2025-01-10

Global Multi Strategy förvaltning 2024 - djupdykning

Mitt årsresultat 2024 för Global Multi Strategy ("GMS")  i all ära men vad har min förvaltning kostat under året? Var kommer avkastningen ifrån? Hur stor del av portföljen omsattes? Dessa frågor tänkte jag besvara i och med detta inlägg efter att ha manglat 2024 års transaktioner i Excel.

Global Multi Strategy förvaltning 2024 - djupdykning

Totalavkastning

Om jag går på min nätmäklares officiella årsvärden så får jag fram ett lite högre resultat än mina tidigare beräkningar och total årsavkastning landar då på +32,3%.


Avkastningen kom främst från stigande kurser men även valutamedvind bidrog såväl som en liten andel från utdelningar. Intäkter från aktielån var blygsamt och bidrog med en ynka punkt (0,01%-enhet) vilket förstås inte syns i grafen.

Utdelningar

Jag är inte längre någon utdelningsjägare sen snart 5 år tillbaka men det är ändå ett trevligt inslag som fyller på kassan för att sedan kunna återinvesteras. Portföljens direktavkastning är sannolikt blygsam och jag har inte orkat räkna ut den exakt men gissar på att den är mindre än en procent i skrivande stund.


Knappt 1%-enhet av årets totalavkastning kom i alla fall från utdelningar och Games Workshop stod för nästan en femtedel av dessa i absolut värde.

Valutautveckling

Att beräkna exakt valutautveckling för hela min portfölj är lite omständigt men lite överlagsberäkningar baserat på hur de olika valutorna i portföljen utvecklats gentemot kronan i år resulterar i knappt 5%-enheter av totalavkastningen. Valutor kan trenda fram och tillbaka över tid men just kronan tycks mestadels trenda nedåt mot de stora valutorna över tid vilket gynnar globala aktier sett till totalavkastning.

Kursuteckling

Merparten av totalavkastningen kommer från mina bolags kursutveckling och totalt blev det drygt 26%-enheter som innehaven skrapade ihop. Merparten av portföljen har bidragit men de tre innehav som haft bäst absolut värdeutveckling är:
  1. Nvidia +6,5%-enheter
  2. TSMC +4,5%-enheter
  3. Games Workshop +2,4%-enheter
Dessa tre vinnare står alltså för drygt 40% av årets totalavkastning vilket kanske understryker vikten av "Let your winners run".

Totala kostnader

Portföljens totalavkastning är förstås beräknad netto, dvs efter avdrag av alla kostnader men hur stora var just dessa 2024?


Totala kostnader landade på 0,8% relativt utgående värde för 2024. Dessa kostnader består av skatter, avgifter samt övriga kostnader relaterat till min förvaltning.

De kostnader som kan jämföras med fonders avgifter är allt ovan utom skatter. Min årliga kostnad hamnar då på 0,44% vilket är högre än billiga indexfonder men klart lägre än aktivt förvaltade fonder.

Skatter

Skatter utgör en stor del relativt sett och var netto 0,36%, det vill säga nästan halva kostnaden. Dessa skatter består av avkastningsskatt, stämpelskatt och källskatt. Merparten var avkastningsskatt och en mindre del var stämpelskatt för mina köp i brittiska och franska bolag. 

Att avkastningsskatten ändå blev ganska låg trots hög statslåneränta beror på att merparten av GMS består av tjänstepensionsdepåer och dessa beskattas klart lägre än Kapitalförsäkring och ISK.

Stämpelskatt debiteras vid köp av vissa bolag beroende på deras säte och exempelvis brittiska bolag kostar 0,5% och franska 0,3%.

Källskatten för erhållna utdelningar blev faktiskt nettopositiv för året då återföringen av källskatt blev större än den dragna för 2024. Detta berodde på återföring av en klump källskatt från 2021 som gottskrevs under 2024.

Avgifter

Då min nätmäklare inte tar någon fast eller rörlig avgift beroende på kapitalets storlek så utgörs mina avgifter av transaktionskostnader som courtage och valutaväxling. Då jag ofta köper mindre poster så blir courtaget ofta relativt högt då det är svårt att trixa med olika courtageklasser för optimalt pris under en intradag. Courtaget landade till slut på 0,18%. Valutaväxling kostar 25 punkter spread och totalt landade kostnaden på 0,19%. Här hoppas jag att valutakonto kommer att införas för i år vilket borde kunna spara några kronor framåt.  

Övrigt

Övrigt är andra kostnader som kan hänföras till min förvaltning. Jag har ett abonnemang för tjänsten Quartr bland annat och totalt blev denna post 0,07%.

Omsättning

Hur stor andel av portföljen omsattes under året? Jag beräknar omsättning med att summera alla transaktioners storlek och jämför beloppet med utgående värde.

Ofta köper jag mindre poster i flera bolag om jag har en kassa och vid sälj kan det bli större belopp om jag bestämt mig för exit. Under året så blev det 106 stycken köp och 52 sälj. Omsättningen av dessa utgjorde totalt 61% av utgående värde.  

Summering

Jag är mycket nöjd över årets avkastning och ganska nöjd över kostnaderna. Avgifterna hade gärna fått vara lägre förstås men de är ändå relativt låga och kan nästan konkurrera med billigare fonder.

Min strategi innebär en viss omsättning av portföljens innehav men det är inte så dumt att låta vinnare löpa, förvisso lätt att säga med facit i hand :)

Hade du några vinnare i portföljen 2024 och hur ser dina förvaltningskostnader ut?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, MarketScreener, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata, Seeking Alpha, Quartr/S&P Global
Bildkällor: z2036, DALL-E

Aktier och fonder kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar