2017-04-02

Kvartalsrapport Q1 2017

Årets första kvartal har passerats och det är på sin plats att utvärdera resultatet från ett urval av familjens många portföljer.

Kvartalet har präglats av ovanligt låg volatilitet och fortsatt optimism på aktiemarknaden så i ett sånt klimat är det svårt att misslyckas tänker jag, i alla fall om man har en bred aktieportfölj. De flesta utav portföljerna avslutade med ATH i fredags så nog är det toppkänning i någon mening.

Vi börjar med årets vinnare så här långt:

"En global aktieportfölj med fokus på aktier som har goda framtidsutsikter och tillväxtmöjligheter."
bildkällor: Shareville/z2036

Min första och äldsta pensionsportfölj (tjänstepension i fribrev) har startat året starkt och ska bli spännande att se hur den kommer att prestera över tiden. Jag har hämtat inspiration från bloggarna Gustav och Framtidsinvesteringen samt fonderna Lancelot Camelot och Coeli Global Select. Kombinerat med "egna" case så tycker jag mig nu ha en spännande portfölj.

bildkäll1a: Nordnet

Riskjusterat ser det mycket bra ut men det är långt ifrån givet att man kan förvänta sig fortsatt låg volatilitet. CAGR ligger på 11,9% sen 2009 vilket är sämre än börsen samma period men det kan förklaras av min period med medioker swingtrading.

"En portfölj med fokus på hög direktavkastning bestående av ett antal olika High Yield-aktier."
bildkällor: Avanza/z2036

Ja vad säger man? Portföljen tuffar på med fortsatt mycket god riskjusterad avkastning.

bildkälla: Avanza

Jag hoppas på fortsatt stabil utveckling och de höga utdelningar lär delas ut i närtid åtminstone då jag inte ser något akut konkurshot i något innehav.

"En portfölj bestående av små- och medelstora nordiska bolag."
bildkällor: Shareville/z2036

Min småbolagsportfölj inledde året urstarkt men har backat en del på sistone. Ändå landar kvartalet på klart godkända siffror och bättre än sitt "index", dvs Carnegie Småbolagsfond.

bildkäll1a: Nordnet

För att vara en i mina mått mätt koncentrerad småbolagsportfölj så är volatiliteten låg relativt sett vilket är trevligt tycker jag.

"En global inriktad utdelningsportfölj med 120% aktieexponering fördelat på ett 50-tal innehav."
bildkällor: Shareville/z2036

I teorin så är det hävstången som gör skillnaden mot "index" SPP Aktiefond Global men riktigt så enkelt är det inte då exponering mot valutor och sektorer skiljer sig åt.

bildkäll1a: Nordnet

För att vara en portfölj med 17% belåningsgrad så blir man nog imponerad över den riskjusterade avkastningen. Förvisso kanske det är öppet mål i en stigande och lågvolatil trend men ändå. En CAGR på +18,73% är nog inte tokigt, hoppas det håller i sig över tiden men räknar med runt 10-11% på sikt.

"En globalt inriktad utdelningsportfölj fördelat på ett 80-tal innehav."
bildkällor: Shareville/z2036

Definitionen på indexnära förvaltning? Till min portföljs (tjänstepension i fribrev) försvar så var det först en bit in på året som 100% aktieexponering uppnåddes så jämförelsen detta kvartal är inte helt rättvisande. 

bildkäll1a: Nordnet

Då portföljen nyligen uppnådde full aktieexponering som sagt så är riskvärderna inte indikativa för framtiden men grönt är skönt? Kort spartid förvisso (start 1/11 2016) men en CAGR på +18,18% är en trevlig start.

---

Barnen då? Deras portföljer redovisas i och med Månadens aktie men kan meddela redan nu att de ligger på runt +8% för Q1 samt har CAGR på ca +19%.

Sammanfattningsvis så är jag nöjd med kvartalet för samtliga portföljer och det finns ingen anledning att överge någon av strategierna tycker jag. Den portfölj jag kommer att jobba mest aktivt med framåt är Global Future och eventuellt byta ut innehav om jag snubblar på nya case.

Vilken portfölj tror du går bäst kommande kvartal och hur har din Q1:a varit?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

8 kommentarer:

 1. Svar
  1. Tackar! Rykten säger att du lyckats än bättre trots motvind i Sydafrika så bra jobbat du med. Tänkte ge dig en match för 2017 med portföljen Global Future i alla fall :-)

   Radera
 2. Bra jobbat! q1 gick inge vidare för mig eftersom ja äger fingerprint och de va ett av de största innehaven, men sålde av ca 60% av innehavet efter VV, hoppas på vändning för portföljen nu i q2:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trist med FPC, hoppas det vänder.

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. Kan bara hålla med ovanstående.Grattis,roligt när det går bra.Själv har jag 7 olika portföljer Bas(investment bolag o indexfonder)Svensk utd,Global utd + 4 olika kvantportföljer med bla small cap,norden o momentum.Första kvartalet var väl hyfsat men låg efter både svenskt o globalt index men nu 12dagar senare så har jag ryckt förbi,ath.Har varit fullinvesterad senaste månaderna men i veckan så sålde jag av fortum o AGNC som jag inte kände mig bekväm med.Kommer successivt att bygga på mina befintliga(83)innehav.Alla innehav-sharpekvot 2,8.Tack för en bra o inspirerande blog.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag funderar själv över Fortum men vill nog ha en liten exponering mot energisektorn så behåller nog min lilla andel så länge.

   Tack för feedback och kommentar!

   Radera
 4. Hej Stefan! Jag tycker det ser ut som att du precis klarar index. Jag kämpar med samma sak själv - nu känner jag mig mindre ensam ;-) //Micke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får jag till värdeökning kring index eller bättre är jag nöjd - under index och man kan kapitulera till förmån för fonder. I år är det jämt men zoomar man ut så ligger jag ca +20%-enheter men det är inte givet att det består.

   Tack för kommentar!

   Radera