2015-10-22

Minicourtage 1 kr fyller ett år - tack Avanza!

Torsdagen den 23:e oktober 2014 för ungefär ett år sedan så förändrades den svenska sparmarknaden radikalt enligt min mening.

Avanza lanserade courtage från 1 kr på samtliga depåprodukter vilket jag snabbt utnämnde till en "game-changer" för småsparare som nu till en rimlig kostnad kunde skaffa sig en diversifierad aktieportfölj.

Det tog fram till i våras innan Nordnet svarade på 1 kr för nordiska aktier och kontrade med 29 kr på en rad utländska aktiemarknader varav Avanza svarade nästan direkt med än lägre nivåer vilket fick Nordnet att sänka ytterligare till 9 kr.

Nu kan man alltså handla amerikanska aktier i relativt små poster och därmed bygga sin egna globala aktieportfölj.

Däremellan har den svenska sparmarknaden fått en ny utmanare i Degiro som har väldigt låga courtage på många marknader (och det blir sannolikt "gratis" på sikt) vilket talar för fortsatt låga courtagenivåer relativt sätt.

Oavsett aktiemarknadens nyckfullhet/värdering så har det aldrig varit mer gynnsamt för en småsparare att spara i aktier:

 • Vi har schablonbeskattade produkter som Investeringssparkonto och Kapitalförsäkring som är enkla och lämpliga för långsiktigt sparande (trots stundande skattehöjning)
 • Att man kan handla små aktieposter från 400 kronor vilket underlättar för månadssparande och återinvesteringar av utdelningar
 • Att handla mindre poster utspritt över tiden känns bättre ur riskhänseende om man är långsiktig och lite lättare än att hantera större belopp där tajmingen spelar större roll

Så på förekommen anledning:Mina depåer, mitt sparande och min blogg hade inte varit detsamma utan minicourtage.

Hur betydelsefullt har minicourtage varit för er?

Detta inlägg är INTE sponsrat av Avanza och jag har inget formellt samarbete med bolaget. 
Välj leverantörer som passar ditt sätt att spara och som ger DIG värde för pengarna.

5 kommentarer:

 1. Som du säger, en game changer! Det här har verkligen varit en fantastisk utveckling för småsparare. Plötsligt har alla möjlighet att bygga en diversifierad portfölj med aktier även från USA utan att courtaget äter upp för stor del.

  Jag använder mig av Avanza mini och gör ofta små köp. Tycker det är toppenbra.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, 0,25% lämpar sig inte trading men över tid är det en bra nivå.

   Tack för kommentar!

   Radera
  2. För nytillkomna så är minicourtaget alltså 1 kr eller 0,25%, kommentaren ovan blev lite kryptisk kanske

   Radera
 2. Nu uppmärksammar även Avanza minicourtagets födelsedag, tack vare att du påminnde dem Stefan;

  "Slutligen vill vi tacka bloggaren Stefan Thelenius som uppmärksammade 1-kronans födelsedag. Utan dig hade vi troligen missat detta jubileum då vi har fullt fokus på att utveckla nya produkter framåt och inte tittar så mycket i backspegeln. Nu jobbar vi på nya tjänster som ska ge mer till dig och mindre till banken. Hoppas vi kan återkomma med mer information om det snart!

  Varma hälsningar från alla oss på Avanza!"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kul att de tog upp födelsedagen och tack för kommentar!

   Radera