2017-04-12

O'Shares FTSE Russell Small Cap Quality Dividend ETF

Om man inte är stockoholic som jag så kan fonder vara ett bra alternativ för att långsiktigt sparande. Gillar man utdelningar så finns det ett antal fonder och ETF:er som delar ut likt en aktie. Det finns ingen avkastningshöjande egenskap i utdelningar från fonder men för de som vill ha ett kombinerat sparande med löpande kassaflöde så kan det vara ett alternativ till aktier som sagt.

Med anledning av detta tänkte jag dra igång en ny bloggserie:


Först ut är en spännande ETF som jag sprang på häromdagen.

"O’Shares FTSE Russell Small Cap Quality Dividend ETF (OUSM) is designed to be a core investment holding, providing cost efficient access to a portfolio of small cap high quality low volatility dividend paying companies in the United States" källa: http://oshares.com/file/_updates/factsheets-docs/OUSM-FactSheet.pdf
På lång sikt så presterar småbolag oftast bäst värdeutveckling om än till priset av större svängningar. Denna ETF som kombinerar småbolag och utdelningar kan vara en vettig exponering i en långsiktig diversifierad portfölj tänker jag.

Småbolag med kvalitet, låg volatilitet samt utdelningar låter som en bra kombo i mina öron för denna relativt nystartade ETF. Enligt uppgift ska direktavkastningen vara drygt 3% och det tycks delas ut månadsvis.

Avgiften är på 0,48% vilket inte är jättebilligt men rätt ok för att vara inriktad mot småbolag ändå då dessa fondtyper brukar vara lite dyrare än andra aktiefonder. Då ETF:en innehåller över 300 innehav så lär den vara mer än väl diversifierad och rebalansering ska ske kvartalsvis enligt uppgift. En nackdel med handel av utländska ETF:er är att man får betala courtage, valutaväxling samt spread men den sistnämnda har inte varit så stor när jag har kikat.

Man kan fundera över om det är läge att investera i ETF:en nu när dollarn är hög i kombination med att USA-börserna handlas på ATH. Oavsett så tycker jag att den känns intressant i alla fall och en liten startpost fick det bli i min frus pensionsportfölj till att börja med.

Vad tror du om denna ETF?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en uppfattning.

14 kommentarer:

 1. En sån här bloggserie ser jag fram emot! Utdelande etf'er är intressanta☺

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra! Jag har några på lager...

   Radera
 2. Uppskattas stort. Gärna lite Sverige med längre fram, nu när det börjar dyka upp en o annan.

  SvaraRadera
 3. Fondens inriktning fick mig att tänka på Svedbergs, ibland flyger tankarna iväg utan styrsel.

  En fond med 300 bolag av Svedbergsklass torde vara trög o tråkig, lite som Svedbergs vill säga.

  Kan värdet på fonden gå upp är det ju bra, ungefär likadant o tråkigt som Svedbergs vill säga.

  Mitt första inlägg var bättre men det försvann in i nån Googledimma o cyberstratosfär.

  StefanBnas

  SvaraRadera
  Svar
  1. 300 småbolag med kvalitet och utdelning - vad kan gå fel? :-)

   Tack för kommentar!

   Radera
 4. Mycket bra initiativ. EM-fonder hade varit intressant, speciellt asien.

  SvaraRadera
 5. Vilka utdelande fonder kan man "automatspara" I på nordnet och avanza?

  SvaraRadera
 6. Hej och tack för en bra idé att lyfta fram utdelande ETF:er! Du skriver "Det finns ingen avkastningshöjande egenskap i utdelningar från fonder...". Vad betyder det? Att utdelningen inte höjs över tid (även om stamaktierna i de underliggande bolagen gör det) likt pref-aktier?
  /Gurkan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag borde helt klart ha utvecklat resonemanget.

   Oavsett vilken placeringsstrategi som fonden/ETF:en har så är det ingen fördel för din totalavkastning att fonden betalar kontantutdelning, snarare att lite avkastning bränns av i administrationskostnader för utdelningen. Målgruppen för utdelande fonder är ofta stiftelser och privatpersoner som vill ha extra inkomst och sparar man långsiktigt är det nog bättre att välja "vanliga" fonder utifrån önskad placeringsinriktning istället.

   Tack för bra kommentar!

   Radera
 7. Snyygt. Då lägger jag in ett önskemål om bra och utdelande globala samt europeiska etf:er. :)
  /Daniel

  SvaraRadera