2015-12-12

Veckan som gått: 2015-50

Det har varit en spännande börsutveckling denna vecka och många röda dagar för portföljerna. Jag har passat på att köpa en hel del då jag anser att många aktier är köpvärda på dessa nivåer.

En depå som går fortsatt starkt är min småbolagsportfölj som utklassar index och klarade veckan runt nollan.


Främst GWS har hållit uppe värdeutvecklingen och Snåljåpen har en bra förklaring på det tror jag.

Fördelningen ser ut så här för er som inte har Shareville:


---

Veckans portföljhändelser

Många köp blev det under veckan, speciellt i fredags.
 • Köp
 • Utdelningar
 • Rapporter
  • Clas Ohlson (stabil rapport)
---

Jag tror mer och mer på Disney som långsiktigt kärninnehav, veckans inslag i EFN styrker denna tro tycker jag, titta och bedöm själva:



---

Passerade inlägg nummer 200 igår, rekommenderas för nytillkomna läsare och andra som vill ha en samlad översikt över en del av mina inlägg.

---

Nästa vecka ser man fram emot utdelningar från Microsoft, 3M, Realty Income och Northwest. Det är alltid en tröst med utdelningar i tider när värdeutvecklingen i depåerna sviktar i övrigt, eller vad tycker ni?

8 kommentarer:

 1. Du kan väl utveckla hur du menar när du säger att du finner att aktier är köpvärda på dessa nivåer?
  Hur ser dina tankar ut tex kring Tele2? Vi siffermänniskor skulle uppskatta om du satte lite siffror på tankarna, vilka nyckeltal tittar du på och varför du anser att just dessa nyckeltal är intressanta, hur har du kommit fram till vad värdet är på aktien resp företaget. Vad är det som gör att just Tele2 har fångat dig och dina pengar och inte någon av de många andra teleoperatörerna (i Sverige, Norden, Europa och resten av världen). Hur bedömer du framtiden och intjäningsmöjligheter för bolaget och hur ser du på ditt aktieinnehav?

  Och så hur går du tillväga rent praktiskt när du köper, har du satt upp automatiska nivåer som går till köp, eller sitter du och bevakar och gör det hela manuellt?
  Fast du kanske redan har berört allt detta i några tidigare blogginlägg, du kanske kan svara med några länkar i så fall?

  SvaraRadera
 2. Många bra frågeställningar som kanske förtjänar ett eget inlägg.

  Generellt så kikar jag på utdelning och dess andel av vinst och sannolikhet att den bibehålls eller höjs i framtiden. Direktavkastningen jämförs också med riskfria räntan och utifrån detta avgöra om det är köpvärt eller inte. Historisk värdering kan spela en del roll med.

  Tack för kommentar!

  SvaraRadera
 3. kommer inte utdelningarna från kassaflödet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. varför jämför du då utdelning och dess andel av vinst?

   Radera
  2. Utdelning som andel av vinst är ett relativt vanligt mått på långsiktig uthållighet av utdelningar även om det finns flera. Kassaflödet kan komma från löpande intäkter och/eller engångsintäkter som vid försäljning av verksamhet.

   Sen får man ta hänsyn till skuldsättning, investeringsbehov etc när man bedömer siffran, ett konsultbolag kan dela ut nästan 100% medans en biltillverkare kanske inte borde dela ut mer än 25-35%.

   Radera
 4. Åh, vad har du för tankar på Pegroco Invest? Jag har tittat på det, men blev lite skrämd av den låga omsättningen och att investeringarna spretar en del. Men bra ledning och trevligt med kvartalsvis utdelning.

  SvaraRadera
 5. En liten provpost i bilportföljen, efter en snabbtitt så tycktes kassan vara ok så r/r gynnsam tror jag.

  Tack för kommentar!

  SvaraRadera