2019-11-17

GN Store Nord - hörde jag tillväxt?

"Dansk******!"
utropades av Ernst Hugo Järegård i kult-serien "Riget" för några decennier sen (tiden går fort!).

Det är inget begrepp som jag kan relatera till då jag gillar Danmark och min bästa vän är dansk medborgare. Jag kan i och för sig erkänna att jag har svårt att förstå språket ibland och way back när jag hade danska kollegor så var det enklare att kommunicera med dem på engelska.

Oavsett så har Danmark ett gäng fina börsnoterade bolag och ett av dessa heter:

GN Store Nord
"The GN Group is a global leader in intelligent audio solutions that let you hear more, do more and be more than you ever thought possible. Our unique portfolio of medical, professional & consumer audio solutions – and the deep research & development expertise behind this range of products gives our brands unprecedented advantages in the med-tech, hearables and intelligent audio field."- https://www.gn.com/About

Jag sitter i telefon 2-3 gånger i veckan, tre timmar i sträck och ett bra headset underlättar förstås. I veckan så fick jag ett nytt headset som jag förvisso inte hunnit prova skarpt ännu men första intrycket är bra tycker jag då lurarna är lätta och trådlösa. Vilka har gjort dessa då? GN Store Nord förstås :-)

Bolaget har två affärsområden som ungefär lika stora numera, GN Hearing och GN Audio.Hearing-delen som handlar om hörselhjälpmedel var det som lockade mig mest när jag investerade i bolaget för några månader sen. Men även den mer konsumentinriktade Audio-delen förefaller vara fin verksamhet och gemensamt är att bägge områdena växer fin organiskt som jag förstår det.
Omsättning och Vinst per aktie har vuxit fint de senaste åren och även framåt ser det bra ut tycker jag.

Bolaget handlas till ca P/E 30 (ttm) och jag har i mina estimat en vinsttillväxt på 15 % vilket är i linje med mitt avkastningsmål. Bolaget prioriterar återköp före stor utdelning (DA 0,4 %) vilket förefaller vara vettigt då källskatten är hög i Danmark (27 %). Skuldsättningen är på ca 1,5 x EBITDA vilket är godkänt tycker jag.

Jag kan tycka att bolaget är rimligt värderat med ett PEG-tal på runt 2 och då bolaget återköper regelbundet finns det väl ett visst stöd på nedsidan tänker jag, givet att tillväxten inte avtar allt för mycket.

Har du några danska innehav och vad tror du om GN Store Nord?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

4 kommentarer:

 1. Risken att bli lurad (sic!) i Danmark ska inte underskattas. Och utdelningar över(be)skattas. Men förutom det finns rätt mycket här att gilla. Megatrend, stabilt, nytta för individer och samhälle. Dessutom en vinnare på träningstrender i form av sportlurar etc.

  Gillar bolaget men möjligen stolpe ut för mig i form av lite stort bolag, något hög värdering i förhållande till tillväxt. Men ska ta en funderare och som del av en global- eller temafond, varför inte?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett globalt mid cap så det finns nog utrymme att växa till large och sen mega :-)

   PEG 2 tycker jag är ganska fair value och sett till peers inom MedTech kanske till och med "billigt"?

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Äger endast Danske bank i grannlandet. En chansning på sikt, vi får se vad som händer.

  Annars har jag mest sneglat på de alkoholrelaterade aktierna i Danmark, Carlsberg, Harboe, Unibrew då man nyttjat deras produkter många gånger genom åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carlsbergs verksamhet känner man till :-)

   Annars funderar jag på att ta in Novo Nordisk igen.

   Tack för kommentar!

   Radera