolaget - Avanza)

InXL, snart namnändrad till Avensia enligt uppgift verkar alltså inom e-handel. Bransch känns rätt ur långsiktigt perspektiv även om konkurrensen troligen är stor.

Jag må vara färgad av att själv jobba på ett produktbolag inom IT men välskötta sådana ligger mig varmt om hjärtat och den långsiktiga potentialen kan vara mycket god om produkten håller över tiden.
Nyligen avskiljdes en större utdelning på 1,1 kr så vårt lilla köp ligger runt 0:an totalt sett resultatmässigt. Runt 5 kr känns nedsidan begränsad, funderar på att öka lite häromkring. Gissar att omsättningen blir låg under sommaren så då kanske man kan bottenfiska lite på fyndnivåer.

Detta var det sista av tre inlägg om småbolag i barnens portföljer, totalt så utgör bolagen ca 7% av det totala portföljvärdet vilket känns lagom givet risken med denna typ av aktier.

Hur stor andel småbolag har ni?

16 kommentarer:

 1. Jag tittade på Inxl i januari och gillar bolaget även om jag tycker att det varit bättre om de valt att bilda en mer Vitecliknande koncern än att.sälja delar billigt. Om småbolagsrabatter åter blir på modet ligger de dock högt på köplistan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt, om omsättningen blir låg i sommar så kan man nog få småposter till fyndpris om man har tur.

   Tack för kommentar!

   Radera
  2. Jag håller med ingenjören men ändå inte. Om jag ska tänka utifrån perspektivet att jag vill ha en så hög värdering som möjligt så måste bolaget renodlas och blir lite hypat. Jag tror dessutom att det göder varumärket som i sin tur gör att man få ännu mer traction i sin försäljning. I princip gillar jag mer diversifiering, men jag tror Avensia får mer exponering och bättre flyt utan sitt paraply.

   Mvh,
   Snåljåpen

   Radera
  3. Bra input, tack för kommentar

   Radera
 2. Jag brukar ligga lågt med småbolag, men det här är en personlig favorit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra, tack för kommentar :-)

   Radera
 3. Köpte stor post runt nyår och nu har jag börjat köpa lite smått då och då...bara väntar på att den ska gå upp.. resten av börsen har ju gått upp idag så ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En egenskap med småbolag är att de ofta avviker från index på gott och ont. Tror lyftet blir till hösten om inga bolagsspecifika nyheter kommer innan dess.

   Tack för kommentar!

   Radera
  2. Ev så kanske det händer nånting när man slår ihop sig med Avensia. Antingen upp eller ner, men tror mer på upp :)

   Radera
 4. Med risk för att verka oseriös som Anonym

  Min kunskap om företaget är ganska bra, det gör också att även om jag tidigare trott mycket på företaget nu blivit mer skeptisk, varför? Jo då det ryktas att flera nyckelpersoner i företaget är intresserade av att lämna för att starta upp en direkt konkurrerande verksamhet under beskydd av ett större IT-konsultbolag i regionen. Hur hårt skulle det påverka trovärdigheten hos Avensia bland kunderna att de främsta experterna försvinner och därmed försvinner också mycket av den relation företaget har till sina kunder?

  Vad tror ni? Hur påverkas ett företag som Avensia av att nyckelpersonerna startar egen konkurrerande verksamhet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att nyckelpersoner lämnar är sällan positivt i det kort perspektivet för de flesta bolag.

   Om det är ett seriöst produktbolag så är produkterna/systemen uppbyggda med läs- och förvaltningsbar kod vilket minskar personberoende och skalbarheten i vidareutveckling blir bättre.

   Om så är fallet för Avensia låter jag vara osagt men befintliga kunder lär knappast byta system i handvändning oavsett.

   Tack för kommentar, även om det jag är skeptiskt till "rykten" generellt

   Radera
  2. Ryktet visade sig ha substans. http://www.knowitgroup.com/sv/Pressrum/Pressmeddelanden/Hallare-for-Pressmeddelanden/Knowit-starker-e-handelserbjudandet/

   Radera
  3. Oj, häftigt med så insatta läsare.

   Radera
  4. Se där, dock inte första gången detta händer ett IT-bolag.

   Som sagt, är strukturen på systemet i bra skick så borde det spela mindre roll detta men det är sannolikt inte positivt för bolaget i ett kort perspektiv.

   Radera
  5. Att Avensia skulle vara ett produktbolag är ett missförstånd. Storefront är förvisso en produktsatsning, men det är helt nytt för bolaget som fortfarande i stort sett uteslutande levererar konsulttjänster. Därmed får det allvarliga konsekvenser när viktig nyckelkompetens går ut genom dörren. Effekterna av personalomsättning går klart att reparera, men frågan är vad priset blir?

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera