2018-07-22

Att ha över 100 bolag - superrörigt?

"Är det inte superrörigt att ha över hundratals bolag i en portfölj?"

Detta är en vanligt förekommande frågeställning som är ytterst relevant att ställa till någon som har över 100 olika aktier i sina portföljer.

Är det rörigt?
Ja, det är utmanande att ha detaljerad koll på bolagen. Då jag har en ganska enkel värderingsmodell är det främst vinst, vinsttillväxt och utdelning som jag håller koll på utöver en allmänt löpande bedömning av bolaget. På så sätt så går det inte så lång tid att ögna igenom en rapport och se om bolaget är "på spåret".

Givetvis är det möjligt att missa detaljer som kan visa sig vara viktiga för bolagets framtid. För att hantera detta så har jag relativt små andelar i varje bolag. På så sätt så är effekten av negativa bolagshändelser ganska begränsad vilket är tilltalande tycker jag. Så blir det förstås även tvärt om - vinnare får inte lika stor betydelse på totalen.

Är det överdrivet med över 100 bolag?
Sannolikt ja men det förefaller som att det är möjligt att få en hyfsad riskjusterad avkastningen med strategin.

På 3 år har strategin presterat +40 % med en CAGR på knappt +12 % till relativt låg risk i form av låg max draw down såväl som volatilitet vilket jag tycker är godkänt.

Indexnära?

Nja, kikar vi på SPP Aktiefond Global (nästan 1 500 bolag) så ligger den på knappt +30 % för samma period med större svängningar och MDD.

Jag tror nog att 100 bolag är något överdrivet men samtidigt vill jag att mina portföljer ska ha god spridning i form av sektorer och globala regioner.

Avslutningsvis lite praktiska tips för att hantera så pass många aktier på ett smidigt sätt:
  • Anmäl dig till bolagets IR-tjänster via e-mail om sådan finns
  • Hos Avanza och Shareville får du automatiskt nyhetsflöde baserat på dina innehav
  • Sätt upp kurslarm via Nordnet eller Avanza så blir du uppmärksammad vid större kursrörelser
  • Följ Finwire på Twitter så får du bra nyhetsflöde för såväl enskilda bolag som för marknaden i stort.
  • Sätt upp en portfölj hos Seeking Alpha så får du nyheter såväl som analyser för dina innehav löpande
  • Sätt upp din portföljer via i ett Google spreadsheet så du en samlad översikt av dina innehav i mina verktyg Mina Innehav / MyDividends.

Hur gör du för att hålla kolla på dina innehav?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.


Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza
Bildkällor: Nordnet, Pixabay


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

37 kommentarer:

  1. Jag har gjort ett eget google spreadsheet där jag har automatiserat realtidskurser och valutor för att kunna se mina innehav samt utdelningar med minimal editering. Tråkigt bara att google finance är buggit och inte funkar för alla aktier.

    MVH

    SvaraRadera
    Svar
    1. Google spreadsheet är fantastiskt, synd bara att Google Finance blivit sämre som du säger.

      Tack för kommentar!

      Radera
    2. Brukar gå bättre att hämta datan från bloomberg för mig.

      Radera
    3. Okej bra tips ska prova det istället!

      Radera
    4. Hojta till om du behöver hjälp, använd kontaktformuläret till höger. Lycka till!

      Radera
  2. Intressant infallsvinkel! Jag tror att man rent av kan säga att det kan vara bra att inte försöka ha så mycket koll på varje enskilt bolag. Vi människor tenderar att dra för höga växlar på saker och ting och missbedömer nyheter, felanalyserar rapporter m.m. Sedan säger marknaden något annat. Kursen rusar efter att vi sålt eller går kräftgång när vi trodde det skulle gå så bra. Samma sak för makrohändelser - Brexit, Trump osv. Det är svårt att pricka rätt i analysen.

    Nej, då tror jag mer på att hitta en kvantitativ eller halv-kvantitativ strategi istället. Din zYG-score är ett mycket bra exempel.

    100 bolag i portföljen kan då rent av vara bra för man tvingas bli lite ytlig i den kvalitativa bedömningen och får förlita sig mer på siffrorna i excelarket, google sheets, Börsdata eller likande. Själv kör jag 10-12 aktier per portfölj då jag är nöjd med den riskspridningen. Omstuvning blir det med jämna mellanrum och då finns inget utrymme att behålla ett innehav pga känsla utan ligger bolaget inte i toppen av listan så åker det ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Strategi med många bolag blir i någon mening halvt passiv men förhoppnings ändå inte indexnära. Jag tycker den är rolig (åtminstone i medgång) :-)

      Tack för en bra kommentar!

      Radera
  3. Har väl 140 innehav där 50% av portföljvärdet består av bolag som JNJ, PEP, UNP, WMT etc där JNJ är mitt största innehav på lite under 5% av portföljen. Vidare har jag en del teknik som inte är utdelande dvs Facebook, Alphabet, Netflix EQQQ. Resterande är utdelande I allt från Las Vegas sands, EPR, Realty, WPC till ocean yield etc.

    Jag tycker det här fungerat bra och avkastningen har varit riktigt bra. Smällar i enskilda bolag märks knappt och man blir inte beroende av utdelningen från enskilda bolag. Sistnämnda har jag åkt på för ett par år sedan, att bli beroende av stor andel utdelning från ett par bolag kommer inte ske igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 140 var mer extremt än jag :-)

      Jag ligger nog närmare att minska än att öka antal bolag men det är svårt...

      Tack för kommentar och att du delar med dig!

      Radera
    2. Inräknat är ett gäng utdelande Vanguard och Ishares ETF:er med. Kommer nog satsa på att hålla detta antalet innehav, vill äga ett par specifika bolag till men då får nog några andra lämna först. Sen ska det fyllas på i befintliga innehav!
      Mvh
      P

      Radera
    3. Jag har en ETF men i övrigt rena aktier varav ett fåtal investmentbolag.

      Radera
  4. Jag har f.n. 100 innehav som jag håller koll på i ett Google spreadsheet (tack vare hjälp av dig Stefan med formlerna för en tid sedan - tack! Lyckades i går läsa på lite om XPath och knåpa ihop formler för att importera mina fondkurser från Avanza - jubel när jag lyckades efter flera timmar! - men misslyckades att hämta från Nordnet, irriterande.). Har också portfölj på SeekingAlpha så det kommer massor av nyhetsmejl därifrån och så förstås Avanzas nyhetsflöde och Börsdata. Det räcker för mig, orkar inte grotta ner mig i varje bolag - jag kanske borde men pillar hellre med google-bladet... :) De flesta av mina innehav utgör mindre än 2% vardera av portföljen, det största är knappt 7% och det är en ETF.
    Jag satsar huvudsakligen på utdelningsaktier men kör parallellt med det en portfölj enligt Greenblatts Magiska formel för att inte satsa allt på en strategi. Har också kvar en del vanliga aktiefonder sedan tidigare men dessa skiftar jag nu över till aktier efter hand. Mycket roligare! Fast jag märker att jag blivit lite lätt "aktie-shopaholic", en dag utan affärer att knappa in i googlebladet är liksom tråkig... Får se upp så det inte blir ett beroende. Det är lätt att sälja något bara för att få loss pengar att köpa nåt annat för, och det tjänar ju bara Avanza på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag känner också igen som "aktie-shopaholic"(?) :-)
      Ibland jag funderar hur man kan skaffa så mycket pengar månad efter månad att skicka in i depån för att handla och lägga aktier på hyllan. Så fort man upptäcker en utdelningsaktie som känns bra, vill man bara ha den i portföljen, då pengarna vips skaffas, i vardagslivet skulle jag ha svårt att kosta på en ny jacka per månad även jag ser den är väldigt fint ut. Det verkar en sjukdom mellan utdelningssamlare :)

      Radera
    2. @Christina

      Snyggt jobbat med kurser från Avanza!

      Känner igen mig mycket i det du skriver, så länge avkastningen blir bra så plus att det är roligt är det bara att köra på.

      Tack för kommentar!

      Radera
    3. @Anonym

      Det kanske är en sorts samlarsjukdom men inte så många negativa effekter vad jag kan se, men jag är förstås smittad själv :-)

      Tack för kommentar!

      Radera
    4. Glömde tillägga att jag också kollar in SimplySafeDividends månatliga topplista över amerikanska utdelningsaktier, om man får komma med ett länktips https://research.simplysafedividends.com/high-dividend-stocks/
      Sajten verkar ha någon sorts betaltjänst också men topplistan och en massa annat kan man läsa gratis.

      Radera
    5. Tack för info! Jag borde även ha nämnt 4-traders som jag tycker är en bra gratis screener.

      Radera
    6. Tack Christina för tipset. Det är en bra sida!

      Radera
  5. Har inspirerat hela tiden från din portfölj och din strategi, tycker det är helt rätt att man sprida risken i flera bolag fast utan att minska kvaliteten och/eller utdelningsgraden i valda bolag. Idag har jag ca 80 bolag i innehavet med ca 40% utanför Sverige. Jag följer nyhetsflöde och har ganska passiv inställning, reagerar endast vid extrema händelser. Man kan dessutom sortera i Avanza så att bevaka börsvärdet och avkastning per aktie, på så sätt man kan minska/öka när 5% gränsen nås.
    En annan fördel med många bolag i portföljen: Det jätte rolig när man följer portföljen, det finns alltid spännande nyheter för något bolag att läsa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stor igenkänning även här...

      Kul att inspirerat och tack för kommentar och att du delar med dig!

      Radera
  6. Kul att man inte är ensam.
    Har ca 65 olika bolag, hoppar in på Avanza dagligen och kollar hur det ser ut.
    Har något bolag gått upp eller gått ner kraftigt så tar jag reda på varför annars bryr jag mig inte...95% av bolagen är stora stabila saker. Fick mail från Seeking Alpha förr men det blev för mycket, minst lilla nyhet från ett bolag kom i ett mail. Bättre att stänga ute bruset, lättare att "inte pilla" då.

    Jag skulle dock kunna vara mer diversifierad, jag har nästan allt i USA/Canada och Sverige. Andra länder/valutor hade varit bra, det kommer nog.

    aja.. det ordnar sig :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exempelvis Apple är svårt att följa via Seeking Alpha då det kommer flera artiklar per dag men annars tycker jag det funkar ändå. Jag använder Gmail så det finns gott om plats för alla mail :-)

      Vill du bredda portföljen ytterligare geografiskt så kanske ADR-aktier via USA är ett altenativ?

      Tack för kommentar!

      Radera
  7. Haha tycker att jag har många men har ändå ungefär hälften så många innehav som dig. :)

    Tack för bra tips, Seeking Alpha ska jag också testa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. ca 50 räcker nog ett tag oavsett, tack för kommentar!

      Radera
  8. Antalet bolag blir väldigt mycket en mental fråga. Jag känner att jag ”tappar kontrollen” om jag har mer än 10-15 bolag. Å andra sidan behöver man ju just ha mindre kontroll ju fler bolag man äger, så det är naturligt och en smaksak. Eftersom nederlag svider mer än fullträffar skulle man kanske må ännu bättre av en mer diversifierad portfölj; du minskar ju verkligen risken att åka på en stor smäll.

    Att bara äga 14 bolag är i sammanhanget (över)modigt, men bara hälften så övermodigt som de som äger 7 :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Detta är en delikat fråga men vill man ha chans till rejäl överavkastning så är nog en mer koncentrerad portfölj bättre (givet att man är bra påläst). 10-15 bolag borde räcka hyfsat rent statistiskt är riskhänseende.

      Tack för kommentar!

      Radera
  9. Ohoj, jag har efter ett par år kommit upp i 97 nordiska bolag (kämpar för att hålla mig under hundra). Har samtliga i egensnickrade tabeller och grafer i Excel, där jag kvartalsvis manuellt uppdaterar ett tiotal nyckeltal per bolag och sedan graderar förändringarna/trenderna och följer upp mitt sparande mot mina årsvisa mål. Kommande kvartalet investerar jag huvudsakligen i de bolag som ser mest intressanta ut på basis av föregående kvartal samt makro. Upplever att diversifieringen gör att man agerar lugnare/mindre impulsivt, samtidigt som det är förbaskat kul att ha många aktier/bolag att följa. Fler aktier tar visserligen mycket mer tid, men så länge inte börsen störtdyker så är det ett nöje att få förkovra sig i mängder av bolag, branscher och olika marknader.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är kul att se att jag är långt ifrån ensam om att ha så många innehav, tack för kommentar och att du delar med dig!

      Radera
  10. Tack för intressant och tankeväckande inlägg! Idag har jag 15 olika bolag, men det har under året varierat mellan 15-20 bolag. Så det ändras lite i antalet, jag har inte någon speciell regel där. Jag håller koll på mina innehav genom att läsa nyhetsrapportering kring bolagen och ekonomi allmänt (kan vara olika typer av media), samt följer upp mina egna innehav genom olika typer av tabeller och diagram, för att kunna jämföra mellan åren jag ägt aktierna och där se totala utvecklingen över tid i portföljen. När det gäller egna tabeller/diagram blir det mycket fokus på utdelningar och ackumulering över tid. Jag har även diagram för vinster för försäljningar samt för fördelningen av bolagens andel av portföljen. Jag håller koll på dagskurser, men där gör jag inga egna diagram då använder jag min banks färdiga diagram för att avläsa förändringar över tid, dem används även vid köp. Egentligen ser jag det inte som nödvändigt att dokumentera med den mängd egna tabeller och diagram som jag gör, jag kunde förenkla där, så en hel del av detta görs av intresse mer än av nödvändighet! Om du på sikt hypotetiskt skulle vilja minska ditt innehav, hur skulle du tänka då tror du, sälja några som gått sämre i portföljen, eller sälja de bästa för att säkra en stor vinst? En mix? Eller annan strategi? Vilken strategi beror kanske också på hur långsiktig man är vid den tidpunkten och känslan kring aktien då? Kan du tänka dig fler bolag i portföljen eller har du någon speciell regel för antal? /C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har för avsikt att bygga en "tillsvidare"-portfölj som man i bästa fall inte behöver peta så mycket i.

      Jag lutar nog att minska antal innehav något och så fort något känns tveksamt så åker det ut. Exempel är Ratos, Telia och Prospect Capital för att nämna några. Så jag säljer hellre förlorare än vinnare men med det sagt så har det hänt (tyvärr) att jag skalat ner vinnare som exempelvis Microsoft.

      Tack för bra frågor och kommentar!

      Radera
  11. Med apparna StockSpy och Seeking Alpha är det superenkelt att följa alla bolag man är intresserad av. Någon som har några andra tips? Kanske kan vara ett bra inlägg i bloggen, en lista med olika appar, hjälpmedel etc.

    SvaraRadera
    Svar
    1. StockSpy känner jag inte till, den får jag spana in.

      Tack för en bra idé, tips och kommentar!

      Radera
  12. Hej!
    Har 34 st aktier själv och börjar redan få svårt att hålla koll på alla =)
    Jättebra praktiska tips du kom med. Ska använda mig av dem helt klart.
    Mvh
    Fyra Riksdaler

    SvaraRadera
    Svar
    1. 34 räcker ganska långt, tack för feedback och kommentar!

      Radera
  13. Hej,

    Jag har en bit över 60 olika aktier i min portfölj, med support och bra hjälp av Stefan har jag nu fått ordning på mitt google sheet. Nu har jag äntligen fått en bra översikt över mina innehav. Jag ser inget problem med att ha många aktier, då jag är lång i mina flesta innehav säljer ogärna.
    Med en bra spridning av olika företag och inriktning, ligger jag över SIX30 för i år.Jag kan mycket väl tänka mig öka antalet en bit till men visst det finns nog en gräns för antalet men var den gränsen ligger vet inte jag.

    Tack Stefan för din support av mitt ark.

    /Staffan

    SvaraRadera