2016-09-18

Utdelningsinvestering - middle of the road?

Är utdelningsinvestering den "bästa" strategin för ett långsiktigt sparande?

Den frågan är det många som ställer sig och har åsikter kring med all rätt.

Om man är ute efter högst totalavkastning över en lång tidsperiod (15+ år) så tror jag inte att en renodlad utdelningsportfölj slår en annan som är mer inriktad på tillväxtbolag vilket jag var inne på redan förra året.

Varför då utdelningsstrategi?

  • God riskjusterad avkastning, speciellt i en lågräntemiljö
  • Lägre volatilitet generellt gör att strategin fungerar något bättre på kort till medellång sikt jämförelsevis
  • Möjlighet att "flippa" sparandet och behålla utdelningarna under en period om man önskar vilket gör att strategin även funkar till viss del som buffert
  • Kostnadseffektiv förvaltning givet rimligt courtage för köp (sälj sker i sällsynta fall), vinsterna (utdelningarna) är courtage- och skattefria (om schablonbeskattning)
Således en "middle-of-road"-strategi?

bildkälla: z2036

Nu är påståendena ovan kanske inte helt klockrena i alla lägen, exempelvis 3M gick ner med mer än 50% under finanskrisen (se graf nedan) trots fortsatt oavbruten utdelningssvit.

bildkälla: Avanza

Tror nog ändå att en väl diversifierad utdelningsportfölj klarar en börskrasch något bättre än "index" åtminstone. Under den relativt korta tiden som mina utdelningsportföljer Global Dividend och Bil2020 existerat så har dessa klarat de "minikrascher" som varit på ett bra sätt,  exempelvis "brexit" nedan.
bildkälla: Avanza

Tyvärr finns det inga garantier för fortsatt bra motståndskraft mot börsnedgång men "so far so good".

I slutändan gäller det oavsett utdelnings- eller tillväxtstrategi att man väljer "rätt" bolag och utvärderar sin portfölj med viss regelbundenhet. För just utdelningsstrategi så kan man nog påstå att bolag som Telia, Ericsson och Ratos kanske inte bidrar på bästa sätt trots sin höga direktavkastning.

Så utdelningsinvestering passar för de som vill ha ett kostnadseffektivt och flexibelt sparande. Tror även att utdelningsinvestering i något större utsträckning underlättar nattsömnen, vad tror ni?

19 kommentarer:

  1. Utdelningsinvestering är trevligt om man lyckas övertyga sig själv om att portföljens marknadsvärde inte spelar någon roll när man ändå inte tänkt sälja inom överskådlig tid. Så länge bolagen fortsätter göra vinst och utdelningarna inte sänks utan en bra anledning, kan man sova gott om natten.

    Nu brukar det i och för sig finnas orsaker till att en akties värde faller, men ofta är ju sådan oro överdriven.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra poäng! Jag kanske fäster lite för stor vikt kring volatilitet men lyckas man kombinera stabila utdelningar med låg volla så lär man sova riktigt fint om natten tror jag.

      Radera
  2. Intressant! En utdelningsstrategi har sina poänger. Högutdelare ger kassaflöde och utdelningstillväxt (med låg utdelningsandel) är i linje med att investera i tillväxtbolag. Frågan är bara hur mixen ska se ut. En jämn andel kan ju funka så att man efter ett eventuellt börsfall minskar i högutdelare för att investera mer i (billigare) tillväxtaktier. Fördelning, och omfördelning, är något att fundera på!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Onekligen. En tumregel är nog att desto längre sparhorisont desto större vikt av tillväxt oavsett utdelande eller ej bör man nog ha.

      Radera
  3. Intressant, men jag skulle vilja skjuta in några frågor/synpunkter.

    En investering är väl framåtriktad, så ett bolag med utdelning som har en dyster framtid, alternativt oattraktiv värdering är väl aldrig en bra investering?

    Min tolkning är att två saker sammanfaller. Utdelningsinvestering har historiskt varit bra för att det ger ett urval av företag som är värda att investera i. Det är det grundläggande skälet till att utdelningsinvestering fungerar väl. Allt annat är "hittepå". I själva verket är väl låg volatilitet och höga värderingar skäl till att inte investera i utdelningsbolag just nu, eller?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra synpunkter!

      1. Håller helt med, typ Telia, Ratos eller Ericsson kanske?
      2. Ett bolag som har positivt kassaflöde och tillväxt lär funka nu som då - en historiskt hållbar utdelning är väl något sorts "bevis" på detta kanske? Värderingen är viktig oavsett om man satsar på tillväxt eller utdelningar, kanske iof något viktigare än för det senare o andra sidan brukar tillväxt ha mycket höga P/E-tal generellt sett. Låg volatilitet kan jag inte se någon nackdel med, möjligen att det kanske blir ett visst värderingspåslag för den typen av aktier.

      Radera
  4. Hej Stefan,
    jag vill tacka för den bästa bloggen jag har sett!
    Jag har också skapat mitt eget Google-sheet enligt dina instruktioner - tack.
    Nu visas inte min portfölj längre. Jag har slagit på publicering på web, men icke. Vad gör jag för fel?

    Mvh
    Thomas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för feedback! Kolla detta inlägg och se hur du ställer in ditt spreadsheet på rätt sätt: http://z2036.blogspot.se/2016/09/veckan-som-gatt-2016-35.html

      Radera
    2. Tusen tack, nu fungerar det.

      Radera
  5. Utdelningsinvestering är intressant i då i att den ger ett kontinuerligt flöde av utdelningar. Men tror att det är lätt att dra anektodiska bevis nu när utdelningsaktier har gått otroligt bra på grund av sjunkande räntor. Kollar vi på längre sikt har inte utdelningsaktier varit de bästa, även om de lyckas bättre än index. Här är två bra inlägg om det:

    http://mebfaber.com/2016/05/02/much-dividends-costing/
    http://mebfaber.com/2016/03/10/what-you-dont-want-to-hear-about-dividend-stocks/

    I kombination med värdekriterier tror jag däremot att man verkligen kan utforma en bra investeringsfilosofi.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för bra kommentar och länkar!

      På riktigt lång sikt tror jag mer på tillväxt som sagt.

      Radera
    2. Jag läste lite av den första länken. Är inte mycket av det där baserat på att utdelningarna beskattas? Det gäller ju inte t.ex. svenska utdelningsaktier på ett ISK.

      Radera
    3. Jo, det stämmer. Men om man struntar i det är det fortfarande fördelaktigt att investera i värdeaktier. De tar inte hänsyn till skatteeffekten i sina beräkningar heller.

      Radera
  6. För mig är 5 procent årligen gott nog och resten bonus. Ska man pricka in tvåsiffrig avkastning per år bör man kunna vara rätt aktiv och när perfekt tajma köp/sälj. Ytterligare en fördel att lägga till är att för oss som har ett mer-än-heltidsarbete passar utdelningsportföljen därför bra där man kan öka gradvis. I de flesta fallen behöver man ju heller inte sälja aktierna, vilket gör att antalet beslut blir färre.

    Skulle en aktie helt klappa igenom kan det förhoppningsvis balanseras av att resten av portföljen är stabil även om det svider lite på kort sikt.

    Utdelningssparande är en "middle road"-strategi för den som vill vara mer aktiv men egentligen inte har tid att vara aktiv. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra synpunkter, utdelningsinvesteringar borde vara ganska stabilt över tiden men kanske inte ger den bästa totalavkastningen på lång sikt.

      Radera
  7. Svaret är kort och gott och bestämt. Det är inte den bästa vägen varken om man vill slå index eller om man vill bygga upp kapital snabbt. Men om man vill ha regelbundna intäkter till något speciellt, om man vill sova gott eller om man är ekonomiskt oberoende och vill leva utan att sälja aktierna så är det bra.

    Men det har funnits fantastiska aktier som har gett det bästa av alla världar. DVS. både slå index, få fin utdelning och tillväxt i form av verklig tillväxt. Där har vi hittat t.ex. Betsson (förr), Unibet, Kopparbergs, Intrum J, fastighetsbolag m.m. ja listan kan göras betydligt längre.

    Men att stirra sig blind på år utan sänkning eller att man höjt 47 år i rad är som att skjuta sig i foten. Jag har ju gjort en utredning på det som tagit 3-5 år då jag analyserade aktiv portföljförvaltning i detalj. Slutsatsen var att om man ska få riktigt bra resultat räcker det inte att plocka Coca Cola, Walmart och A Express, IBM osv. utan man behöver sådana företag som uppfyllde vissa kriterier (Ross Stores, Dollar Tree, O Reilly) eller för att hoppa till Sverige så kan man jämföra Bahnhof med Telia.

    Alltid farligt skriva sådant på din blogg med alla utdelningsjägare. Men tror jag kan göra någon en tjänst. När jag talar om utdelningsaktier menar jag äldre större tröttare företag som folk nästan har som pref-aktier men de har ändå stor risk trots utdelningsmomentet. Kolla bara bankerna. Om du ligger 30% minus är inte 6% en bonus direkt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kloka ord.

      Att välja "rätt" bolag är a och o tror jag oavsett investeringsstrategi.

      Min poäng med inlägget är att väl valda utdelningsaktier erbjuder någorlunda stabil utveckling och med chans att slå index (inte givet). Över lång tid däremot så tror jag att (mindre) bolag med bra tillväxt kommer att prestera bättre än (större) bolag med stabil utdelning, men resan kommer sannolikt bli något mer skakig.

      Radera
  8. Jag håller med Henning och AnalyseraMera i den här frågan. De senaste åren har utdelningsaktier fungerat bra därför att marknaden varit volatil samtidigt som den finansiella utvecklingen i världen har hankat sig fram hyggligt. Med låg inflation och låga räntor har det skapat ett stort behov av investeringar som ger en stabil avkastning vilket är nödvändigt för exempelvis försäkringsbolag som hanterar pensioner. Så man bör nog vara väldigt försiktig med att dra för långtgående slutsatser om utdelningsinvesteringens förträfflighet.

    Snarare lutar jag åt att man kanske bör hantera utdelningsinvestering som en orsakssammanblandning. Hög direktavkastning och hög avkastning har inget direkt samband. Men hög direktavkastning uppträder ofta i samband med (överdrivet) låg värdering i förhållande till framtida avkastning. När då en utdelningsinvestering prickar in ett överdrivet lågt värderat företag genererar det alltså en god avkastning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra kommentar!

      Hög direktavkastning balanserar mellan "High Yield-fälla", "turn-around" och undervärderad kanske? I de sista fallen är det angenämt att både få åtnjuta utdelningarna och uppvärderingen onekligen.

      Nyckelparametrar för utdelningsinvestering är nog räntan och inflationen och hur de kommer att röra sig närmsta tio åren kan man bara gissa men min ligger nog åt att bägge kommer vara relativt låga.

      Radera